Ψηφίσθηκαν τα μέτρα με οριακά λιγότερα «όχι»-Κυβέρνηση: Σαφές πλέον το ρήγμα

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Οριακά καλύτερο ήταν για την κυβέρνηση το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας στη Βουλή για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων της συμφωνίας με τους θεσμούς. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που διαφοροποιήθηκαν ψηφίζοντας όχι ή παρών ήταν συνολικά 36 συνολικά από 39 στη πρώτη ψηφοφορία.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν 31 «όχι» (από 32 την περασμένη εβδομάδα) και 5 παρών (από 6 την προηγούμενη ψηφοφορία).

Το νομοσχέδιο για τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και την οδηγία εξυγίανσης των Τραπεζών υπερψηφίσθηκε συνολικά με 230 ναι (υπήρξαν 63 «όχι» και 5 «παρών») και με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη να μετακινείται από το «όχι» στο «ναι».

Το αποτέλεσμα μονιμοποιεί και επισημοποιεί τον βαθύ διχασμό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν προκαλεί αυτή τη στιγμή, άμεσο πρόβλημα πλειοψηφίας στη κυβέρνηση.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν «όχι»: Αγλαΐα Κυρίτση (Επικρατείας), Ζωή Κωνσταντοπούλου (Α΄Αθηνών), Νάντια Βαλαβάνη (Β΄Αθηνών), Δημήτρης Στρατούλης (Β΄Αθηνών), Κώστας Ησυχος (Β΄Αθηνών), Δημήτρης Κοδέλας (Αργολίδος), Κων/νος Ζαχαρίας (Αρκαδίας) -Ψήφισε «όχι» και «παρών» στο άρθρο 2, Ελένη Σωτηρίου (Αττικής), Βασίλειος Χατζηλάμπρου (Αχαΐας), Ιωάννης Σταθάς (Βοιωτίας), Αθανάσιος Σκούμας (Βοιωτίας), Θωμάς Κώτσιας (Ευρυτανίας), Κώστας Λαπαβίτσας (Ημαθίας), Μιχαήλ Κριτσωτάκης (Ηρακλείου), Δέσποινα Χαραλαμπίδου (Α΄Θεσσαλονίκης), Ιωάννα Γαϊτάνη (Α΄Θεσσαλονίκης), Ευαγγελία Αμμανατίδου (Β΄Θεσσαλονίκης), Ηλίας Ιωαννίδης (Καβάλας), Βαγγέλης Διαμαντόπουλος (Καστοριάς), Στέφανος Σαμοΐλης (Κέρκυρας), Ραχήλ Μακρή (Κοζάνης), Ευγενία Ουζουνίδου (Κοζάνης), Ιωάννης Ζερδελής (Λέσβου), Κωνσταντίνος Δελημήτρος (Μαγνησίας), Θανάσης Πετράκος (Μεσσηνίας), Ελένη Ψαρέα (Μεσσηνίας), Στάθης Λεουτσάκος (Α΄Πειραιώς), Παναγιώτης Λαφαζάνης (Β΄Πειραιώς), Ζήσης Ζάννας (Πιερίας), Βασίλειος Κυριακάκης (Φθιώτιδος), Αλεξάνδρα Τσανάκα (Καβάλας) «παρών» στο 2ο άρθρο.

«Παρών» ψήφισαν: Ηρώ Διώτη (Λαρίσης), Βασιλική Λέβα (Φθιώτιδας), Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης (Λασιθίου), Κασιμάτη Νίνα, Τζήκα -Κωστοπούλου Δανάη (Μαγνησίας).

Οι διαφοροποιήσεις από την προηγούμενη ψηφοφορία: εκτός του Γ.Βαρουφάκη, οι βουλευτές Β.Κατριβάνου, Χ.Καραγιαννίδης, Δ. Μπαξεβανάκης και Ν.Μιχαλάκης «μετατοπίστηκαν» από το «παρών» της προηγούμενης Τετάρτης στο «ναι».

Επίσης ο Μ. Δερμιτζάκης προτίμησε το «παρών» από το «όχι» της περασμένης εβδομάδας.

Στις απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ η Δανάη Τζήκα-Κωστοπούλου, η οποία αυτή τη φορά δήλωσε «παρών» – από το «ναι» στην προηγούμενη ψηφοφορία.

Ομοίως έπραξε και η Νίνα Κασιμάτη, ενώ η Αλεξάνδρα Τσανάκα από απούσα, επέλεξε τον δρόμο της καταψήφισης.

Σαφές το ρήγμα

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη δήλωσε: «Το ρήγμα στην ΚΟ είναι νομίζω σαφές. Από εδώ και πέρα θα ακολουθηθούν και οι συλλογικές διαδικασίες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πολιτικό πρόβλημα.»

Στο ερώτημα εάν θα παραπεμφθούν στα κοινοβουλευτικά όργανα για διαγραφή, εξήγησε: «θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, εννοώ οι συλλογικές διαδικασίες στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος.»

Ανάλογη και η σύντομη δήλωση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά: «Δυστυχώς, επιβεβαιώθηκε ένα ρήγμα, αλλά νομίζω ότι θα ολοκληρωθούν πρώτα οι διαδικασίες της συμφωνίας και θα τα δούμε όλα στα συλλογικά μας όργανα, όπως προβλέπεται».

Από τη πλευρά του ο Π. Λαφαζάνης δήλωσε: «Όλα μια χαρά. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενωμένος με τις διαφορετικότητες του» τόνισε

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here