Ψηφίζουν από το πρωί οι Κούρδοι του Ιράκ για την ανεξαρτησία-Με πόλεμο τους απειλεί ο Ερντογάν

Παρά τις αντιδράσεις, τις πιέσεις αλλά και τις ανοικτές απειλές από την κυβέρνηση του Ιράκ, την Τουρκία, άλλα γειτονικά κράτη(Ιράν, Συρία), τις ΗΠΑ ακόμη και τον ΟΗΕ, εκατομμύρια Κούρδοι του Β. Ιράκ, προσέρχονται από το πρωί στις κάλπες του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας που διενεργείται με πρωτοβουλία της τοπικής κυβέρνησης του Μ. Μπαρζανί.  Όλοι εκτιμούν ότι πρόκειται για ένα ιστορικής σημασίας δημοψήφισμα που θα ανοίξει τον δρόμο για την ίδρυση του κράτους για το οποίο αγωνίζονται εδώ και σχεδόν έναν αιώνα.

Μάλιστα ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν απειλεί ανοικτά με πόλεμο τους Κούρδους λέγοντας με νόημα «μπορεί μια νύχτα να έρθουμε. δεν θα επιτρέψουμε τρομοκρατικό κράτος στα σύνορά μας»!.

Ο Μασούντ Μπαρζανί, χαμογελαστός και φορώντας παραδοσιακή ενδυμασία, ψήφισε νωρίς το πρωί.

Συνολικά 12.072 εκλογικά τμήματα έχουν στηθεί στην αυτόνομη περιφέρεια του Ιρακινού Κουρδιστάν και στις διαφιλονικούμενες ζώνες.

Οι κάλπες θα παραμείνουν ανοικτές μέχρι τις 18:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) για να ψηφίσουν οι περίπου 5,3 εκατ. εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας,θα ανακοινωθεί 24 ώρες μετά το κλείσιμο των καλπών, ωστόσο θεωρείται σίγουρο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Κούρδωνθα υπερψηφίσει την ανεξαρτησία. Ο πρόεδρος της αυτόνομης περιφέρειας Μασούντ Μπαρζανί έχει ωστόσο διευκρινίσει ότι το δημοψήφισμα θα είναι συμβουλευτικό και δεν θα επιφέρει αμέσως την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, αλλά θα αποτελέσει μάλλον το έναυσμα για «σοβαρές συζητήσεις με τη Βαγδάτη»

Οι απειλές Ερντογάν

Την ίδια στιγμή με πόλεμο απειλεί ανοικτά τους κούρδους, ο τούρκος πρόεδρος ρετζέπ ταγίπ Ερντογάν. «Μια βραδιά μπορεί ξαφνικά να έρθουμε» τόνισε ο κ. Ερντογάν αφού είπε ότι ο στρατός της Τουρκίας δεν μετέβη στα σύνορα στο Σιλόπι άσκοπα. «Δεν θα επιτρέψουμε επ ουδενί τρομοκρατικό κράτος στα σύνορά μας», υπογράμμισε και συνέχισε: «Όπως καθαρίσαμε 2000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στο Τζεράμπλους και Ελ Μπάμπ από τον ISIS είμαστε έτοιμοι να κάνουμε και πάλι το βήμα. Σε ετοιμότητα είναι και η αεροπορία μας».

Το δημοψήφισμα αυτό, που προκηρύχθηκε από τον Μπαρζανί, διεξάγεται όχι μόνο στην αυτόνομη περιφέρεια του Κουρδιστάν (βόρειο Ιράκ), που περιλαμβάνει τις επαρχίες Αρμπίλ, Σουλεϊμανίγια και Ντόχουκ, αλλά επίσης σε ζώνες που διεκδικεί και η ιρακινή κεντρική κυβέρνηση.

«Μια γιορτή»

Στην Αρμπίλ, μπροστά από το μεγαλύτερο εκλογικό τμήμα, μια αγελάδα σφάχτηκε πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας και ενώ είχε ήδη δημιουργηθεί μια μεγάλη ουρά ψηφοφόρων που φορούσαν παραδοσιακές ενδυμασίες.

«Έφερα αυτή την αγελάδα επειδή σήμερα είναι η γέννηση του κράτους, είναι η παράδοση να σφάζεται μια αγελάδα στις γεννήσεις», εξήγησε ο Νταλγκάς Αμπντάλα, ένας 27χρονος δικηγόρος.

«Ήρθα πολύ νωρίς για να είμαι ο πρώτος που θα ψηφίσω υπέρ του κουρδικού κράτους. Σήμερα είναι γιορτή. Γι’ αυτό και φόρεσα την παραδοσιακή ενδυμασία που αγόρασα για την περίσταση αυτή», είπε ο Ντιγιάρ Αμπουμπάκρ, 33 ετών, εργάτης.

Από τη πλευρά του, ο ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Αμπάντι έκανε με σαφήνεια γνωστό πως θα λάβει «τα απαραίτητα μέτρα» για να διαφυλάξει την ενότητα της χώρας.

Γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία και το Ιράν, ανήσυχες μήπως οι δικές τους κουρδικές μειονότητες ακολουθήσουν το παράδειγμα, απείλησαν επίσης με αντίποινα. Ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί είχε χθες το βράδυ τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμπάντι για να επαναλάβει την «πλήρη υποστήριξή» του, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

 

Στην πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία του Κιρκούκ και σ’ αυτή της Νινευή, όπως και στις Ντιάλα και Σαλαχεντίν, βόρεια της Βαγδάτης, περισσότεροι από δύο εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να μεταβούν στα 4.869 εκλογικά τμήματα.

Στο Κιρκούκ, εκκλήσεις προς τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα έγιναν από τα μεγάφωνα των τζαμιών, όμως η προέλευση των ψηφοφόρων ήταν περιορισμένη.

«Αν είχα είκοσι δάκτυλα θα είχα δηφίσει είκοσι φορές για το κράτος μου», λέει ο 45χρονος Ιμπτισάμ Μοχάμαντ, αναφερόμενος στο γεγονός ότι πριν ρίξουν το ψηφοδέλτιο στην κάλπη, οι ψηφοφόροι πρέπει να βουτούν τον δείκτη τους σε μελάνι.

Όμως σ’ αυτή τη διαφιλονικούμενη πόλη όπου ζουν δίπλα-δίπλα Κούρδοι, Άραβες και Τουρκομάνοι, ορισμένοι δεν έχουν την ίδια γνώμη. «Αισθάνομαι ότι η ταυτότητά μου, η εθνικότητά μου, η κληρονομιά μου και η ιστορία μου θα χαθούν», λέει ο Αμπντουλάχ Αούτζι, ένας τουρκομάνος εκπαιδευτικός 42 ετών που προσθέτει ότι δεν θα συμμετάσχει στο δημοψήφισμα.

''We are never going back to #Baghdad to renegotiate failed partnership,'' #Kurdistan President #Barzani says

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες στην πρωτεύουσά του, το Αρμπίλ, ο Μασούντ Μπαρζανί φάνηκε κατηγορηματικός. «Η σύμπραξη με τη Βαγδάτη απέτυχε και δεν θα την επαναλάβουμε. Είμαστε πεπεισμένοι πως η ανεξαρτησία θα επιτρέψει να μην επαναληφθούν οι τραγωδίες του παρελθόντος», τόνισε.

«Περιμένουμε αντιδράσεις από τη μια ή την άλλη πλευρά, αλλά έχουμε καταλήξει στην πεποίθηση πως όποιος και αν είναι ο κίνδυνος και το τίμημα, είναι καλύτερα απ’ ό,τι να περιμένουμε ένα σκοτεινό πεπρωμένο», υποστήριξε.

Επανέλαβε πάντως πως μια νίκη του «ναι» δεν θα είναι παρά η αρχή «μιας μακράς διαδικασίας» προς την ανεξαρτησία, λέγοντας πως είναι έτοιμος να διαπραγματευθεί με τη Βαγδάτη τα σύνορα του κράτους του.

Παρεμβαίνοντας ταυτόχρονα από τη Βαγδάτη με επίσημη ομιλία του, ο ιρακινός πρωθυπουργός αρνήθηκε το διαζύγιο.

«Η λήψη μιας μονομερούς απόφασης που επηρεάζει την ενότητα του Ιράκ και την ασφάλειά του καθώς και την ασφάλεια της περιφέρειας (…) αντιβαίνει στο Σύνταγμα και στη δημόσια τάξη», επέμεινε.

Λίγο νωρίτερα, το Ιράν είχε λάβει ένα πρώτο μέτρο αντιποίνων απαγορεύοντας όλες τις πτήσεις με το Ιρακινό Κουρδιστάν, κατόπιν αιτήματος της Βαγδάτης.

Η Τουρκία έχει ήδη προειδοποιήσει πως τα αντίποινα θα έχουν πτυχές που θα αφορούν την ασφάλεια και την οικονομία, ενώ ο στρατός της ενέτεινε τα γυμνάσιά του στα σύνορα.

Η Βαγδάτη ζήτησε χθες απ’ όλες τις χώρες να συναλλάσσονται μόνο μαζί της για όλες τις πετρελαϊκές συναλλαγές. Το Κουρδιστάν παράγει κατά μέσο όρο 600.000 βαρέλια την ημέρα, από τα οποία τα 550.000 εξάγονται μέσω του τουρκικού λιμανιού Τσεϊχάν.

Σφοδρές οι αντιδράσεις

Η συριακή κυβέρνηση  απέρριψε το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που διοργανώνει η Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση (KRG) στο βόρειο Ιράκ, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, ενώ το κινεζικό ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Πεκίνου υποστηρίζει την ενότητα του Ιράκ.

Επίσης το Ιράν έκλεισε τα σύνορά του με το Ιρακινό Κουρδιστάν.  «Με αίτημα της ιρακινής κυβέρνησης, κλείσαμε τα χερσαία και αεροπορικά σύνορά μας» με το ιρακινό Κουρδιστάν, δήλωσε ο Μπαχράμ Γκασεμί. Χαρακτήρισε «έκνομο και παράνομο το δημοψήφισμα» για την ανεξαρτησία, που διοργάνωσε η αυτόνομη περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν παρά την αντίθεση της Βαγδάτης και γειτονικών χωρών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here