«Διακινδυνεύει πολλά η Ελλάδα και η Κύπρος», λέει ο Ενρτογάν για το ενεργειακό στην ανατολική Μεσόγειο και τα 12 μίλια


«Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να κάνει χρήση των δικαιωμάτων της που προκύπτουν από τη διεθνή νομοθεσία σχετικά με τη διαμάχη για το Αιγαίο αλλά και το Κυπριακό», είπε χτες ο Ερντογάν όπως μετέδωσε το τουρκικο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

«Η ριψοκίνδυνη συμπεριφορά της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας όσον αφορά Στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο συνιστά απειλή και κίνδυνο πρωτίστως για τις ίδιες», συνέχισε, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του.

Πρόσθεσε ότι «η Τουρκία δεν θα κάνει την ελάχιστη υποχώρηση από τις θέσεις της στην ανατολική Μεσόγειο ή οποιαδήποτε άλλη περιοχή και θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας μέχρι τέλους. Η Τουρκία δεν θα ανεχθεί τυχόν επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο».

Η τοποθέτηση Ερντογάν έρχεται στον απόηχο της δημοσίευσης στον τουρκικό Τύπο διάφορων χαρτών οι οποίοι αναβιώνουν εκτενείς τουρκικές διεκδικήσεις στην Μεσόγειο, δίχως να λαμβάνουν υπόψη νησιά όπως το Καστελόριζο.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Σε επακόλουθη ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για τουρκικές προκλήσεις που υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή και τα οποία δείχνουν έλλειψη νομικών επιχειρημάτων από την Άγκυρα:.

«Οι τουρκικές προκλήσεις υπονομεύουν τη σταθερότητα της περιοχής σε μια κρίσιμη συγκυρία, καταδεικνύοντας την ένδεια νομικών επιχειρημάτων της Τουρκίας.

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί στις εξάρσεις επιθετικής ρητορικής της γείτονος. Αντιθέτως, ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, θα συνεχίσει, σε συνεργασία με τους συμμάχους και εταίρους της, να υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο και τα αναφαίρετα δικαιώματά της.

Όποιες και αν είναι οι διαφορές τους, οι υπόλοιπες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου αναγνωρίζουν ότι η ενέργεια πρέπει να αποτελεί γέφυρα διαλόγου και συνεργασίας στην περιοχή μας. Η Τουρκία, αντί να επιμένει στις απειλές και τις παράνομες διεκδικήσεις και αμφισβητήσεις της, οφείλει να ακολουθήσει την υπεύθυνη αυτή στάση.»

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here