“Ψύλλοι στ’ Άχυρα»:  Απρόσκλητος

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Το  πρώτο single του συγκροτήματος Ψύλλοι στ’ Άχυρα κυκλοφορεί σε ψηφιακή μορφή (download και streaming) σήμερα.  Με το Απρόσκλητος το νεοσύστατο πενταμελές συγκρότημα από τη Θεσσαλονίκη μας δίνει μία πρώτη γεύση  από το πρώτο του άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο από την Puzzlemusik.

Οι Ψύλλοι στ’ Άχυρα δημιουργήθηκαν το χειμώνα του 2015 και παρά το γεγονός ότι μετρούν μόλις δύο χρόνια ζωής έχουν ήδη πολύ πλούσια συναυλιακή εμπειρία όπως αυτή αποτυπώνεται και στην καταγραφή των εμφανίσεων  τους σε Φεστιβάλ (Φεστιβάλ Αναιρέσεις/ 6ος 2015 Θεσσαλονίκη, Nowhere Studios Festival Vol.1/ 11ος 2015, Φεστιβάλ Radical Pride /6ος 2017, 20ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης/ 6ος 2017), 7ο Φεστιβάλ Βρύσης Τυρνάβου/ Αυγ. 2017, 14ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Λάρισας/Σεπτ. 2017), Κοινωνικούς Χώρους στη Θεσσαλονίκη (Μικρόπολις Κοινωνικός Χώρος για την Ελευθερία, Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Σχολείο) και συναυλιακούς χώρους σε Θεσσαλονίκη (Eightball, Υπόγειο, Μύλος Club, Silver Dollar, Blue Barrel)και Γιαννιτσά (Maison).

-Μόλις κυκλοφόρησε το πρώτο σας single με τίτλο «Απρόσκλητος». Ποια είναι η ως τώρα ιστορία σας; Πως και πότε ξεκινήσατε ως συγκρότημα ;

Πριν ακόμα φτιάξουμε την μπάντα, λίγο πολύ όλοι μας είχαμε ανταμώσει ‘’μοιραία’’ σε στέκια παίζοντας μουσικές . Κάπως έτσι ήρθαμε κοντά ο ένας με τον άλλον και σκεφτήκαμε πως θέλουμε να παίξουμε μαζί σε μια μπάντα.  Μια Κυριακή τον Γενάρη του ‘15 πήγαμε για πρόβα να δούμε 2 κομμάτια. Από τότε λοιπόν, γίναμε μια παρέα που όταν βρίσκεται παίζει μουσική, χαζογελάει, αμπελοφιλοσοφεί, μαγειρεύει και τρώγεται με τα ρούχα της.

-Πως θα ορίζατε τον ήχο σας; Έχετε και οι 5 κοινά μουσικά ακούσματα;  και κατά πόσο τα αγαπημένα σας ακούσματα έχουν επηρεάσει τα τραγούδια σας ή/και τον ήχο σας;

Δεν τον έχουμε ορίσει κάπως. Κατά κύριο λόγο ο ήχος μας έχει να κάνει με το ροκ. Υπάρχουν κάποια κοινά ακούσματα μεταξύ μας αλλά και πολλά διαφορετικά. Ας πούμε μας αρέσει το rock ‘n roll, stoner, post rock, garage, μας αρέσουν και τα παραδοσιακά, τα βαλσάκια και οι καντάδες. Φυσικά όλα αυτά με έναν  τρόπο επηρέασαν τον ήχο και το ύφος της μπάντας μέχρι σήμερα.

-Έχετε ήδη έτοιμο το ντεμπούτο σας άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει και αυτό – όπως και το single – από την Puzzlemusik, τον Ιανουάριο. Πως προέκυψε η συνεργασία σας με την συγκεκριμένη εταιρεία;

Είχαμε φτιάξει ένα demo με 5 τραγούδια το οποίο το στέλναμε σε ηλεκτρονικά περιοδικά, σε φεστιβάλ και γενικά όταν έπρεπε να δείξουμε κάτι από την δουλειά μας δίναμε εκείνο το demo. Έτσι στείλαμε και στην Puzzlemusik. Ο Χρήστος ο Αλεξόπουλος μας είπε πως θέλει να συνεργαστούμε και να κάνει και την παραγωγή του δίσκου. Έτσι κι έγινε!

-Παρά το ότι είσαστε ένα μάλλον νεοσύστατο συγκρότημα, έχετε ήδη καταγράψει έντονη συναυλιακή δραστηριότητα σε Φεστιβάλ, Κοινωνικούς Χώρους αλλά και παραδοσιακούς συναυλιακούς  χώρους. Αυτό ήταν κάτι που το επιδιώξατε ή ήταν κάτι που συνέβη και λίγο τυχαία;

Κυρίως είναι live τα οποία επιδιώξαμε.  Προκειμένου να επικοινωνήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε την μουσική μας ψάχνουμε συνέχεια για φεστιβάλ, για μουσικές σκηνές και φυσικά θέλουμε πάντα να στηρίζουμε τους κοινωνικούς χώρους . Αρχίσαμε να δεχόμαστε σιγά σιγά και προσκλήσεις . Είναι δύσκολο βέβαια, όταν δεν γνωρίζει κανείς την δουλειά σου να σε καλέσει για να παίξεις. Πρέπει να το κυνηγάς.

Παρουσιάζεστε στη δισκογραφία σε μία κατά κοινή ομολογία δύσκολη εποχή. Ποια είναι τα όνειρα σας για το απώτερο μέλλον και ποια τα πιο άμεσα σας σχέδια;

Η εποχή είναι αυτή που είναι. Σε αυτήν καλούμαστε για αρχή να παίξουμε μουσική και φυσικά να βγάλουμε και αυτόν τον δίσκο. Δεν υπάρχει κάτι το οποίο φοβόμαστε. Χρειαζόμαστε την μουσική και την τέχνη όπως και να ‘χει για να μάθουμε καλύτερα τους εαυτούς μας και τις ανησυχίες μας. ‘’Αυτό που δεν τελειώνει πουθενά’’ είναι το μοναδικό μας όνειρό και ένας διακαής πόθος αυτήν την  στιγμή θα ήταν να γίνουν πολλά live σε διάφορες πόλεις και να παρουσιάσουμε την δουλειά μας.

Ο ήχος τους αναβιώνει τον ήχο του ελληνικού ροκ της δεκαετίας του ’90 και τον ξανασυστήνει, ανανεωμένο και μπολιασμένο με τις στυλιστικές και ηχητικές αναζητήσεις του σήμερα, στις νεώτερες γενιές που δεν τον πρόλαβαν στην περίοδο της ακμής του. Τα μέλη των Ψύλλων άλλωστε έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 27 έτη.

Στο ντεμπούτο άλμπουμ τους που θα κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο από την Puzzlemusik την παραγωγή ανέλαβε ο Χρήστος Αλεξόπουλος. Το άλμπουμ είναι ποικιλόμορφο και το Απρόσκλητος είναι απλώς ένα πρώτο δείγμα.

Τηρώντας την παράδοση που θέλει τα digital singles της Puzzlemusik να συνοδεύονται από ένα b-side (στα πρότυπα και με την λογική των b-sides των κυκλοφοριών σε 7” βινύλιο) το τραγούδι Απρόσκλητος συνοδεύεται από ένα remix του τραγουδιού «Πνεύμα Ψέμα» του οποίου η original εκδοχή του θα βρίσκεται στο επερχόμενο ντεμπούτο άλμπουμ. Το remix έκανε ο συνθέτης, παραγωγός και ιδρυτής της Puzzlemusik Χρήστος Αλεξόπουλος εμπνεόμενος από έναν συγκεκριμένο στίχο του τραγουδιού. Για το remix χρησιμοποιήθηκε η τεχνική του κολλάζ (επιλογή, επεξεργασία και συγκόλληση διάφορων σκόρπιων στοιχείων του τραγουδιού). Το remix δεν θα συμπεριλαμβάνεται στο άλμπουμ και θα διατίθεται μόνο ψηφιακά με την παρούσα κυκλοφορία.

 

Οι «Ψύλλοι στ΄ άχυρα» είναι :

Νίκος Βρύζας (ηλ. κιθάρα, φωνητικά)

Ηρακλής Δαΐτσης (φωνή, ακουστική κιθάρα)

Σάκης Δρακούλης (τύμπανα), Χάρης Κατόπης (μπάσο, φωνητικά),  Άρτεμις Παρλαμπά (ηλ. κιθάρα, φωνητικά)

Στο Απρόσκλητος έπαιξαν επίσης οι μουσικοί : Γιώργος Αβραμίδης (τρομπέτα) και

Χρήστος Αλεξόπουλος (φωνητικά)
Στίχοι, Μουσική: Ηρακλής Δαΐτσης

Ενορχήστρωση: Ψύλλοι στ’ άχυρα

Παραγωγή: Χρήστος Αλεξόπουλος

Ηχοληψία: Γιώργος Πρινιωτάκης, Artracks Studios, Αθήνα

Βοηθός ηχολήπτη: Κλάιντ Τζαμπραχίμι

Μίξη – Mastering : Γιώργος Πρινιωτάκης, Artracks Studios, Αθήνα

Η ηχογράφηση της τρομπέτας έγινε στο στούντιο Cue στην Θεσσαλονίκη με ηχολήπτη τον Γιάννη Μαυρίδη.

Πρωτότυπα σχέδια – Γραφιστικά: Σοφία Ροζάκη (Spil Tsoik)

Το ψηφιακό single Απρόσκλητος θα είναι διαθέσιμο για download και streaming σε i-tunes, Spotify, Deezer, Google Play και πολλές άλλες ψηφιακές πλατφόρμες, την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017.

Απρόσκλητος You Tube link : https://youtu.be/ti99tlZKVQc

Πνεύμα Ψέμα (alternate version) – The IT remix Soundcloud link: https://soundcloud.com/puzzlemusik/alt-version-the-it-remix

Ψύλλοι στΆχυρα Links:    Facebook: https://www.facebook.com/psylloistaxyra/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCmOnx5hrnxa0OFTyjRTzSwg

 

Puzzlemusik Links   Facebook: https://www.facebook.com/puzzlemusik.label

Twitter: https://twitter.com/puzzlemusik  Soundcloud: https://soundcloud.com/puzzlemusik

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here