Πυρκαγιά σε πυρηνικό σταθμό της Ουκρανίας

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε έναν πυρηνικό σταθμό της Ουκρανίας  τη Δευτέρα του Πάσχα, με αποτέλεσμα να διακοπεί η λειτουργία ενός αντιδραστήρα, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας, διαβεβαιώνοντας ότι μετά το ατύχημα αυτό το επίπεδο της ραδιενέργειας στην περιοχή δεν παρουσιάζει επικίνδυνη αύξηση.

Η πυρκαγιά κατασβέστηκε μέσα σε μία ώρα. Ξεκίνησε αργά το βράδυ της Δευτέρας στον πυρηνικό σταθμό του Ρίβνε, στη δυτική Ουκρανία, σε απόσταση περίπου 300 χιλιομέτρων από το Κίεβο και σε περίπου 300 χλμ. απο το μοιραίο Τσερνόμπιλ

Η θέση του Ρίβνε

Η θέση του Τσερνόμπιλ

Εκπρόσωπος της δημόσιας υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η φωτιά ξεκίνησε από έναν μετασχηματιστή και αμέσως ενεργοποιήθηκε το σύστημα προστασίας των αντιδραστήρων.

«Ο τρίτος αντιδραστήρας σταμάτησε. Το επίπεδο ραδιενέργειας δεν αυξήθηκε», τόνισε , υπογραμμίζοντας ότι δεν τραυματίστηκε κανείς.

Οι αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα για να εξακριβώσουν τα αίτια του ατυχήματος.

Ο τρίτος αντιδραστήρας του Ρίβνε –συνολικά έχει τέσσερις– παρέμεινε εκτός λειτουργίας και σήμερα, λόγω των εργασιών που ήταν σε εξέλιξη για την αντικατάσταση του μετασχηματιστή. Το εργοστάσιο αυτό οικοδομήθηκε το 1986, δηλαδή όταν καταστράφηκε η μονάδα του Τσερνόμπιλ.

Στην Ουκρανία λειτουργούν σήμερα τέσσερις πυρηνικοί σταθμοί, με 15 αντιδραστήρες συνολικά. Η πυρηνική ενέργεια που παράγεται καλύπτει περίπου το 50% των αναγκών της χώρας.

Δεν είναι απόλυτα σαφές αν δεν υπήρξε καμία  διαρροή ραδιενέργειας ή αν υπήρξε μικρή διαρροή, καθώς η αρχική δήλωση των υπεύθυνων ήταν πως δεν μετρήθηκαν επικίνδυνα επίπεδα -αυτό δεν σημαινει ότι μετρήθηκαν μηδενικά.

Έχουν περάσει 33 χρόνια από την έκρηξη στο Τσερνόμπιλ -έκρηξη που προκάλεσε μόλυνση σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένης και της δικης μας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here