Πυρετός διαβουλεύσεων και παρεμβάσεων για συμβιβασμό Ελλάδας-εταίρων ως Τετάρτη

Με εντατικό ρυθμό συνεχίζονται σε ευρωπαικό αλλά και διεθνές επίπεδο οι διεργασίες για εξεύρεση λύσης στο ελληνικό ζήτημα. τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και δανειστές ζητούν εκβιαστικά, να υπάρξει συμβιβασμός, αν είναι δυνατόν μέχρι την τριμερή συνάντηση της Τετάρτης, μεταξύ του Αλ.Τσίπρα, της Gερμανίδας καγκελαρίου Α. Μέρκελ και του Γάλλου Προέδρου Φρ. Ολάντ.

Στο θέμα παρενέβη με δηλώσεις ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της G-7 στην Βαυαρία. «Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες όλων των εμπλεκομένων μερών, προκειμένου να βρεθεί ένας δρόμος, ο οποίος θα επιτρέπει στην Ελλάδα να εφαρμόσει απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να επιστρέψει στην ανάπτυξη, σε μια ισχυρή, σταθερή, αναπτυσσόμενη Ευρωζώνη», τόνισε χαρακτηριστικά, και συμπλήρωσε πως υπάρχει το αίσθημα του επείγοντος για την Ελλάδα. Κάλεσε μάλιστα  την Αθήνα να είναι σοβαρή σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσουν, για να κλείσει η συμφωνία, υπογραμμίζοντας ότι «οι Έλληνες πρέπει να λάβουν ορισμένες «σοβαρές πολιτικές αποφάσεις». Ο Αμερικανός πρόεδρος απηύθηνε εκ νέου έκκληση προς όλες τις πλευρές να δείξουν την αναγκαία ευελιξία ώστε να βρεθεί η λύση.

Στο θέμα αναφέρθηκε και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, η οποία επεσήμανε:«Θέλουμε να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά της δίνουμε το ξεκάθαρο μήνυμα ότι χάριν της αλληλεγγύης η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει μέτρα».

Η κ. Μέρκελ ξεκαθάρισε επίσης ότι βάση των συζητήσεων είναι οι θέσεις των θεσμών και όχι της ελληνικής κυβέρνησης. «Υπάρχει η κοινή θέση των τριών θεσμών. Αυτό είναι ήδη μια μεγάλη πρόοδος. Σε αυτή τη βάση τρέχουν τώρα οι συζητήσεις. Και πρέπει να πούμε ότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος ακόμη. Και αυτό είναι το πρόβλημα. Και για αυτό πρέπει να εργαστούμε πολύ εντατικά», ανέφερε.

Αισιόδοξος ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία και πριν την 30η Ιουνίου που είναι η καταληκτική ημερομηνία της λήξης της δανειακής σύμβασης, εμφανίσθηκε και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρ. Ολάντ, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι ΕΚΤ, ΔΝΤ και Κομισιόν μπορούν να καταθέσουν εναλλακτικές προτάσεις στην Ελλάδα.

Η συνάντηση με Μοσκοβισί και η σύγκλιση στο δημοσιονομικό κενό

Σε καθαρά ευρωπαικό επίπεδο τώρα, ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα η συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, με τον ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Π. Μοσκοβισί. Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, στη συνάντηση συζητήθηκε η συνέχιση της διαδικασίας διαβούλευσης και ειδικότερα ο τρόπος σύγκλισης στο δημοσιονομικό κενό έως το τέλος του 2016, στο οποίο φαίνεται ότι υπάρχει σύγκλιση απόψεων.

Επικοινωνία Τσίπρα με Αυστριακό Καγκελάριο

Ακόμη, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αυστριακό Καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, η οποία έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Ο Αυστριακός Καγκελάριος, σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές,  επανέλαβε στον Έλληνα Πρωθυπουργό την ανάγκη να υπάρχει μια μακροπρόθεσμη διευθέτηση της χρηματοδότης για την Ελλάδα, άποψη που είχε εκφράσει σε συνέντευξη του την Κυριακή. Στη συνέντευξη αυτή, ο κ. Φάινμαν, μιλούσε για μόνιμη λύση στο ελληνικό πρόβλημα, μ΄ένα πακέτο μέτρων για τα επόμενα πέντε χρόνια, με ταυτόχρονο, για το  ίδιο χρονικό διάστημα  ένα είδος αναβολής πληρωμών – κάτω από αυστηρούς κανόνες και όρους,

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον αυστριακό καγκελάριο για τις πρόσφατες δηλώσεις του και του απηύθυνε πρόσκληση να επισκεφθεί την Αθήνα. Η επίσκεψη θα γίνει στις 16 Ιουνίου.

Συνάντηση Βαρουφάκη με ηγέτες του Die Linke

Aμέσως μετά την συνάντησή του με τον Β. Σόιμπλε, ο έλληνας υπουργός των Οικονομικών επισκέφθηκε το Γερμανικό κοινοβούλιο και συναντήθηκε αντιπροσωπείες του SPD, των Πρασίνων και της Αριστεράς(Die Linke). Ο κ. Βαρουφάκης, μετά τις συναντήσεις αυτές δήλωσε:

«Στις ιστορικές αυτές στιγμές, με τα μάτια των Ευρωπαίων πάνω μας, προσδοκώντας από εμάς του πολιτικούς να φέρουμε αυτή τη διαπραγμάτευση σε μια επιτυχή κατάληξη προς όφελος κάθε Ευρωπαίου πολίτη, είναι κρίσιμο να μην σκεφτόμαστε με όρους κομματικής πολιτικής αλλά ως Ευρωπαίοι με υπευθυνότητα για το μέλλον της Ευρώπης Έτσι, συζήτησα σήμερα με τον Dr Schäuble το πρωί και συναντήθηκα τώρα με τον κ. Gysi και τους συντρόφους μας από το γερμανικό κόμμα της Αριστεράς. Θα υπάρξει συνάντηση με βουλευτές του SPD, συναντήθηκα ήδη με βουλευτές των Πρασίνων. Είμαστε μαζί σε αυτό, ως Ευρωπαίοι, ανεξαρτήτως των πολιτικών μας πεποιθήσεων και έχουμε τη μέγιστη ευθύνη να ξεπεράσουμε όποιες δυσκολίες και αποτυχίες συντονισμού είχαμε, προκειμένου να επιτύχουμε τη συμφωνία, την οποία όλοι περιμένουν από εμάς.

Και ο Βαρουφάκης κατέληξε:

«Πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ένα καθήκον. Το καθήκον αυτό, ως κυβερνητικό όργανο της ΕΕ, είναι να βοηθά πολιτικούς και γραφειοκράτες να φθάσουν σε μια συμφωνία. Θα πρέπει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών.. Είναι ώρα να σταματήσουμε να κατηγορούμε ο ένας τον άλλον. Είναι ώρα να κάνουμε τη δουλειά μας, ώστε να αποδώσουν καρπούς οι προσπάθειες πολλών μηνών και να καταλήξουμε σε συμφωνία.».

Από τη πλευρά του ο κ. Γκίζι, τόνισε μεταξύ άλλων,  ότι για την Ελλάδα θα πρέπει να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση, μια λύση στα ευρωπαϊκά πλαίσια. Κάθε άλλη λύση θα ήταν εσφαλμένη. Εάν χαθεί η Ελλάδα για την Ευρώπη, τότε θα χαθούν πάρα πολλά. Το οικοδόμημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης κινδυνεύει. Θα πρέπει να υπάρξει αλληλοκατανόηση μεταξύ των Ευρωπαίων και όχι αντιπαράθεση. Κυρίως θα πρέπει να υπάρξει φορολογική δικαιοσύνη. Θα σας πω έναν αριθμό: Στην Ελλάδα 2.000 οικογένειες κατέχουν το 80% του πλούτου της χώρας. Θα πρέπει να υπάρξει διασύνδεση ανάμεσα στην υπηκοότητα και στην  υποχρέωση να καταβάλει κανείς φόρους. Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι ανοιχτή σε αυτό το θέμα. Οι πλούσιοι, οι κατέχοντες θα πρέπει να κληθούν να πληρώσουν τους φόρους που τούς αναλογούν».

Μιλώντας αργότερα σε εκδήλωση στο Βερολίνο, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι όταν στο Εurogrοup είπε στους συναδέλφους του, να επιτρέψουν στην Ελλάδα να προωθήσει στη Βουλή 3-4 νομοσχέδια στα οποία υπάρχει συμφωνία, τους είπαν J;exna to». για όλα θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία και των δύο πλευρών.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here