«Πύρρεια” συμφωνία για τους πλειστηριασμούς α΄κατοικίας- Ψηφίζεται έως Παρασκευή στη Βουλή

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(ΣΤ. ΜΙΣΙΝΑΣ)

Σε συμφωνία για τους πλειστηριασμούς και τα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας που μάλλον θα δημιουργήσει προβλήματα αποδοχής στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, κατέληξαν λίγο μετά τη 1 τα ξημερώματα κυβέρνηση και εκπρόσωποι των θεσμών.

Με βάση τα όσα έγιναν γνωστό, προκύπτει ότι μάλλον η ελληνική πλευρά κινήθηκε προς τις σκληρές θέσεις των δανειστών και όχι το αντίθετο. Το βασικό πρόβλημα της συμφωνίας, είναι ότι ακόμη και στην κατηγορία των χαμηλών εισοδημάτων που υποτίθεται ότι προστατεύονται απόλυτα, τα κριτήρια σε ορισμένε περιπτώσεις είναι τόσο περιορισμένα που δύσκολα θα εφαρμοσθούν. Για παράδειγμα δεν είναι δυνατόν η προστασία να παρέχεται σε κάποιον που έχει μηνιαίο εισόδημα κάτω από 680 ευρώ!

Η τελική συμφωνία αφορά περίπου το 60% των δανειοληπτών και θα έχει διάρκεια ισχύς τριών ετών. Μετά το 2018 όλα τα δεδομένα θα επανεξετασθούν.

Τι συμφωνήθηκε

Οι δανειολήπτες χωρίζονται σε δύο ομάδες. Για την πρώτη ομάδα –η οποία θα αντιπροσωπεύει περίπου το 25% του συνόλου- με τα χαμηλότερα εισοδήματα, η προστασία θα είναι απόλυτη.

Για τη δεύτερη ομάδα –στην οποία κατατάσσεται το υπόλοιπο 35%  δανειοληπτών, θα προβλέπεται κατ αρχάς, μια εξωδικαστική διαδικασία με τη συνδρομή της Τράπεζας της Ελλάδος, από την την οποία θα προκύπτει ένα ποσό μηνιαίας δόσης, χαμηλότερο αυτής που οφείλεται και το οποίο θα πρέπει να πληρώνει  ο δανειολήπτης προκειμένου να εξαιρεθεί από την διαδικασία του πλειστηριασμού.

Σε κάθε περίπτωση εάν δεν μπορεί να πληρώσει ούτε αυτό, θα επιλαμβάνεται η δικαιοσύνη με βάση το νόμο Κατσέλη.

Ετσι, όσον αφορά την πρώτη ομάδα του 25% των δανειοληπτών που βρίσκονται και στην πιο δεινή οικονομική κατάσταση, το όριο της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας ορίστηκε στις 170.000 ευρώ  ανεξαρτήτως οικογενειακής κατάστασης. Τα εισοδηματικά κριτήρια θα προκύπτουν με βάση το όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης που έχει καθορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το οποίο διαμορφώνεται ως εξής:
  • 8180 ευρώ για τον εργένη
  • 13917 ευρώ για τον παντρεμένο
  • 17278 ευρώ για τον παντρεμένο με ένα παιδί και
  •  20639 ευρώ για τον παντρεμένο με δύο παιδιά

Στην συγκεκριμένη ομάδα δανειοληπτών, οι οποίοι έχουν και τα πιο χαμηλά εισοδήματα, θα προβλεφθεί και η καταβολή επιδόματος έτσι ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις απέναντι στις τράπεζες. Όπως έγινε γνωστό λίγο μετά τα μεσάνυχτα από αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, για το σκοπό αυτό θα διατεθεί μέσα στο 2016 κονδύλι της τάξεως των 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Για την δεύτερη ομάδα των δανειοληπτών θα ισχύσουν τα ακόλουθα κριτήρια:  Η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας θα οριστεί ανεξαρτήτως οικογενειακής κατάστασης στις 230.000 ευρώ ενώ το εισοδηματικό κριτήριο θα προκύπτει και πάλι από τα όρια αξιοπρεπούς διαβίωσης της ΕΕ πολλαπλασιασμένο με τον συντελεστή 1,7. Έτσι, το εισοδηματικό όριο θα διαμορφώνεται ως εξής:

  •        13906 ευρώ για τον εργένη
  •         23659 ευρώ για τον παντρεμένο
  •         29372 ευρώ για τον παντρεμένο με ένα παιδί και
  •         35086 ευρώ για τον παντρεμένο με δύο παιδιά

Το ερώτημα είναι κατά πόσο οι Τράπεζες θα εφαρμόσουν μια πολιτική χαμηλών δόσεων ώστε να μην προκαλέσουν αδυναμία καταβολής και πλειστηριασμούς. Η θέση των τραπεζιτών ενάντια στους πλειστηριασμούς γιατί ρίχνουν τις τιμές των ακινήτων που αποτελούν εγγύηση των δανείων τους και άρα ενεργητικό στοιχείο της Τράπεζας, φαίνεται ότι ευνοεί μια πολιτική επιβολής χαμηλών δόσεων ώστε να εξυπηρετούνται τα ¨κόκκινα¨στεγαστικά δάνεια.

Για τα «κόκκινα” επιχειρηματικά δάνεια δεν υπήρξε συμφωνία καθώς το θέμα παραπέμφθηκε να λυθεί οριστικά στο τέλος του έτους, οπότε θα αποφασισθεί εάν τελικά κάποιο μέρος τους με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, όπως το ύψος του δανείου ή το αντικείμενο δραστηριότητας, θα πωληθεί σε ξένα distress(αρπακτικά) funds.

Τα συμφωνηθέντα θα αποτελέσουν νομοσχέδιο που θα ψηφισθεί έως την Παρασκευή.

Tσακαλώτος: Εχουμε συμφωνία στα 48 προαπαιτούμενα-Σήμερα το EWG

«Εχουμε συμφωνία σε όλα και στα 48 προαπαιτούμενα (milestones)» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Σήμερα Τρίτη η συμφωνία στη Βουλή για να ψηφιστεί την Πέμπτη. Τον Δεκέμβριο παραπέμπεται η στρατηγική για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.
Σήμερα Τρίτη θα ενημερωθεί το Euro Working Group και την Παρασκευή, μετά την ψήφισή των μέτρων από τη Βουλή,  αναμένεται να κάνει θετική εισήγηση προς τον ESM. Η εκταμίευση του ποσού των 12 δισ. ευρώ αναμένεται να γίνει αργότερα από τον ESM ανάλογα και με τις ανάγκες των τραπεζών, όπως εξήγησε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here