Πύρρειος νικη για τη Μέι – Καταψηφίστηκε η πρόταση μομφής, αλλά…

Παράταση ζωής πήρε η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, αφου κατά τη σημερινη ψηφοφορία για προταση μομφής, την στήριξαν 325 βουλευτές εναντι 306 που απεναντιας ψήφισαν την προταση μομφής.

Αυτό σημαινει ότι η Τερέζα Μέι έχει δυομισι μηνες στη διάθεσή της για να λύσει το γόρδιο δεσμό αποδέσμευσης απο την ΕΕ, όπου το σημαντικοτερο πρόβλημα ειναι το ειδικο καθεστώς για Ιρλανδία και Σκοτία, που εξαναγκάζει ουσιαστικά τη Βρετανια να κρατήσει όλα τα αρνητικά της ΕΕ χωρις κανένα κέρδος. Η συμφωνια στην οποια δηλαδή κατεληξε με την ΕΕ (και η οποια δεν αρεσει στους Βρετανους) ήταν ο γνωστός και από  άλλες περιπτώσεις «έντιμος συμβιβασμος». Η ΕΕ δεν θέλησε να παραχωρήσει δωρεάν τα προνομια που ηθελε η Μέι για να μη χάσει την Ιρλανδια και τη Σκοτία, οπότε ουσιαστικά πρότεινε μια συμφωνια που διατηρεί  τη Βρετανια σε μια «ζόμπι» κατάσταση με πολλές ευρωπαϊκές  δεσμεύσεις που μόνο Brexit δεν συνιστουν. Η Κομισιόν αλλά και ο Μακρόν όμως έχουν δηλώσει πως «δεν ευθύνεται η Ευρωπαϊκή Ενωση για τα εσωτερικα προβλήματα της Βρετανίας και πως καλύτερη συμφωνια δεν μπορεί να επέλθει -αυτή ήταν η καλυτερη δυνατή, και η ΕΕ δεν μπορει να υποχωρήσει περισσοτερο σε κανένα σημείο»

ΟΙ Βρετανοί εκτός του προβληματος που έχουν για τη συνοχη του βασιλείου τους (Ιρλανδοί και Σκότοι ήταν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ), έχουν και το γενικοτερο ζήτημα ότι εισάγουν απο την ΕΕ το 70% των καταναλωτικών τους αγαθών.

Η Μέι υποσχέθηκε να εργαστεί με ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης για να βρει ένα συμβιβασμό που θα αποτρέψει το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit ή τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.

Κάλεσε τους ηγέτες των κομμάτων για να αρχίσουν συναντήσεις από απόψε το βράδυ προκειμένου να επιχειρήσουν την άρση του αδιεξόδου.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here