Πυρκαγιές: Οργή από πρόκληση Σκέρτσου-κυβέρνησης, ενώ καίγεται η Ελλάδα-Σπίρτζης: Σήμερα επιχειρούσαν 28 αεροσκάφη. Τα υπόλοιπα 46 πού είναι;

Την ώρα που χιλιάδες πολίτες βλέπουν τους κόπους μιας ζωής να γίνονται στάχτη από τις καταστροφικές πυρκαγιές που μαίνονται εδώ και μέρες ανεξέλεγκτες, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και δεξί χέρι του Κυριάκου Μητσοτάκη, Ακης Σκέρτοσς προκαλεί, επιχειρώντας να  εμφανίσει επιτυχίες πάνω στις στάχτες και στον πόνο χιλιάδων ανθρώπων, δίνοντας… συγχαρητήρια στην κυβέρνηση για το έργο της.

Ο Άκης Σκέρτσος κάνει λόγο για «σπέκουλα για τα δήθεν ανεπαρκή μέσα» στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, παρόλο που οι καταγγελίες των απεγνωσμένων πολιτών διαδέχονται η μία την άλλη.

Μάλιστα αναφέρει ότι σήμερα οι πυροσβέστες είναι περισσότεροι σε σχέση με το 2018, ξεχνώντας να αναφέρει ότι πρόκειται για προσλήψεις που έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ. Προσλήψεις που μάλιστα η ΝΔ κατήγγειλε, κάνοντας λόγο για «κομματικό στρατό του ΣΥΡΙΖΑ».

Ακολουθεί η ανάρτηση του Άκη Σκέρτσου:

Έχουμε αρκετά ή λίγα εναέρια μέσα πυρόσβεσης; Πολλούς ή λίγους πυροσβέστες; Έγιναν επενδύσεις στην πολιτική προστασία τα τελευταία δύο χρόνια ή όχι;

Ας δούμε τα δεδομένα όπως αποτυπώνονται στις καταστάσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για να σταματήσει επιτέλους η σπέκουλα για τα δήθεν ανεπαρκή μέσα στην αντιμετώπιση αυτής της πρωτοφανούς φυσικής καταστροφής που βιώνουμε.  Η πολιτική προστασία αποτέλεσε εξαρχής βασική πολιτική και χρηματοδοτική προτεραιότητα της κυβέρνησης και αυτό αποτυπώνεται στις σημαντικές επενδύσεις που έγιναν σε προσωπικό, δομές και εξοπλισμό έως σήμερα.

Έχουμε και λέμε, λοιπόν:

Δαπάνες πολιτικής προστασίας

 • 2018 400 εκ. Ευρώ
 • 2021  616 εκ. Ευρώ / +56%

Εργαζόμενοι πυροσβεστικής

 • 2018 12.739 πυροσβέστες (μόνιμοι και εποχικοί)
 • 2021 14.736 πυροσβέστες (μόνιμοι και εποχικοί) / +15,6%

Εναέρια μέσα πυρόσβεσης

 • 2018 51 διαθέσιμα εναέρια μέσα
 • 2021 74 διαθέσιμα εναέρια μέσα / +45%

Σύγκριση εναέριων μέσων πυρόσβεσης με άλλες μεσογειακές χώρες (και μια σκανδιναβική)

 • Ελλάδα 74 εναέρια μεσα / 1 ιπτάμενο μέσο ανά 146.166 κατοίκους
 • Ιταλία 30 εναέρια μέσα / 1 ιπτάμενο μέσο 2.010.570 κατοίκους
 • Ισπανία 274 εναέρια μέσα / 1 ιπτάμενο μέσο ανά 182.163 κατοίκους
 • Γαλλία 19 εναέρια μέσα / 1 ιπτάμενο μέσο ανά 3.531.473 κατοίκους
 • Πορτογαλία 57 εναέρια μέσα / 1 ιπτάμενο μέσο ανά 181.541 κατοίκους
 • Κροατία 20 εναέρια μέσα / 1 ιπτάμενο μέσο ανά 201.817 κατοίκους
 • Κύπρος 8 εναέρια μέσα / 1 ιπτάμενο μέσο ανά 111.000 κατοίκους
 • Σουηδία 14 εναέρια μέσα / 1 ιπτάμενο μέσο ανά 741.463 κατοίκους

Επιπλέον, μια απάντηση με στοιχεία σε όσους διακινούν ατυχείς συγκρίσεις και ψευδή στοιχεία δημοσίων δαπανών που έχουν γίνει κατά τη διάρκεια της πανδημίας προκειμένου να στηριχθούν οριζόντια και στοχευμένα όλοι οι κλάδοι της οικονομίας και οι εργαζόμενοι που υπέστησαν ζημιές από τα οριζόντια περιοριστικά μέτρα.

 • 41,5 δις ευρώ – Συνολικό πακέτο στήριξης της οικονομίας
 • 1,4 δις ευρώ – Πρόσθετες δαπάνες στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας
 • 1,1 δις ευρώ – Αποζημιώσεις θυμάτων φυσικών καταστροφών
 • 6,7 δις ευρώ – Αποζημιώσεις ειδικού σκοπού και στήριξης της εργασίας
 • 8,3 δις ευρώ – Επιστρεπτέα προκαταβολή προς επιχειρήσεις
 • 1 δις ευρώ – Πρόγραμμα στήριξης δανειοληπτών
 • 760 εκ. Ευρώ – πρόγραμμα στήριξης εστιατορίων, γυμναστηρίων, τουρισμού
 • 1,48 δις ευρώ – πρόγραμμα στήριξης πολύ μικρών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών
 • 670 εκ. Ευρώ – πρόγραμμα στήριξης μεταφορών (ΚΤΕΛ, τρένα, αερομεταφορές, ακτοπλοϊα, αερολιμένες)
 • 200 εκ. Ευρώ. – πρόγραμμα στήριξης αγροτών

Επί δύο χρόνια η χώρα μας, όλοι οι πολίτες μαζί με το κράτος, αντιμετωπίζει πρωτοφανείς κρίσεις και το πράττει με αίσθημα ευθύνης και δικαιοσύνης, διαρκή εγρήγορση και διάθεση να αλλάξει προς το καλύτερο δομές, διαδικασίες και μηχανισμούς του κράτους που όλοι γνωρίζουμε ότι επί χρόνια δυσλειτουργούν. Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε και αυτή τη μεγάλη δοκιμασία είναι η ενότητα, η πίστη στην αλήθεια και η αδιαπραγμάτευτη βούληση ότι πρέπει να παραδώσουμε μια καλύτερη χώρα στα παιδιά μας.

Σπίρτζης: Λαθροχειρία

Για λαθροχειρία και προσπάθεια να ωραιοποιήσει την βαθιά οδυνηρή πραγματικότητα κατηγορεί ο Χρήστος Σπίρτζης, τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τον Άκη Σκέρτσο, που με ανάρτησή του επιχείρησε να φτιάξει success story περί αύξησης των εναέριων μέσων πυρόσβεσης

«Πέραν της προφανούς λαθροχειρίας που επιχειρεί o κος Σκέρτσος με όσα ανάρτησε στο διαδίκτυο – με το να συγκρίνει όσα είχαμε διαθέσιμα το 2018 και όχι αυτά που παρέλαβαν το 2019 – έκανε λόγο για 74 διαθέσιμα αεροσκάφη και προξένησε σε όλη την καιγόμενη Ελλάδα ένα βασικό ερώτημα: Πού είναι όλα αυτά τα αεροσκάφη και δεν βρίσκονται εκεί που οι πολίτες βλέπουν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται χωρίς τη παραμικρή βοήθεια;» επισήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

ADVERTISING

«Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση δεν απάντησε στα ερωτήματα που θέσαμε από το πρωί: Πόσα εναέρια μέσα επιχειρούνποιες ώρες, σε ποιες περιοχές, και ποια η διασπορά τους στη χώρα;» συνέχισε ο Χρήστος Σπίρτζης.

Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποκάλυψε μάλιστα πως «με βάση τις δικές μας πληροφορίες σήμερα ενεργούσαν 11 καναντέρ6 από τα 8 CL-215 και 5 από τα 6 CL-415, που διαθέτουμε. Και ταυτόχρονα στη διάθεση της πολιτικής προστασίας ήταν και 17 PZL από τα 19 που διαθέτουμε (μικρά αεροσκάφη για κοντινές αποστάσεις που δεν αλλάζουν περιφέρεια)»

«Σύνολο 28 αεροσκάφη. Τα υπόλοιπα 46 αεροσκάφη, μέχρι τα 74, μήπως θα είχε τη καλοσύνη να μας εξηγήσει ο κος Σκέρτσος ποια είναι, που είναι και που επιχειρούν;» αναρωτήθηκε ο Χρήστος Σπίρτζης.

Έθεσε δε και το ερώτημα, «μπορεί να ανταποκριθεί, σύμφωνα με την έκκληση που απευθύναμε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως όφειλε, δημόσια και υπεύθυνα ποιο είναι το ακριβές σχέδιο της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση της κρίσης των πυρκαγιών;»

«Σίγουρα η κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται με επικοινωνιακές στρεβλώσεις, που αποτελούν την μόνιμη τακτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Δεν αιτιολογείται με ανακοινώσεις των ανύπαρκτων 8 μποφόρ, που ανακοίνωσε ο κος Χαρδαλιάς, σε πλήρη αντίθεση με το αστεροσκοπείο Αθηνών και όλους τους φορείς και τις ιστοσελίδες μετεωρολογίας» συμπλήρωσε και πρόσθεσε:

«Δεν αντιμετωπίζεται με προσλήψεις που έγιναν δήθεν επί κυβέρνησης ΝΔ ενώ έγιναν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα: μονιμοποιήθηκαν 2200 πυροσβέστες πενταετών συμβάσεων, προσλήφθηκαν 876 νέοι πυροσβέστες πενταετών συμβάσεων και επιπλέον 2200 εποχικοί. Σε κάθε περίπτωση το χειρότερο που θα μπορούσε να κάνει ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη είναι να προσπαθεί να ωραιοποιεί μια βαθιά οδυνηρή πραγματικότητα, χωρίς το παραμικρό σχέδιο για την αντιμετώπισή της».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here