Ψηφίζουν σήμερα οι Βρετανοί υπό το βάρος των τρομοκρατικών επιθέσεων και του Brexit-O Κόρμπιν απειλεί σοβαρά την αυτοδυναμία της Μέι

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Βρετανοί, προκειμένου να εκλέξουν νέο Κοινοβούλιο. Η εκλογική διαδικασία έχει επηρεαστεί από τις αλλεπάλληλες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Μάντσεστερ και το Λονδίνο, που βάρυναν το πολιτικό κλίμα, στο οποίο τελικά δεν κυριάρχησε το Brexit και οι διαπραγματεύσεις Βρετανίας-ΕΕ, αλλά τα εσωτερικά προβλήματα της χώρας και οι θέσεις των κομμάτων απέναντι σε αυτά.

Προφανώς για το λόγο αυτό, οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν, με κεντρικό σύνθημα «Για τους πολλούς, όχι τους λίγους», είχαν τελικά μεγαλύτερη απήχηση από ότι πολλοί περίμεναν και όχι μόνο μείωσαν σημαντικά τη τεράστια αρχική διαφορά τους από τους Συντηρητικούς της Τερέζας Μέι, απειλώντας πλέον ευθέως τη προοπτική της αυτοδυναμίας τους, η οποία πριν λίγες μέρες θεωρούνταν δεδομένη.

Η αρχική διαφορά 20 μονάδων στα μέσα Απριλίου υπέρ των Τόρις έφτασε σε μονοψήφιο νούμερο τις τελευταίες ημέρες, με δημοσκόπηση της Survation να δείχνει διαφορά… μίας μονάδας!

Το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων YouGov «βλέπει» τους Συντηρητικούς, που διαθέτουν πλειοψηφία 17 εδρών στο απερχόμενο Κοινοβούλιο, να χάνουν την απόλυτη πλειοψηφία, κάτι που θα αποτελούσε βαρύ πλήγμα για την Μέι.

Σύμφωνα πάντως με δημοσκόπηση της εταιρείας ICM για τον Guardian, το ποσοστό των Συντηρητικών ανέρχεται στο 46% (+1%), ενώ το ποσοστό των Εργατικών παρέμεινε αμετάβλητο στο 34%. Αλλη δημοσκόπηση του ICM που διενεργήθηκε μετά τις επιθέσεις του Σαββάτου δίνει προβάδισμα 12 μονάδων στο κόμμα της Μέι.

Κυρίως μετά την επίθεση στο Μάντσεστερ, το ζήτημα της ασφάλειας έχει τεθεί στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων, μετά και την τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο, η οποία άφησε πίσω της οκτώ νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Τα μέτρα ασφαλείας στη Βρετανία έχουν ενταθεί μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις και εν όψει των εκλογών

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Τερέζα Μέι, δύο ημέρες πριν τις εκλογές, μετά τις επιθέσεις του Λονδίνου και υπό την πίεση της κοινής γνώμης που επέρριπτε ευθύνες στις υπηρεσίες ασφάλειας για ανικανότητα στην εκτίμηση κινδύνου των δραστών, εξήγγειλε μέτρα για προληπτική σύλληψη και κράτηση υπόπτων, ακόμη κι αν δεν υπάρχουν σε βάρος τους στοιχεία και αποδείξεις για την καταδίκη τους σε δικαστήριο.

Τα μέτρα αυτά πλήττουν τον πυρήνα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνάντησαν την αντίδραση των Εργατικών.

Στο κλείσιμο της ψαλίδας έπαιξαν ρόλο και αμφιλεγόμενες προτάσεις του κυβερνώντος κόμματος όσον αφορά την κοινωνική προστασία των ηλικιωμένων.

Το Brexit

Όσον αφορά το Brexit, οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να αρχίσουν στις 19 Ιουνίου, σε πολύ σύντομο διάστημα μετά τις εκλογές.

Ωστόσο, φαίνεται πως και η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί για την τροπή που έχει πάρει η εκλογική αναμέτρηση στην Βρετανία, φοβούμενη το σενάριο απουσίας απόλυτης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που θα έχει αρνητικές συνέπειες στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, όποιος και αν είναι ο νικητής των βουλευτικών εκλογών.

Η ΕΕ επιθυμεί συμβιβασμό με το Λονδίνο -όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις του διαπραγματευτή της EE για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος δηλώνει ότι θα συμβούλευε «σε όλον τον κόσμο να εξηγήσει καλά ποιες θα είναι οι συνέπειες απουσίας συμφωνίας»-, ωστόσο ευρωπαϊκές πηγές δεν αποκλείουν το σενάριο να μην υπάρξει συμφωνία για το Brexit.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, οι Βρυξέλλες ελπίζουν ότι από την ψηφοφορία της Πέμπτης θα προκύψει ένας ηγέτης, που θα διαθέτει ισχυρή εντολή για τα δύο χρόνια των εντατικών διαπραγματεύσεων που θα ακολουθήσουν.

Η θέση αυτή μπορεί και να φαίνεται παράδοξη. Αλλά, για τους αναλυτές, εάν η Τερέζα Μέι, για παράδειγμα, κατορθώσει να ενισχύσει την αδύναμη πλειοψηφία της, θα είναι λιγότερο ευάλωτη στους ευρωσκεπτικιστές του ίδιου του κόμματός της.

Γεγονός που θα μπορούσε να την αναγκάσει να κάνει υποχωρήσεις σε ακανθώδη θέματα όπως είναι «ο λογαριασμός» των 50 έως 100 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα κληθεί να πληρώσει στην ΕΕ ή τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ψηφοφορία

Τα περισσότερα από 40.000 εκλογικά τμήματα να ανοίγουν στις 07:00 το πρωί (τοπική ώρα) ενώ η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 22:00 το βράδυ (τοπική ώρα).

Από τις γενικές εκλογές θα εκλεγούν 650 βουλευτές, ενώ στους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι 46,9 εκατομμύρια ψηφοφόροι, έναντι 46,4 εκατομμυρίων ψηφοφόρων το 2015.

Οι εκλογές διεξάγονται πρόωρα και στον αρνητικό απόηχο των πρόσφατων αιματηρών τρομοκρατικών επιθέσεων στο Μάντσεστερ και το Λονδίνο, με το ποσοστό των Συντηρητικών της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι να μειώνεται σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων για άνετη επικράτησή τους.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here