Πυρκαγιά στην Εύβοια: Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Λίμνη – Δραματική διάσωση με ferry boat

Ωρες αγωνίας για τη μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή της Λίμνης, στην Εύβοια, η οποία συνεχίζει να μαίνεται σε τέσσερα κύρια μέτωπα. Η φωτιά καίει ανεξέλεγκτη ενώ τεράστιες φλόγες κύκλωσαν το χωριό Δαμιά. Οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους και τους τουρίστες στις Ροβιές να συγκεντρωθούν όλοι στην παραλία απ’ όπου έγινε δραματική επιχείρηση διάσωσης μέσω θαλάσσης.

Σύμφωνα με μαρτυρία της παραθερίστριας στην περιοχή Μελίνα Βατινέλ η οποία μίλησε Στο Κόκκινο, δύο σκάφη του λιμενικού διέσωσαν τους κατοίκους και τους μετέφεραν σε ferry boat. Η ίδια μετέφερε τις ευχαριστίες της στο λιμενικό για την άμεση επέμβαση. Την επιχείρηση συντόνιζε το λιμεναρχείο Αιδηψού.

Ferry boat στην Εύβοια

Η φωτιά έχει φτάσει πλέον στην παραλία. Την ίδια στιγμή, τεράστιο μέτωπο φωτιάς έρχεται από τη βόρεια πλευρά με φλόγες που ξεπερνούν και τα 20 μέτρα μέσα σε πευκόφυτη περιοχή σε αρκετά σημεία. Τρεις πυροσβέστες μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Μαντουδίου με ελαφρά επιφανειακά εγκαύματα, χωρίς αναπνευστικά προβλήματα. Παρέμειναν προληπτικά για λίγη ώρα και επέστρεψαν στα καθήκοντά τους.

«Τραγικες οι καταστάσεις που ζούμε. Η καταστροφή είναι τεράστια. Δεν μπορώ να πιστέψω αυτό που μας συμβαίνει» δήλωσε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Σταμούλος, στο evima.gr.

Οι φλόγες κάλυψαν ακόμη και το δρόμο από τη Λίμνη προς τις Ροβιές με συνέπεια η αστυνομία να διακόψει την κυκλοφορία ώστε να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

Οι πυροσβέστες προσπαθούν να σβήσουν τις φλόγες μέσα στις αυλές των σπιτιών και προσπαθούν να σώσουν τα σπίτια τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα μέσα στην καιόμενη έκταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πυροσβέστες έχουν παραταχθεί κατά μήκος του κεντρικού δρόμου περιμένοντας να αντιμετωπίσουν τις φλόγες που έχουν πλησιάσει.

Χωρίς ρεύμα έχουν μείνει 9 οικισμοί και συγκεκριμένα Καλαμούδι, Παλιοχώρι, Δαμιά, Σκεπαστή, Κουρκουλοί, Μαρούλι, Κουλούροι, Ροβιές, Δρυμώνας και Όσιος Δαυίδ.

Περισσότερα από 20 πυροσβεστικά οχήματα έχουν παραταχθεί στον κεντρικό δρόμο στις Ροβιές δημιουργώντας ζώνη προστασίας.

Εκτός από τις Ροβιές η φωτιά καίει ανεξέλεγκτα στο χωριό Κουρκουλοί και κατευθύνεται πλέον προς Σκεπαστή, ενώ το άλλο μέτωπο σταμάτησε λίγο πριν το Μοναστήρι του Οσίου Δαυΐδ. Άλλο μέτωπο είναι στη Δαμιά, ενώ υπάρχει ένα ακόμη μέτωπο στο Καλαμούδι κάτω από τη Μονή Οσίου Δαυΐδ.

Τα μέτωπα της φωτιάς κινούνται σε όλα τα σημεία ανεξέλεγκτα κυκλώνοντας οικισμούς και εγκλωβίζοντας ανθρώπους. Τα τρία αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο συνεχίζουν να ρίχνουν τόνους νερού αλλά τα μέτωπα είναι πολλά. Οι εκκλήσεις για βοήθεια είτε με εναέρια είτε με επίγεια μέσα είναι συνεχείς.

Νωρίτερα, δόθηκε εντολή εκκένωσης δύο ακόμη οικισμών. Οι κάτοικοι στις Ροβιές και στο Παλαιοχώρι απομακρύνονται από τις κατοικίες τους μετά από μήνυαμ που έλαβαν από το 112. Την ίδια ώρα έχει διακοπεί ο δρόμος για την ενίσχυση των δυνάμεων προς Καλαμούδι, το Μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ που κινδυνεύει άμεσα αλλά και ο Δρυμώνας.

Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός χαρακτηρίζει την κατάσταση στις Ροβιές «πολύ δραματική» καθώς η «η φωτιά είναι μία ανάσα από τα σπίτια του χωριού».

Μέχρι στιγμής εκκενώθηκαν συνολικά οι οικισμοί Ρετσινόλακκο, Καλαμούδι, Χρόνια, Σηπιάδα, Κουρκουλοί, Σκεπαστή, Δαμιά, Όσιος Δαυίδ, Κούλουρος, Μαρούλι, Ροβιές και Παλαιοχώρι.

«Εκλιπαρούμε την Πολιτεία για άμεση ενίσχυση των επίγειων και εναέριων δυνάμεων για να μη θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές», τονίζει δε δραματικούς τόνους ο δήμαρχος Λίμνης, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, χαρακτηρίζοντας «απελπιστική» την κατάσταση.

Τις τελευταίες ώρες Παλαιοχώρι και Δάμια δοκιμάζονται ιδιαίτερα καθώς οι φλόγες περνούν μέσα στα χωριά, ενώ την ίδια στιγμή εκτός από τον τραυματισμό 3 πυροσβεστών και τη μεταφορά τους με ελαφρά εγκαύματα στο ΚΥ Μαντουδίου, οι πυκνοί καπνοί έχουν προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα σε πολλούς κατοίκους του χωριού Κουρκουλοί και ορισμένοι από αυτούς ήδη έχουν καταφύγει στο κέντρο υγείας Μαντουδίου.

Σύμφωνα με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ, Φώτη Σερέτη, -που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ- «τη χθεσινή μέρα μεταφέρθηκαν 6 άτομα στο Κέντρο Υγείας Μαντουδίου και φιλοξενήθηκαν εκεί μέχρι σήμερα το πρωί μόνο για κοινωνικούς λόγους χωρίς να παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα -απλώς ήθελα να νιώσουν περισσότερη ασφάλεια».

Ο ίδιος συμπληρώνει πως «ήδη έχουν ενισχυθεί οι υγειονομικές δυνάμεις στην περιοχή, υπάρχει συνεχής παρουσία ασθενοφόρων και τα πληρώματά τους, αν χρειαστεί, αντιμετωπίζουν τις οποιεσδήποτε περιπτώσεις, χωρίς μέχρι τώρα να έχουμε κάποια σοβαρά προβλήματα».

Με καθυστέρηση λόγω πυκνών καπνών ξεκίνησαν τα εναέρια μέσα

Λίγο μετά τις 10 το πρωί ξεκίνησαν τα εναέρια μέσα τις ρίψεις νερού και ήδη επιχειρούν τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη και το ελικόπτερο, τα οποία βρίσκονται στην περιοχή. Μάχη με τις φλόγες δίνει επίσης και το ρωσικό πυροσβεστικό αεροσκάφος Beriev-200.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, μετά την αρχική αδυναμία των εναέριων μέσων να πραγματοποιήσουν ρίψεις, λόγω των πυκνών καπνών και κατά τη συνεδρίαση του συντονιστικού σήμερα στις 06.30 το πρωί αποφασίστηκε «να αυξηθούν τα πυροσβεστικά οχήματα στα 32 τουλάχιστον, ενώ διατίθεται η μέγιστη δύναμη σε υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών».

«Πυροσβέστες, αστυνομικοί, εθελοντές, τα στελέχη του δασαρχείου, της περιφέρειας και του δήμου έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες όλη τη νύχτα για να συγκρατήσουν τις φλόγες. Συνεχίζουμε με όλες τις δυνάμεις μας, γιατί έχουμε μπροστά μας πολύ και δύσκολο δρόμο» δήλωσε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here