Ψαλίδι στις συντάξεις χηρείας

Aγριες περικοπές που φτάνουν ακόμη και το 66% της ήδη καταβαλλόμενης σύνταξης φέρνει ο νέος υπολογισμός των συντάξεων θανάτου (ή χηρείας).

Οπως αναλύθηκε στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) και παρουσίασε ο πρόεδρος της Α. Κουρούκλης, αν ο επιζών σύζυγος λάμβανε σύνταξη 1.500 ευρώ με τον νέο τρόπο υπολογισμού -υπό προϋποθέσεις- μπορεί να λαμβάνει… 520 ευρώ.

O εν ισχύι νόμος Κατρούγκαλου εισήγαγε πέραν της δραστικής περικοπής των συντάξεων και ηλικιακά κριτήρια για τη χορήγηση σύνταξης θανάτου.

Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι μόνο σε περίπτωση που ο θάνατος επήλθε μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας του επιζώντος συζύγου, η σύνταξη να χορηγείται χωρίς χρονικό περιορισμό.

Αν ο δικαιούχος δεν έχει συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του κατά τον χρόνο θανάτου, τότε λαμβάνει τη σύνταξη του θανόντος συζύγου μόνον για μία τριετία και μετά επαναχορηγείται με τη συμπλήρωση του 67ου έτους.

Η μόνη εξαίρεση που προβλέπει ο νόμος είναι ότι η σύνταξη συνεχίζει να καταβάλλεται είτε στην περίπτωση που υπάρχουν ανήλικα τέκνα είτε ο ίδιος ο επιζών σύζυγος είναι ανίκανος για την άσκηση κάθε βιοποριστικής εργασίας κατά ποσοστό 67% και άνω.

Τα ποσοστά των δικαιούχων ορίζονται σε 50% για τον επιζώντα σύζυγο και 25% για το κάθε παιδί.

Πώς υπολογίζεται

Το ποσό της σύνταξης των ανωτέρω δικαιούχων υπολογίζεται επί του ποσού της σύνταξης που δικαιούται ή που έχει δικαιωθεί ο θανών σύζυγος και επιμερίζεται ως εξής:

Για τον επιζώντα σύζυγο ποσοστό 50% της σύνταξης. Εάν ο γάμος έλαβε χώρα μετά την απονομή της σύνταξης γήρατος του θανόντος, αυτή περιορίζεται ως ακολούθως:

Αν η διαφορά ηλικίας μεταξύ του αποβιώσαντος και του συζύγου του, αφαιρουμένου του διαστήματος του γάμου τους, είναι μεγαλύτερη από δέκα έτη, η σύνταξη του επιζώντος συζύγου υφίσταται, για κάθε πλήρες έτος διαφοράς, μείωση που καθορίζεται σε:

1% για τα έτη από το 10ο έως και το 20ό έτος,
2% για τα έτη από το 21ο έως και το 25ο έτος,
3% για τα έτη από το 26ο έως και το 30ό έτος,
4% για τα έτη από το 31ο έως και το 35ο έτος,
5% για τα έτη από το 36ο και άνω.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here