Πυρά Υπ. Παιδείας κατά ΙΟΒΕ για αγοραίο νεοφιλελευθερισμό στην εκπαίδευση

Το υπουργείο Παιδείας κατηγορεί το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών για  «εξυπηρέτηση ιδεολογικών και κομματικών επιλογών» με αφορμή την τελευταίαέκθεση του ΙΟΒΕ για την εκπαίδευση.

«Για μια ακόμη φορά η έκθεση του ΙΟΒΕ για την εκπαίδευση δεν εκπλήσσει κανέναν. Βασισμένη στο ιδεολόγημα ότι η εκπαίδευση πρέπει να υπηρετεί αποκλειστικά τους κανόνες της αγοράς, δηλαδή μια «αγοραία» ιδεοληψία του νεοφιλελευθερισμού, κάνει ανάλογες προτάσεις» αναφέρει το υπουργείο Παιδείας, αναφέροντας ενδεικτικά τις επισημάνσεις για:

  • «Περιορισμό του αριθμού των εισακτέων στα πανεπιστήμια δηλαδή μόρφωση για λίγους και πτυχία για όσους χωράει η αγορά,
  • ανάθεση στα ιδρύματα της αρμοδιότητας κατανομής των εισαγόμενων φοιτητών στις επιμέρους σχολές και τμήματα,
  • επαγγελματικά δικαιώματα όχι σε όλους τους πτυχιούχους,
  • σύνδεση μέρους της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων με την πορεία μετάβασης των αποφοίτων τους στην αγορά εργασίας».

Όπως επισημαίνει το υπουργείο, τα παραπάνω καταγράφονται ως βασικά συμπεράσματα στην έκθεση παρόλο που τα στατιστικά αποτελέσματα της έκθεσης τεκμηριώνουν θετική επίδραση της εκπαίδευσης στις προοπτικές απασχόλησης ακόμη και την περίοδο της κρίσης. Ειδικότερα, όπως εξηγεί το υπουργείο – επικαλούμενο τα στοιχεία της έκθεσης -, διαχρονικά σημειώθηκε μείωση της απασχόλησης των αποφοίτων Δημοτικού και Γυμνασίου. Επίσης, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, αυξήθηκε το μερίδιο στην αγορά των αποφοίτων Λυκείου κατά 3 μονάδες (από 31,7% σε 34,7%), των πτυχιούχων με ανώτατη εκπαίδευση (άνοδος περίπου 10 ποσοστιαίων μονάδων από 21,4% το 2009 σε 30,9% το 2017) και των ατόμων με μεταπτυχιακά (άνοδος περίπου 4 μονάδων από 0,7% σε 4,8%).

Το υπουργείο Παιδείας εκφράζει την έκπληξή του για το γεγονός ότι «η πρώτη επιλογή ενός υποτιθέμενου ερευνητικού κέντρου είναι να εξυπηρετήσει ιδεολογικές και κομματικές επιλογές».

«Για πολλοστή φορά καλούμε όλα αυτά τα άτομα να δεσμευτούν δημόσια ότι η πρώτιστη ευθύνη της πολιτείας είναι να παρέχει ποιοτική εκπαίδευση με στόχο την μόρφωση της νεολαίας. Όμως, η αυταξία της μόρφωσης είναι μία ξένη έννοια στον νεοφιλελευθερισμό, ο οποίος αντί να ασχολείται με τα πραγματικά αίτια της ανεργίας προσπαθεί να κατηγορήσει τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ότι αυτά ευθύνονται για την ανεργία» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here