Πρωτοβουλία Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας για δίκαιη κατανομή προσφύγων

(ΦΩΤΟ:EUROKINISSI)

Η ενιαία στάση  Γαλλίας Γερμανίας και Ιταλίας αλλάζει τα δεδομένα όσον αφορά την ευρωπαική θέση για το μεταναστευτικό, βάζοντας στην ατζέντα τα θέματα της «δίκαιη κατανομή των προσφύγων» σε όλα τα κράτη-μέλη, μετά τις έντονες, στα όρια του ρατσισμού, αντιδράσεις άλλων μελών της ΕΕ στην πρόταση της Κομισιόν για ποσοστώσεις, αλλά και της αλλαγής του απαρχαιωμένου Δουβλίνο 2. 

Συγκεκριμένα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, Λορέν Φαμπιούς, της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, και της Ιταλίας, Πάολο Τζεντιλόνι, υπέγραψαν κοινή δήλωση που απέστειλαν στις Βρυξέλλες καλώντας για συντονισμένα μέτρα των «28» και, ουσιαστικά, για προβλέψεις που θα ανακατανέμουν τους πρόσφυγες που έχουν φτάσει στην ευρωπαϊκή επικράτεια σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη.

Καλούν ανοικτά σε επανεξέταση του Δουβλίνου, υπογραμμίζοντας πως «έχουν αποδειχθεί ξεκάθαρα οι ελλείψεις των ευρωπαϊκών κανονισμών για το άσυλο, που συστάθηκαν 25 χρόνια πριν» και «πρέπει να αναθεωρηθούν».

«Οι τρεις υπουργοί τονίζουν στην ανάγκη να προστεθεί ο στόχος για δίκαιη κατανομή των προσφύγων στην ευρωπαϊκή επικράτεια», υπογραμμίζει η σχετική ανακοίνωση του ιταλικού ΥΠΕΞ.

Το έγγραφο, που επιμένει στην ανάγκη «να δοθεί ισχυρή ευρωπαϊκή απάντηση», στάλθηκε στην Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η κίνηση νοείται προφανώς ως τμήμα της άσκησης πίεσης στους πιο «διστακτικούς» στην ΕΕ, ενόψει της έκτακτης Συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις 14 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, την Πέμπτη και ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν κάλεσε, με άρθρο του στη γερμανική Sueddeutsche Zeitung, τη δημιουργία ευρωπαϊκής Αρχής για τους Πρόσφυγες με πιο επείγοντα στόχο τον συντονισμό των διαδικασιών που χρησιμοποιούν τα εκάστοτε κράτη μέλη στη διαχείριση των αιτήσεων για άσυλο.

Επιμένει  ο Ορμπάν πριν δει τον Γιούνκερ: «Εμείς υπερασπιζόμαστε τα σύνορα»

Ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν που συναντα στις Βρυξέλλες ον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με κύριο θέμα το προσφυγικό, επιμένει ωστόσο στο τείχος και την καταστολή.

Απαντώντας στους επικριτές του, τόσο για τον φράχτη όσο και για το πώς χειρίζονται οι ουγγρικές αρχές τους χιλιάδες στον σταθμό της Βουδαπέστης, ο Βίκτορ Ορμπάν πέρασε στην αντεπίθεση την Πέμπτη με άρθρο του στη γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Όποιος έχει «πνιγεί» δεν μπορεί να δεχθεί κανέναν» γράφει ο ούγγρος πρωθυπουργός, λέγοντας πως «είναι λυπηρό ότι εκτός από εμάς, την Ουγγαρία, ή την Ισπανία, κανείς δεν θέλει να προστατεύσει τα σύνορα της ΕΕ».

Επικαλέστηκε επίσης το αίσθημα στη χώρα του, λέγοντας πως «ο κόσμος θέλει να αναλάβουμε τον έλεγχο της κατάστασης και να προστατεύσουμε τα σύνορά μας». Για «όλα τα υπόλοιπα ζητήματα» γράφει, εννοώντας την αποδοχή προσφύγων, «έχει νόημα να μιλήσουμε μόνο αφού έχει σταματήσει το κύμα».

Εσφαλμένη η ευρωπαική μεταναστευτική πολιτική

Ο Ορμπάν, επικρίνοντας την «εσφαλμένη μεταναστευτική πολιτική» στην ΕΕ, επιτέθηκε επίσης σε «κάθε ανεύθυνο ευρωπαίο πολιτικό που καλλιεργεί ελπίδες καλύτερης ζωής στους μετανάστες και τους ενθαρρύνει έτσι να αφήσουν πίσω τα πάντα για να έρθουν στην Ευρώπη».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here