Πτωχευτικός κώδικας: Εγινε ιδιωτικός ο δημόσιος φορέας στον οποίο θα κατέληγαν τα σπίτια

Με ανεξήγητο τρόπο, η κυβέρνηση της Ν.Δ. μετέτρεψε σε ιδιωτικό τον δημόσιο φορέα στον οποίο θα μεταβιβαζόταν η κυριότητα των ακινήτων των ευάλωτων πολιτών. Όπως απέδειξε η Έφη Αχτσιόγλου στη Βουλή, η αρχική επιλογή της κυβέρνησης και των θεσμών ήταν ο φορέας να είναι δημόσιος.

Αυτό προκύπτει και από το report της μεταμνημονιακής εποπτείας τον Μάιο του 2020. Σύμφωνα με το έγγραφο, η κυβέρνηση της Ν.Δ. ήθελε αυτός ο φορέας να είναι δημόσιος. Συγκεκριμένα το έγγραφο αναφέρει το εξής: «The draft code also contains a proposal for a sale-and-leaseback scheme, whereby the primary residence of eligible borrowers could be bought by a state-owned entity» («το προσχέδιο κώδικα περιέχει επίσης μια πρόταση για σχέδιο πώλησης και εκμίσθωσης, σύμφωνα με το οποίο η κύρια κατοικία των επιλέξιμων δανειζομένων θα μπορούσε να αγοραστεί από κρατική οντότητα»).

Δηλαδή η κυβέρνηση ήθελε να είναι δημόσιος ο φορέας στον οποίο θα μεταβιβάζονταν τα ακίνητα, οι θεσμοί συνομολογούσαν, αλλά η συγκεκριμένη διάταξη αιφνιδίως άλλαξε! Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, που αντιμετωπίζει την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έδωσε καμία εξήγηση σε όσες παρεμβάσεις έκανε στη Βουλή.

Η εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι «προφανώς άλλαξε υπό την πίεση των τραπεζών και έγινε ιδιωτικός». Σε κάθε περίπτωση, επαναφέρει το ερώτημα του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ποιος έγραψε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, καθώς έχει καταγγελθεί ότι συνετάχθη σε δικηγορικό γραφείο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here