Διαβουλεύσεις στην ΕΕ ενόψει «μεγάλης Δευτέρας». Σενάρια για 6μηνη παράταση της δανειακής σύμβασης

 

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις έχουν ξεκινήσει ήδη μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών και της ελληνικής κυβέρνησης, στις οποίες ρόλο ανεπίσημου διαμεσολαβητή, παίζει  ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Στόχος όλων, όπως τουλάχιστον διακηρύττουν επισήμως, είναι να ξεπερασθούν τα προβλήματα και οι διαφορές, που δεν κρίνονται αξεπέραστες, ώστε να αποφευχθεί μια ανεπιθύμητη κρίση που θα προκαλούσε η μη επίτευξη συμφωνίας. 

Σύμφωνα με το σενάριο που διακινούν κύκλοι προσκείμενοι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην παρούσα φάση θα πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα μια περαιτέρω παράταση της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης με χρονικό ορίζοντα το τέλος του 2015, με ταυτόχρονη κάλυψη όλων των οικονομικών αναγκών της Ελλάδας σε σχέση με τις διεθνείς δανειακές υποχρεώσεις της το 2015.

Ωστόσο αυτό δεν συμβαδίζει με την θέση της ελληνικής κυβέρνησης για μια συνολική συμφωνία λύση που θα αντιμετωπίζει και το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους.

Κύκλοι των Βρυξελλών, υποστηρίζουν ωστόσο, ότι στο χρονικό σημείο που έχουμε φτάσει, δεν είναι δυνατή η αναζήτηση μιας συνολικής λύσης και επομένως προέχει η χρηματοδότηση της χώρας.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο κ. Γιούνκερ είχε σήμερα το πρωί επικοινωνία για την Ελλάδα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μάρκ Ρούτε, ενώ εντός της ημέρας και το σαββατοκύριακο θα έχει επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως οι επαφές και οι επικοινωνίες των ηγετών θα εντατικοποιηθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο, ώστε τόσο η έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup όσο και η έκτακτη σύνοδος κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα, να έχουν θετικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η Κομισιόν όπως είπε και χθες ο επίτροπος Μοσκοβισί, θέλει μια Ελλάδα σταθερή, δυνατή, ευημερούσα, που θα παράγει απασχόληση, την οποία έχουν ανάγκη οι πολίτες της. Θέλει μια Ελλάδα δεσμευμένη στις υποχρεώσεις της, η οποία θα είναι αναπόσπαστο μέρος της Ευρωζώνης.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here