«Εφυγε» ο εραστής των λέξεων, γιατρός-συγγραφέας-δημοσιογράφος Νίκος Βαρδιάμπασης

Απεβίωσε έπειτα από δύο μήνες νοσηλείας στον Ερυθρό Σταυρό ο φιλόλογος-μελετητής της ελληνικής γλώσσας-ιστορικός και δημοσιογράφος Νίκος Βαρδιάμπασης, ο οποίος επί δεκαετίες παράλληλα με τη δημοσιογραφία ασκούσε και την ιατρική επιστήμη.

Ηταν ένας προικισμένος, πολυτάλαντος άνθρωπος, sui generis  και μοναχικός

Το 2000 ήταν και στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΚΚΕ.

Ο Νίκος Βαρδιάμπασης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1947. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικεύθηκε στην Παθολογίας. Παρακολούθησε όμως μαθήματα και στη Φιλοσοφική Αθηνών και είχε μια ξεχωριστή αγάπη για τις λεξεις.

Έγινε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1978. Εργάστηκε ως εσωτερικός βοηθός στην πανεπιστημιακή κλινική του Νοσοκομείου «Ο Ευαγγελισμός» (1982) και ως επιμελητής στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας (1984). Το 1985 εκλέχθηκε λέκτορας στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου δίδαξε αυτοδύναμα για μια τετραετία (1985-1989). Επίσης εργάστηκε ως γιατρός στον ΕΟΦ και διατέλεσε τακτικό μέλος της Επιτροπής Εθνικού Συνταγολογίου (1988). Από το 1992 έως το 1997 εργάστηκε ως παθολόγος στον Οργανισμό Υγείας – Περίθαλψης της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).

Παράλληλα με την άσκηση της ιατρικής ασχολήθηκε με το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και τον Τύπο, όπου εστιαζοταν στη  διαχρονική ιστορία της ελληνικής γλώσσας.

Μεταξύ των εκπομπών που επιμελειτο, ήταν οι  «Γιατί το λέμε έτσι» (στην ΕΡΑ),  «Κάθε μέρα και μια λέξη» (στον δημοτικό ραδιοσταθμό Αθήνα 9.84)  και άλλες.

Αρθρογραφούσε επί δέκα χρόνια στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία  με αντικείμενο τις λέξεις, αλλά και ιστορικά θέματα.
 Ήταν επίσης  παραγωγός και παρουσιαστής, από το 1995 έως το 1997, της καθημερινής τηλεοπτικής εκπομπής της ΕΤ-2 «Ιστορία μιας λέξης» και από το 1998 της καθημερινής τηλεοπτικής εκπομπής «Οι λέξεις στη ζωή μας» της πρωινής καθημερινής ζώνης του MEGA.

Διδακτικό έργο (εκτός ιατρικής):
Στο Δημοσιογραφικό Εργαστήρι, 1994-1995· μάθημα: «Δημοσιογραφία και γλώσσα», «Ιστορία του Τύπου». Στη Σχολή Υποκριτικής του Κ. Καζάκου, 1996-1998· μάθημα: «Ελληνική γλώσσα και ιστορία».
Δημοσιεύσεις:
Έχει δημοσιεύσει επιστημονικές εργασίες σε ελληνικά περιοδικά. Έχουν εκδοθεί τα βιβλία του Ιατρικό Ιστορικό (εκδ. «Ηριδανός»), Ευρύλοχος (εκδ. «Ηριδανός»), Τειρεσίας (εκδ. «Κέδρος»), Ετυμολογικό Αλφαβητάριο, εκδ. Α. Α. Λιβάνη, Ιστορία μιας Λέξης (διαχρονική ιστορία της ελληνικής γλώσσας), τόμ. Α’, Β’, Γ’ Δ’, Ε’ εκδ. Α. Α. Λιβάνη.

Έχει γράψει τα βιβλια
(2002) Ιστορία μιας λέξης, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
(2000) Ετυμολογικό αλφαβητάριο, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
(1998) Ιστορία μιας λέξης, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
(1997) Ιστορία μιας λέξης, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
(1996) Ιστορία μιας λέξης, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
(1996) Ιστορία μιας λέξης, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
(1982) Ευρύλοχος, Ηριδανός
(1981) Ιατρικό ιστορικό, Ηριδανός
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here