Πυρκαγιά στη Γορτυνία: Κόλαση φωτιάς για 6η ημέρα-Μεγάλες καταστροφές στα χωριά-Πολλά ανοικτά μέτωπα

 

PHOTO ILIALIVE.GR ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ

Παρά τις ολονύκτιες προσπάθειες πυροσβεστών και κατοίκων και παρά το γεγονός ότι με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν ρίψεις νερού από αέρος από επτά ελικόπτερα και επτά πυροσβεστικά αεροπλάνα, συμπεριλαμβανομένου του Beriev-200, η κατάσταση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.

Αυτή την ώρα, όπως μεταδίδει το e-gortynia, υπάρχει μεγάλη αναζωπύρωση στο δάσος της Κάπελης πάνω από τις Ράχες.

ΦΩΤΙΑ ΓΟΡΤΥΝΙΑ
ILIALIVE.GR ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ

Η φωτιά καίει χαμηλά, αλλά ανεβαίνει σιγά -σιγά προς Μοναστηράκι.

ΦΩΤΙΑ ΓΟΡΤΥΝΙΑ
PHOTO ILIALIVE.GR ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ

Το σημείο όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές είναι δύσβατο και πολύ πυκνό. Όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα, χρειάζονται επειγόντως να ενισχυθούν οι εναέριες δυνάμεις γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξουν ανυπολόγιστες συνέπειες ενώ κάτοικοι από Μοναστηράκι, Βυδιάκι εκλιπαρούν για περισσότερα εναέρια μέσα.

Κάτοικοι κάνουν λόγο για μεγάλες ζημιές σε σε σπίτια, καλλιέργειες, αποθήκες, ποιμνιοστάσια και αγροικίες, ενώ έχουν σημειωθεί διακοπές στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση.

ΦΩΤΙΑ ΓΟΡΤΥΝΙΑ
ILIALIVE.GR ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ

Μόνο στο Πυρρή έχουν καταστραφεί 10 σπίτια και 10 αποθήκες καθώς και χιλιάδες ελαιόδεντρα.

Αν και δόθηκε εντολή να εκκενωθούν 21 οικισμοί πολλοί κάτοικοι παρέμειναν στα χωριά τους για να βοηθήσουν το έργο των πυροσβεστών. Παράλληλα χωρισμένοι σε ομάδες πραγματοποιούσαν όλη την νύχτα περιπολίες ώστε με τον πρώτο εντοπισμό νέας εστίας φωτιάς να επεμβαίνουν και ειδοποιούν την πυροσβεστική.

Το πύρινο μέτωπο βρισκόταν γύρω από τις περιοχές Φαναράκι, Καστράκι, Πυρρή, Λώτη, Λιοδώρα, Χρυσοχώρι, Δάφνη και κυρίως σε δύσβατα σημεία, ενώ οι ελπίδες με το πρώτο φως της ημέρας εναποτέθηκαν στα εναέρια μέσα που άρχισανα να πραγματοποιούν ρίψεις νερού σε αναμονή της ενίσχυσης των επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης.

ΦΩΤΙΑ ΓΟΡΤΥΝΙΑ
ILIALIVE.GR ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ

Παράλληλα, τα μηχανήματα έργου που βρίσκονται στη Γορτυνία αναμένεται να συνεχίσουν τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, αφενός για να βοηθήσουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις στην αντιμετώπιση της φωτιάς αφετέρου για να μην προχωρήσει το πύρινο μέτωπο προς το όρος Μαίναλο.

ΦΩΤΙΑ ΓΟΡΤΥΝΙΑ
ILIALIVE.GR ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ

Συνολικά στη Γορτυνία και στις γειτονικές περιοχές της Αρχαίας Ολυμπίας  επιχειρούν  578 πυροσβέστες με 181 οχήματα και 30 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα από την Τσεχία, 21 πυροσβέστες από το Ηνωμένο Βασίλειο, 139 πυροσβέστες με 38 οχήματα από τη Γαλλία και 57 πυροσβέστες με 18 οχήματα από τη Γερμανία.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here