Προϋπολογισμός- Εφιαλτικές προβλέψεις: Ύφεση 10,5%, χρέος 208,9% για το 2020, ισχνή ανάκαμψη-Αχτσιόγλου: Κοινωνικός δαρβινισμός και αναλγησία το 2021

Υφεση 10,5% το 2020, έναντι αρχικής εκτίμησης 8,2%, προβλέπει το κείμενο του προϋπολογισμού που κατέθεσε στον Πρόεδρο τη Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Το οικονομικό επιτελείο φαίνεται ότι συνυπολόγισε την βαριά επίδραση του δεύτερου κύματος της πανδημίας και του lockdown που επέβαλε η κυβέρνηση στην οικονομία, ενώ κούρεψε και τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της επόμενης χρονιάς. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως για το 2021 προβλέπεται ανάπτυξη 4,8%, έναντι της αρχικής υπεραισιόδοξης εκτίμησης για 7,5%.

Έκρηξη του χρέους

Τα κακά μαντάτα για την οικονομία που περιγράφονται στο κείμενο δεν τελειώνουν εκεί. Το 2020 αναμένεται να κλείσει με το χρέος της γενικής κυβέρνησης να διαμορφώνεται στο εφιαλτικό 208,9% του ΑΕΠ. την επόμενη χρονιά αναμένεται να υποχωρήσει, βάσει των υπολογισμών του υπουργρίου, στο 199,6% του ΑΕΠ.

Το δε πρωτογενές έλλειμμα εκτιμάται φέτος σε 7,2% του ΑΕΠ (11,760 δισ. ευρώ) και πως θα μειωθεί σε 3,9% του ΑΕΠ (6,67 δισ. ευρώ) το επόμενο έτος.

Αξιοπερίεργο είναι πως το οικονομικό επιτελείο αναμένει τα φορολογικά έσοδα να αυξηθούν στα 47,8 δισ. ευρώ το 2021, μετά από συρρίκνωση στα 44,2 δισ. ευρώ εφέτος. Φαίνεται πως οι υπολογισμοί είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι, καθώς τα εισοδήματα που θα δηλωθούν το 2021 είναι αυτά του 2020, που εκ των πραγμάτων είναι μειωμένα για την συντριπτική πλειοψηφία πολιτών και επιχειρήσεων.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια θα διεξαχθεί το διάστημα 11 με 15 Δεκεμβρίου, οπότε και θα τεθεί προς ψήφιση τα μεσάνυχτα.

Το σχέδιο Πισσαρίδη

Στο μεταξύ η κυβέρνηση θα προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς στην ψήφιση του «Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Σταθερότητας», στο οποίο θα εμπεριέχονται και οι βασικές κατεθυντήριες του περίφημου «Σχεδίου Πισσαρίδη». Στις 25 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει και η δημόσια διαβούλευσή τουενώ το τελικό Σχέδιο αναμένεται να υποβληθεί στα Ευρωπαϊκά Όργανα στο πρώτο τρίμηνο του 2021

Έφη Αχτσιόγλου: Προϋπολογισμός κοινωνικού δαρβινισμού και αναλγησίας

Μνημείο κοινωνικής αναλγησίας και νεοφιλελεύθερων εμμονών χαρακτηρίζει η Έφη Αχτσιόγλου τον προϋπολογισμό του 2021. «Των ίδιων στοιχείων που οδήγησαν ήδη το 2020 στη βαθιά ύφεση, στην αύξηση της ανεργίας, στη δραστική μείωση μισθών και εισοδημάτων, στην οικονομική ασφυξία των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων» τονίζει η τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

«Ο προϋπολογισμός επιβεβαιώνει την πρόβλεψή μας ότι τα μέτρα της κυβέρνησης όχι μόνο δεν συγκράτησαν αλλά βάθυναν την ύφεση. Το 2020 η χώρα μας θα έχει μια από τις βαθύτερες υφέσεις στην Ευρώπη, 10,5%, ενώ η πρόβλεψη για ανάπτυξη 4,8% για το 2021 και αυτή στη βάση έωλων παραδοχών, αποδεικνύει ότι οι υποσχέσεις των κυρίων Μητσοτάκη και Σταϊκούρα περί ανάκαμψης τύπου V έχουν πάει περίπατο.

Το κρισιμότερο: ο προϋπολογισμός επιβεβαιώνει πλήρως ότι η μέχρι σήμερα καταστροφική διαχείριση της πανδημικής και οικονομικής κρίσης δεν ήταν αποτέλεσμα ανικανότητας αλλά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης. Επιλογές που η ίδια δηλώνει ευθαρσώς στον προϋπολογισμό ότι θα συνεχίσει και το 2021:

 • Μηδενική δαπάνη για εξοπλισμό και υποδομές στο ΕΣΥ,
 • Μηδενική ενίσχυση για τους εργαζόμενους στον τουρισμό,
 • Μηδενική ενίσχυση των εποχικών εργαζομένων,
 • Μηδενική ενίσχυση για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες,
 • Μηδενική ενίσχυση για τους μακροχρόνια άνεργους,
 • Μηδενική ενίσχυση για τον πολιτισμό,
 • Μηδενική ενίσχυση για τους αγρότες,
 • Μηδενική ενίσχυση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το κράτος, ούτε καν η συνέχιση του δανείου της επιστρεπτέας προκαταβολής που υπόσχεται η κυβέρνηση
 • Μηδενική ενίσχυση των μισθωτών

Η Έ. Αχτσιόγλου τονίζει ότι ο «προϋπολογισμός δεν έχει βέβαια μηδενικά παντού.

 • Προβλέπει ότι οι βρισκόμενοι σε οικονομικό αδιέξοδο πολίτες θα πληρώσουν 3,6 δισ. περισσότερα σε φόρους, δηλαδή αύξηση 8,1%! Καμία τέτοια αύξηση φυσικά δεν δικαιολογείται από την προβλεπόμενη ανάπτυξη, απλώς θα την πληρώσουν οι πολίτες.
 • Προβλέπει ότι 2,5 δισ. θα δοθούν σε εξοπλιστικά.

Η στρατηγική του κοινωνικού δαρβινισμού επιβεβαιώνεται. Οι μάσκες έπεσαν» καταλήγει.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here