Προβληματισμός ΓΕΕΘΑ για το περιστατικό παρενόχλησης στο Φαρμακονήσι

Προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί στις ελληνικές στρατιωτικές αρχές το χθεσινό περιστατικό παρενόχλησης από Τούρκικα F-16, ενός Ελληνικού Super Puma που είχε σπεύσει σε αποστολή έρευνας και διάσωσης στο Φαρμακονήσι.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας για πρόσφυγα που έπεσε στη θάλασσα από σκάφος βρίσκοντας τραγικό θάνατο, ένα από τα δύο μαχητικά αεροσκάφη της γειτονικής μας χώρας κατέβηκε σε χαμηλό ύψος και πλησίασε σε απόσταση περίπου 30-60 μέτρα από το ελικόπτερο πριν σηκωθεί σχεδόν κάθετα προς τον ουρανό.

Τα καυσαέρια του μαχητικού αεροσκάφους έθεσαν σε κίνδυνο την ευστάθεια του ελικοπτέρου αλλά το έμπειρο πλήρωμα αντέδρασε ψύχραιμα, σταθεροποίησε το Super Puma και δεν υπήρξε δυσάρεστη εξέλιξη.

Να σημειώσουμε πως είχαν προηγηθεί υπερπτήσεις (στα 18-22.000 πόδια) των δύο F-16 σε Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι και Κουνελονήσι.

Εκτός του περιστατικού με τις παρενοχλήσεις, σύμφωνα με τους Λιμενικούς που διενεργούσαν έρευνες στην περιοχή, οι Τουρκικές αρχές είχαν στείλει και ένα UAV (μη επανδρωμένο αεροσκάφος) και ένα αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου CM-235.

Οι ενέργειες της γείτονος προκαλούν ανησυχία στις στρατιωτικές αρχές καθώς με την ενέργεια που έκανε το F-16 υπήρχε αυξημένη πιθανότητα να προκληθεί ατύχημα. Επίσης, το γεγονός πως η ενέργεια ήταν συνδυασμένη με σκοπό την αμφισβήτηση των δικαιωμάτων έρευνας και διάσωσης που έχει η χώρα μας στο FIR Αθηνών, δεν περνά απαρατήρητη.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here