222 ναι στο μνημόνιο. Με 119 βουλευτές η κυβέρνηση-Ψήφο εμπιστοσύνης ζητεί η κυβέρνηση

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Με 222 «ναι», 64 «όχι» και 11 «παρών» ψηφίστηκε το πρωί της Παρασκευής από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο με το οποίο επικυρώνεται η συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς για το τρίτο μνημόνιο..

Η κυβέρνηση υπέστη νέες σημαντικές απώλειες καθώς την επιλογή της υπέρ του «ναι» στήριξαν λιγότεροι από 120 βουλευτές και έχασε τη δεδηλωμένη. 

Από τον ΣΥΡΙΖΑ 32 βουλευτές καταψήφισαν το νομοσχέδιο, 11 δήλωσαν «παρών», τρεις διαφοροποιήθηκαν ψηφίζοντας «ναι» επί της αρχής και «παρών» σε επιμέρους άρθρα, ενώ ο βουλευτής Γ. Ακριώτης ήταν απών.

Αμέσως μόλις έγινε γνωστό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, κύκλοι του πρωθυπουργού διευκρίνσαν ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, αμέσως μόλις εξασφαλισθεί η έγκριση της συμφωνίας από τους εταίρους, πιθανότατα λίγο μετά τις 20 Αυγούστου.

Πρόκειται για κίνηση κάθαρσης του θολού πολιτικού σκηνικού, καθώς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα αποφασίσουν για το μέλλον, της κυβέρνησης, εάν δηλαδή θα την στηρίξουν ή θα την καταψηφίσουν οπότε ανοίγει ο δρόμος προς τις εκλογές. Το πιθανότερο ενδεχόμενο, όπως έχουν διαμορφωθεί τα δεδομένα είναι να μην πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση, για την οποία αρκεί η σχετική πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, εφόσων δεν είναι κάτω των 120 βουλευτών.

Επειδή όμως οι εξελίξεις τρέψουν, και η Αριστερή Πλατφόρμα δημιουργεί ήδη τον διάδοχο πολιτικό σχήμα, το πιθανότερο είναι να έχουμε νέες εκλογές  μέσα στον Σεπτέμβριο.

Η ψηφοφορία ξεκίνησε λίγο μετά τις 9 το πρωί της Παρασκευής, έπειτα από μία επτάωρη συνεδρίαση. Στις εκπλήξεις το «παρών» από τον αντιπρόεδρο της Βουλής και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Μητρόπουλο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here