Πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη: Το Εθνικό Αστεροσκοπείο εκθέτει την κυβέρνηση-Η πρόγνωση που δεν αξιοποιήθηκε

Για άλλη μία φορά επιβεβαιώθηκε με τραγικό τρόπο ότι η κυβέρνηση δεν ακούει τους ειδικούς, καθώς δεν ζήτησε από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών την ενεργοποίηση του IRIS 2.0 για την πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη.

Το άκρως σημαντικό επιχειρησιακό εργαλείο, IRIS 2.0, που προβλέπει σε πραγματικό χρόνο την εξάπλωση μιας φωτιάς δεν ενεργοποιήθηκε στην περίπτωση της Βαρυμπόμπης.

Ειδικότερα, η επιχειρησιακή μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) πραγματοποίησε εκ των υστέρων πρόγνωση (χρησιμοποιώντας αρχικές και οριακές συνθήκες που θα χρησιμοποιούνταν εάν γινόταν εφαρμογή εκείνη την ημέρα και ώρα) της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε το μεσημέρι (13:25) της Τρίτης 3 Αυγούστου 2021 στη Βαρυμπόμπη, χρησιμοποιώντας το επιχειρησιακό προγνωστικό σύστημα ταχείας απόκρισης IRIS 2.0.

Τα αποτελέσματα της πρόγνωσης παρουσιάζονται στο επόμενο βίντεο, ενώ στις εικόνες που ακολουθούν γίνεται μια ποιοτική αποτίμηση της αξιοπιστίας της πρόγνωσης. Όπως προκύπτει από αυτή, η πρόγνωση που θα μπορούσε να είχε παράσχει επιχειρησιακά το IRIS 2.0 εάν είχε ζητηθεί βρίσκεται πολύ κοντά στην πραγματική εξάπλωση της φωτιάς.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here