Ψηφίσθηκε εν μέσω εντάσεων το νομοσχέδιο για τις επαναπροσλήψεις

ΦΩΤΟ:Eurokinissi

Ψηφίσθηκε μετά από ονομαστική ψηφοφορία το σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης με 157 ψήφους υπέρ, έναντι 79 κατά και 18 «παρών». Το αίτημα είχε υποβάλει η ΝΔ μετά από αίτημα της ΝΔ και αφού είχε προηγηθεί έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα  στον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργο Κατρούγκαλο και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Μητσοτάκης, επανέφερε τον ισχυρισμό του ότι ο υπουργός έχει σύγκρουση συμφερόντων και ότι είναι  ηθικά εκτεθειμένος, επικαλούμενος την εκπροσώπηση εργαζομένων από το κ. Κατρούγκαλο, όταν είχε την δικηγορική του ιδιότητα.

Ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε χαρακτηρίζοντας «βρωμερή, ανοίκεια συκοφαντική την επίθεση» που έχει δεχθεί.»Εμείς στην Αριστερά δεν έχουμε περιστασιακή αλλά οργανική σχέση με τους πολλούς. Είμαστε μαζί με τους εργαζόμενους και στους δρόμους και στα δικαστήρια μόνιμα..Δεν έχουμε καμία σύγκρουση συμφερόντων, γιατί τους ίδιους εξυπηρετούσα και τότε και σήμερα που ασκώ πολιτική, όχι προσωπική. Γιατί στην Αριστερά θέλουμε πράγματι ένα κράτος των πολλών και αυτών των πολλών τα συμφέροντα εκπροσωπούσαμε και εκπροσωπούμε» τόνισε ο υπουργός.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αποχώρησαν από τη Βουλή, αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου επί της αρχής, επιμένοντας ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων

Ενταση και με τι τροπολογίες

 

Ομως  εκτός από το νομοσχέδιο επαναπροσλήψεων στο δημόσιο, ένταση προκάλεσε και η κατάθεση 57 συνολικά τροπολογιών από τις οποίες οι 49 κατατέθηκαν από βουλευτές.

Ο υπουργός και η κυβερνητική πλειοψηφία έκαναν αποδεκτές τις 16 τροπολογίες, 14 των οποίων προέρχονταν από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και 2 από βουλευτές του ΚΚΕ.

Οι τροπολογίες αφορούν μεταξύ άλλων, τη Διαύγεια,  μετάταξη υπαλλήλων κατά παρέκκλιση διατάξεων για δέσμευση παραμονής σε υπηρεσία, αναγνώριση προϋπηρεσίας εργαζομένων ΕΛΓΑ, αποσπάσεις προσωπικού από ανώνυμες εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα., επανασύσταση θέσεων και κλάδων, όπως και θέσεις προσωπικού των Ασφαλιστικών Ταμείων και ΟΑΕΔ, παύση ποινικών και πειθαρχικών διώξεων εναντίον αιρετών των ΟΤΑ, σε περίπτωση μη άσκησης ένδικων μέσων, συμβάσεις προσωπικού δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών.,αποκατάσταση αδικιών στις δασικές υπηρεσίες κ.α

Ο κ. Μητσοτάκης βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί κε νέου στη κυβέρνηση και προσωπικά στον κ. Κατρούγκαλο, διάδοχό του στη θέση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης αλλά με εντελώς αντίθετη πολιτική.Ο κ. Μητσοτάκης, κατήγγειλε ότι πίσω από τις τροπολογίες βρίσκεται ο ίδιος ο υπουργός ο οποίος τις υπαγόρευσε στους βουλευτές. Υπενθύμισε ότι η Πρόεδρος της Βουλής έχει εκφράσει την αντίθεσή της στο τρόπο που κατατίθενται και ψηφίζονται οι τροπολογίες και ζήτησε να αποσυρθούν.
Για «μαύρες στιγμές του κοινοβουλευτικού τους βίου» έκαναν λόγο τόσο ο εισηγητής, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Παναγιώτης Καρακατσούλης και Χάρης Θεοχάρης.
Ο εισηγητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης υπερσπίσθηκε τον κ. Κατρούγκαλο ενώ ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, υποστήριξε ότι οι τροπολογίες ρυθμίζουν σοβαρότατα ζητήματα και αδικίες 17 ετών.
Μετά από αυτά, η ΝΔ αποχώρησε από τη Βουλή με τον κ. Μητσοτάκη να καταγγέλλει την κυβέρνηση για υποκρισία και προσπάθεια να στήσει ένα κομματικό κράτος(sic).

Την ίδια στιγμή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Χ. Θεοχάρης κατέθετε 15 προτάσεις για ονομαστικές ψηφοφορίες στις τροπολογίες. Επειδή μάλιστα οι δύο από τις τροπολογίες αφορούσαν τη Διαύγεια και τα διαθέσιμα των φορέων, ο κ. Θεοχάρης σχολίασε ότι βρισκόμαστε μπροστά στην προετοιμασία του Μαξίμου για μια χρεοκοπία της χώρας».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here