«Έφυγε»ο γλύπτης Τάκις

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών ο διεθνούς φήμης Ελληνας γλύπτης Παναγιώτης Βασιλάκης, γνωστός ως Τάκις.

Tην είδηση του θανάτου του ανακοίνωσε το Ίδρυμα Takis, το οποίο αναφέρει:

«Με βαθιά θλίψη το Ίδρυμα Τάκις ανακοινώνει την απώλεια του διεθνούς γλύπτη Παναγιώτη Βασιλάκη, γνωστό ως Tάκι.

Ένας αληθινός πρωτοπόρος, επαναστάτης και θρύλος. Θα μείνει για πάντα αλησμόνητος.

Ένα παραγωγικό και δημιουργικό μυαλό, του οποίου η εφευρετικότητα, το πάθος και η φαντασία ήταν αστείρευτα, ο Τάκις διερεύνησε πολλούς καλλιτεχνικούς και επιστημονικούς ορίζοντες, όπως μεταξύ άλλων τη μουσική και το θέατρο, και επαναπροσδιόρισε τα όρια στην τέχνη.

Χάρη στην πολυδιάστατη δημιουργική ιδιοφυΐα του, τη γενναιοδωρία του και την εξαιρετική του διαίσθηση, ο Τάκις ήταν μπροστά από την εποχή του, γεγονός που συνέβαλε στη διεθνή του επιτυχία. Σήμερα, χάσαμε όλοι ένα εξαιρετικό πνεύμα.

Το Ίδρυμα Τάκις εκφράζει στα μέλη της οικογένειά του, στους συγγενείς και τους φίλους του τα βαθύτατα συλλυπητήριά του. Ο μεγαλύτερος φόρος τιμής που μπορούμε να αποτίσουμε σήμερα είναι να συνεχίσουμε να ακολουθούμε το οραματιστικό του μονοπάτι, όπου -παραθέτοντας τα λόγια του Τάκι- «όλα είναι μυαλό και κίνηση», έτσι ώστε να διαιωνιστεί η μοναδική του κληρονομιά.

Σας ευχαριστούμε που σέβεστε την ιδιωτικότητα που απαιτείται σε μια τέτοια στιγμή.»

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, γένι και κοντινό πλάνο

Γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1925 στην  Αθήνα. Ήταν το  έκτο παιδί μίας οικογένειας με εφτά παιδιά. Αν και οι γονείς του υπήρξαν ευκατάστατοι,  πτώχευσαν με την καταστροφή της Σμύρνης και, ο πατέρας του, ο οποίος ήταν κτηματίας, έπεσε έξω με αποτέλεσμα η οικογένεια να δοκιμαστεί σκληρά από τη φτώχεια. Υπήρξε μέλος της ΕΠΟΝ, γεγονός που είχε ως συνέπεια την καταδίκη του σε εξάμηνη φυλάκιση.

Υπήρξε αυτοδίδακτος  και με έρευνα, μελέτη και πειραματισμούς κατάφερε να αποτελέσει έναν από τους ανανεωτές της γλυπτικής, βασίζοντας την καλλιτεχνική του έκφραση και δημιουργικότητα στη λειτουργική χρήση των φυσικών νόμων. Το φως, αλλά και η κίνηση σε κάθε της μορφή -μηχανική, ηλεκτρομηχανική, θερμική, μαγνητική, υδροδυναμική – είναι στοιχεία που αποτελούν βασικούς πυρήνες του έργου του.

Η αυτοβιογραφία του Τάκι έχει εκδοθεί δύο φορές. Η πρώτη φορά ήταν στο Παρίσι το 1961 από τον εκδοτικό οίκο Julliard με τίτλο «Estafilades». Στα ελληνικά εκδόθηκε το 2005 από τις εκδόσεις Φερενίκη με τίτλο «Takis»

 

τα «Αιολικα  σινιάλα»  στο Παρίσι (2006)

Είναι γνωστό ότι το 2009 ο δήμος της Αθήνας ζήτησε από τον γλύπτη να αποσύρει από τον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου τα τρία «Αιολικά σινιάλα» του που είχαν τοποθετηθεί εκεί με πρωτοβουλία της προηγούμενης δημοτικής αρχής, στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο Τάκις είχε συμφωνήσει, αντί να καταβάλει ο δήμος το ποσό των 750.000 ευρώ που κόστιζαν τα τρία αιολικά γλυπτά, να δώσει συμβολικά μόνο τα έξοδα κατασκευής τους (80.000 ευρώ). Κάποια χρόνια μετά την Ολυμπιάδα ένα κοφτό τηλεφώνημα από το δήμο είχε ανακοινώσει στο γλύπτη ότι έπρεπε να αποσύρει άμεσα τα έργα του, κάτι που έκανε, με δικό του συνεργείο. Σε παλαιότερη συνομιλία μας είχε σχολιάσει λακωνικά το γεγονός με τη φράση: «Δεν είμαι πικραμένος για τίποτα. Δεν έχω ανάγκη κανέναν».

Τακις,1988 Γαλλία

Οι τέσσερις  στρατιώτες,  1952

Μπιενάλε Παρισιού, 1985

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here