Πύρινη κόλαση στην Αττική για δεύτερη νύχτα-Προς Καπανδρίτι η φωτιά-Συνεχείς αναζωπυρώσεις-Ηρωική μάχη πυροσβεστών, εθελοντών, κατοίκων

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/ΧΡ. ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ

Σε πλήρη εξέλιξη με συνεχείς αναζωπυρώσεις, βρίσκεται δυστυχώς η μεγάλη πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή του Καλάμου, σκορπώντας αγωνία στους κατοίκους. Το μεγάλο πρόβλημα εξακολουθεί να εντοπίζεται προς την πλευρά του Καπανδριτίου, όπου η φωτιά αργά το βράδυ είχε δυτική κατεύθυνση, μέσα σε μια χαράδρα.

Όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής που έχουν ενισχυθεί, είναι σε πλήρη ανάπτυξη σε όλη την περίμετρο της πυρκαγιάς, και κυρίως στο μέτωπο του Καπανδριτίου, με στόχο να περιορίσουν την εξέλιξη της μέχρι τις πρωινές ώρες όποτε θα αρχίσουν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα.

Όπως ανέφεραν νωρίτερα αρμόδιοι αξιωματικοί, η πυρκαγιά εξακολουθεί να είναι μεγάλη και εκτός ελέγχου και στα τρία μέτωπα, προς Μικροχώρι, Βαρνάβα και Σέσι Γραμματικού, ενώ υπάρχουν εστίες και σε άλλα σημεία.

Συνολικά στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος με 180 πυροσβέστες με 72 οχήματα και 58 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Από αέρος, επιχειρούσαν μέχρι το τελευταίο φως της μέρας, πέντε αεροσκάφη και οκτώ ελικόπτερα. Επιπλέον, την επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν, 20 εθελοντικά οχήματα, 38 υδροφόρες των ΟΤΑ και της Περιφέρειας, έξι χωματουργικά μηχανήματα, και από τις ένοπλες δυνάμεις στρατιωτικό προσωπικό και τέσσερα μηχανήματα.

Επειδή η πυρκαγιά αναπτύσσεται σε ιδιαίτερη από πλευράς επικινδυνότητας περιοχή (μικτή οικιστική ζώνη) και με ταχύτητα, η πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους κατοίκους της περιοχής να απομακρύνονται έγκαιρα για τη δική τους ασφάλεια, αλλά και για να μην παρεμποδίζουν το έργο των πυροσβεστών.

Επίσης, καλεί τους οδηγούς των οχημάτων να αποφεύγουν να κινούνται στις περιοχές της πυρκαγιάς, καθώς υπάρχει κίνδυνος κυκλοφοριακής συμφόρησης και εγκλωβισμού. Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει η πυροσβεστική, δεν πρέπει να υπάρξει πανικός, αλλά αντίθετα θα πρέπει όλοι με ψυχραιμία να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρχών, καθώς είναι μια δύσκολη ημέρα.

Στον δήμο Ωρωπού θα πρέπει να απευθυνθούν στο μεταξύ οι πολίτες των οποίων οι κύριες κατοικίες επλήγησαν εξαιτίας της πυρκαγιάς και έχουν ανάγκη για διαμονή. Όπως σημειώνεται από την Περιφέρεια Αττικής, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί οι Δημοτικές Ενότητες Καλάμου και Καπανδριτίου του δήμου Ωρωπού και η Δημοτική Κοινότητα Βαρνάβα του δήμου Μαραθώνα.

Μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς, η Περιφέρεια Αττικής θα βρίσκεται σε ετοιμότητα, προκειμένου να ανταποκριθεί σε αιτήματα επιχειρήσεων για ζημιές από την πυρκαγιά. Επίσης, η καταγραφή των ζημιών σε οικείες θα ξεκινήσει άμεσα μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Πληροφορίες: ΑΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here