Πυρκαγιά στην Εύβοια: Ανεξέλεγκτο το μέτωπο καίει τα πάντα-Δήμαρχος Ιστιαίας: Περιμένουμε να ολοκληρωθεί το ολοκαύτωμά μας

Δραματική είναι η κατασταση στην Β. Εύβοια η οποία καταστρέφεται ολοσχερώς από τη φωτιά. Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι εθελοντές πολίτες στην Βόρεια Εύβοια η οποία καίγεται για έκτη ημέρα.

Η κατάσταση στο χωριό Ελληνικά είναι πολύ δύσκολη καθώς το κυκλώνουν οι φλόγες, ενώ πυροσβέστες και κάτοικοι, που έχουν απομείνει μετά την εκκένωση του χωριού, κάνουν προσπάθειες να σώσουν ό,τι μπορούν.

Φωτιά Εύβοια
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Οι περισσότεροι από τους κατοίκους και τους παραθεριστές έχουν συγκεντρωθεί στην παραλία του Αγίου Νικολάου για να αναχωρήσουν με πλοία.

Δήμαρχος Ιστιαίας «Περιμένουμε να ολοκληρωθεί το ολοκαύτωμά μας»

Δραματικό μήνυμα απέστειλε ο δήμαρχος της Ιστιαίας, Γιάννης Γκόντζιας τονίζοντας ότι «σήμερα περιμένουμε να ολοκληρωθεί το ολοκαύτωμά μας».

Ο ίδιος τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Open ότι «η ημέρα του ολοκαυτώματος δεν είναι καλή. Σήμερα περιμένουμε να ολοκληρωθεί το ολοκαύτωμά μας. Είμαστε μόνοι μας. Με καλούν οι πρόεδροι των κοινοτήτων και μου λένε πως “με δύο ρίψεις σώζω το χωριό μου”».

«Το μόνο που γνωρίζει η πυροσβεστική είναι να μας στέλνει γελοία μηνύματα σύστασης στο Δήμαρχο για να εκκενώσουμε οικισμούς. Τα χωριά καίγονται. Τα χωριά τα σώζουν οι κάτοικοι με τη δική τους αυτοθυσία. Πρέπει να σηκωθούν τώρα τα εναέρια μέσα. Να σωθεί ο τόπος μας! Είναι ντροπή για την πολιτεία αυτό που συμβαίνει! Δεν έχουμε σβήσει ούτε ένα μέτωπο. Περιμένουμε να φτάσει στη θάλασσα για να πούμε ότι “τελείωσε και αυτό”. Χτες πέταξαν μισή μέρα τα εναέρια μέσα και μετριάσαμε την κατάσταση. Δεν διατίθεται ούτε ένα πυροσβεστικό όχημα ανα χωριό!».

Εγκλωβισμένοι κάτοικοι σε παραλίες

Εννέα άτομα μεταφέρθηκαν με σκάφος του λιμενικού από την παραλία Μαύρικα καθώς είχαν εγκλωβιστεί.

Φωτιά Εϋβοια
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Κατά τη διάρκειατης νύχτας, στα Βασιλικά η φωτιά μπήκε μέσα στο χωριό, την ίδια στιγμή το πύρινο μέτωπο που φτάνει στη γραμμή Γαλατσώνα – Γερακίου – Γούβες ξεπερνά τα 6 χλμ πλησιάζοντας στο χωριό Γούβες και καίγοντας πευκόφυτη περιοχή.

Πρόκειται για μέτωπο που έφυγε από το χωριό Αγδίνες και κινήθηκε βόρεια, ενώ στις Αγδίνες ένα άλλο μέτωπο αναζωπυρώθηκε και απειλεί τα πρώτα σπίτια.

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις ανάμεσα στις περιοχές Γούβες και Γερακιού, περιοχή που αποτελεί την τελευταία άμυνα πριν από το Αρτεμίσιο και το Πευκί, στο οποίο βρίσκονται σκάφη έτοιμα να παραλάβουν κατοίκους που θέλουν να αποχωρήσουν.

Από την περιοχή του Βουτά η φωτιά προχώρησε βόρεια, πέρασε την Μονοκαρυά. Οι πυροσβέστες με τη βοήθεια και χωματουργικών μηχανημάτων προσπαθούν να τη σταματήσουν σε ένα ρέμα που υπάρχει βόρεια του χωριού για να μην περάσει στο χωριό Αβγάρια.

Παράλληλα, άλλο ένα μέτωπο κινείται προς την ίδια κατεύθυνση από το χωριό Μηλιά από χθες το απόγευμα.

Στο χωριό Καματριαδες όπου συγκλίνουν δύο μέτωπα οι φλόγες πλησιάζουν. Το ένα πύρινοι μέτωπο κινήθηκε από το Κυπαρίσσι και το δεύτερο από το χωριό Σήμια.

Στο νότιο τμήμα η κατάσταση είναι εφιαλτική. Η φωτιά ανεξέλεγκτα προχώρα να ξεπεράσει το Καντήλι και να βρεθεί σε ένα συμπαγές πευκοδάσος και ο κίνδυνος είναι, σύμφωνα και με πρωινή δήλωση του περιφερειάρχη Φάνη Σπανού, «αν η φωτιά περάσει το Καντήλι τότε θα σταματήσει τα Πολιτικά».

Αρχικά οι άνεμοι οδηγούσαν τη φωτιά προς τη θάλασσα. Από τις 03:00 τα ξημερώματα, όμως, άλλαξαν αντίθετη πορεία με συνέπεια το μέτωπό της φωτιάς να κινείται και πάλι προς τα Καλύβια και το Τρούπι.

Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής «το θετικό είναι ότι οι άνεμοι δεν είναι ισχυροί και ούτε πιέζουν προς το παρόν τη φωτιά να κινηθεί νότια σε συμπαγή πευκόφυτη περιοχή».

Ολόκληρη η περιοχή αντιμετωπίζει προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και στις επικοινωνίες.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here