Ψευτο-ανήλικοι «βάζουν» το «Χαμόγελο του Παιδιού» να τους ψάχνει

Εισέπραξε ποικίλα σχόλια το «Χαμόγελο του Παιδιού» επειδή ζήτησε να κοινοποιηθουν φωτογραφίες αλλοδαπών αγνοουμένων, φερομένων ως ανηλίκων.  Τα σχόλια οφείλονταν στο γεγονός ότι οι αγνοούμενοι δεν έμοιαζαν και πολύ με εφήβους και είναι γνωστό ότι πολλοί  μετανάστες (όχι τόσο οι πρόσφυγες) δηλώνουν ανήλικοι για διάφορους λόγους, με κυριώτερο πάντως σε περίπτωση παρανομίας και σύλληψής τους, να αντιμετωπίζονται ευνοϊκότερα από τη δικαιοσύνη  ως ανήλικοι.

Αυτό βέβαια είναι και δίκοπο μαχαίρι, γιατί οι ενήλικες  που απλά φεύγουν από τις δομές φιλοξενίας,  συχνά  δεν θέλουν να εντοπιστούν, όμως  ξαφνικά η φωτογραφία τους φιγουράρει παντού και αναζητούνται επειδή ακριβώς δήλωσαν ανήλικοι και κατά συνέπεια αντιμετωπίζονται ως αγνοούμενοι έφηβοι.

Η απάντηση του «Χαμόγελου» είναι η εξής:

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», μετά από τα σχόλια και τις ερωτήσεις σχετικά με τις πρόσφατες εξαφανίσεις ανήλικων προσφύγων-μεταναστών (που φυσιογνωμικά δεν φαίνονται ανήλικοι) από Δομές Φιλοξενίας, διευκρινίζει ότι είναι υποχρεωμένο από την Εισαγγελία Ανηλίκων να δημοσιοποιεί τα στοιχεία τους και δεν έχει τη δικαιοδοσία να διερευνήσει αν τα στοιχεία τους (πχ ημερομηνία γέννησης) είναι αληθή ή όχι. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι πρόσφυγες που καταφθάνουν στην Ελλάδα, σπανίως έχουν μαζί τους νομιμοποιητικά έγγραφα με αποτέλεσμα τα στοιχεία τους να προκύπτουν κατά δήλωσή τους. Έτσι, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα ενήλικα άτομα να καταγράφονται ως ανήλικα. Ωστόσο, εφόσον εξαφανιστούν από Δομές Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, οι αρμόδιοι οφείλουν να δηλώσουν την εξαφάνισή τους στις Αρχές. Ακολούθως ενημερώνεται ο εκάστοτε Εισαγγελέας που είναι αρμόδιος για την κάθε περίπτωση, με βάση πάντα τα στοιχεία που έχουν στην κατοχή τους οι Αρχές. Κάποιοι εξ’ αυτών πιθανόν να είναι ενήλικοι, ωστόσο στα επίσημα έγγραφα φαίνεται ότι δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Ως εκ τούτου, ο Εισαγγελέας δίνει εντολή στον οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» να προβεί στη δημοσιοποίηση των στοιχείων τους, όπως γίνεται για κάθε παιδί που αγνοείται στην Ελλάδα».

Ούτε και η εισαγγελία όμως έχει τρόπο να αποδείξει ότι ένας νεαρός που δηλώνει 17χρονος είναι 19χρονος ή 20χρονος.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο νεαροί χάθηκαν (;) μαζί πριν από 6 ημέρες από τη Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανήλικων Προσφύγων, που στεγάζεται στο ξενοδοχείο «ΔΕΔΗΣ», στην Καστοριά. Πρόκειται για δύο Αφγανούς που δήλωσαν 17χρονοι,  τον Αχματζάι Μοχεμπουλάχ και τον Αχματζάι Ρασίντ

Πέρα από το νομικό ζήτημα, υπάρχει πάντως και άλλο πρόβλημα, ίσως πολύ σοβαρότερο. Ότι δηλαδή ενήλικες άνδρες δηλώνουν ανήλικοι και βρίσκονται να φιλοξενούνται στις ίδιες δομές φιλοξενίας με 10χρονα και 14χρονα παιδιά/

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here