Πρόβλημα για την κυβέρνηση οι σοβαρές αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ κατά Ελ. Παναρίτη

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Σε σοβαρό πρόβλημα για την κυβέρνηση,  οι διαστάσεις του οποίου υπερβαίνουν τις αρχικές προβλέψεις, εξελίσσεται η περίπτωση της κ. Έλενας Παναρίτη. Ο διορισμός της οικονομολόγου ως εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ από την ελληνική κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε επίσημα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης το βράδυ της Παρασκευής, έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ καθώς κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος όχι μόνο παίρνουν αποστάσεις από την επιλογή αυτή αλλά ζητούν και την ανάκλησή της. 

Για το θέμα είχαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τηλεφωνική επικοινωνία ο πρωθυπουργός Αλέξη Τσίπρας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος φέρεται να εξέφρασε την ενόχλησή του για τις επιθέσεις που δέχεται. Δεν αποκλείεται οι δύο άνδρες να συναντηθούν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Την ίδια ώρα βουλευτές όλων των τάσεων του ΣΥΡΙΖΑ συλλέγουν υπογραφές κατά της απόφασης Βαρουφάκη.Το κείμενο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί έως το βράδυ της Κυριακής και δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις στην υπόθεση.

Οι αντιδράσεις

Οπως είναι λογικό αυτή η μαζική αμφισβήτηση μιας κυβερνητικής επιλογής από την ίδια την κοινοβουλευτική πλειοψηφία , η πρώτη σε τέτοια τέτοια έκταση, δημιουργεί εκ των πραγμάτων θέμα για τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη που την ανακοίνωσε αλλά εμμέσως και για τον πρωθυπουργό που όπως όλα δείχνουν, δεν έθεσε βέτο.

Το μεσημέρι της Κυριακής, ο κ. Βαρουφάκης με ανάρτηση στο twitter, διέψευσε ότι υπάρχει θέμα παραίτησής του, μιλώντας για «υπερβολικά πρόοωρο ζήτημα»!

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση μέσω twitter του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος Ν. Φίλη:»Η επιλογή Παναρίτη για το Δ.Ν.Τ είναι ακατονόητη & προσβάλλει την κοινωνία. Συμβολίζει το παρελθόν του μνημονίου».

Είχαν προηγηθεί κι άλλες δηλώσεις όπως αυτή του ευρωβουλευτή Δ. Παπαδημούλη, ο οποίος είπε στο ραδιόφωνο και έραψε το Twitter  ότι: «Δεν συμφωνώ με την επιλογή της κ Παναρίτη για την εκπροσώπηση μας στο ΔΝΤ. Ζητώ από την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό να την επανεξετάσουν».

Η θέση αυτή αναμεταδόθηκε και από τον υπουργό Επικρατείας και στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Ν. Παππά, προφανώς ως μια πράξη επιδοκιμασίας και συμφωνίας.

«Το θεωρώ ντροπή η κυρία Παναρίτη να εκπροσωπήσει τη χώρας μας στο ΔΝΤ. Είναι απαράδεκτο» δήλωσε στο Βήμα ο γγ της κυβέρνησης Σπύρος Σαγιάς.

«Είναι το πλέον ακατάλληλο και προβληματικό πρόσωπο που μπορεί να επιλεγεί για αυτή τη θέση. Από την αρχή εξέφρασα την αντίθεσή μου» τόνισε ο κ. Σαγιάς και συμπλήρωσε «ο Βαρουφάκης μας την επέβαλε με το ζόρι».

Σε ερώτηση αν υπάρχει θέμα με τον Βαρουφάκη, που επιβάλει άτομα της αρεσκείας του με το ζόρι, ο γγ της κυβέρνησης απάντησε: «Όχι αλλά υπάρχει σοβαρό θέμα με την κυρία Παναρίτη».

Είναι προφανές ότι τα κορυφαία αυτά στελέχη της κυβερνητικής πλειοψηφίας θέτουν ένα σοβαρό πολιτικό θέμα για το συγκεκριμένο πρόσωπο, καθώς αρνούνται να «νομιμοποιήσουν» την παρουσία του σε τόσο νευραλγικές θέσεις ευθύνης. Οι πρώτες αντιδράσεις είχαν ήδη εκφρασθεί από τον Φεβρουάριο, όταν είχε η κ. Παναρίτη είχε αναλάβει, πάλι με πρωτοβουλία του κ. Βαρουφάκη, υπεύθυνη θέση στην διαπραγματευτική ομάδα της χώρας με τους θεσμούς.

H Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται έτοιμη να ζητήσει εξηγήσεις από τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για τα κριτήρια με τα οποία επελέγη η Έλενα Παναρίτη  αλλά και να γνωστοποιήσει ποιες ήταν οι εναλλακτικές προτάσεις που εξετάσθηκαν.

Το πολιτικό πρόβλημα

Τα πολιτικά ερωτήματα που ανακύπτουν ωστόσο από τις τοποθετήσεις αυτές είναι τουλάχιστον ενδιαφέροντα. Αν και ανεπίσημα διαδίδονταν ότι η επιλογή είναι στην αρμοδιότητα και την ευχέρεια του υπουργού Οικονομικών, πρέπει να θεωρείται μάλλον απίθανο το ενδεχόμενο ο κ. Βαρουφάκης να πήρε μια τόσο σημαντική πολιτικά και οικονομικά απόφαση, ερήμην του πρωθυπουργού.

Οσο κι αν είχε μεσολαβήσει η άτυπη επιτροπή κορυφαίων υπουργών(στην οποία εκτός του κ. Βαρουφάκη, συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος Γ. Δραγασάκης, και οι υπουργοί Γ. Σταθάκης και Ε. Τσακαλώτος) που εξέτασε τα βιογραφικά των υποψηφίων, δεν νοείται να ελήφθη η απόφαση για διορισμό της κ. Παναρίτη ως εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, χωρίς να έχει την σύμφωνη γνώμη του Αλ. Τσίπρα. Σε αυτή την περίπτωση όμως η αμφισβήτηση δεν στρέφεται κατά του κ. Βαρουφάκη αλλά κατά του ίδιου του πρωθυπουργού για την τεκμαιρόμενη προς το παρόν, συναίνεσή του στην συγκεκριμένη επιλογή.

Εαν κάποιος δεχθεί το σενάριο ότι μια τόσο κρίσιμη απόφαση, την πήρε μόνος ο υπουργός Οικονομικών, συνεκτιμώντας και τις απόψεις των μελών της άτυπης επιτροπής(δυο από τους οποιους φέρεται ότι είχαν διαφωνήσει), τότε τίθεται εκ των πραγμάτων θέμα Βαρουφάκη στη κυβέρνηση. Και μάλιστα στη πιο κρισιμη στιγμή των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.

Διότι, η επιλογή εκπροσώπου της χώρας στο ΔΝΤ, δεδομένων και των συνθηκών, είναι τόσο κομβική, ώστε δεν είναι λογικό, να μην έχει ενημερωθεί προηγουμένως ο πρωθυπουργός και να μην έχει δώσει την έγκρισή του.

Η περίπτωση της κ. Παναρίτη, έρχεται να προστεθεί πάντως σε μια σειρά έντονων διαφωνιών και για άλλες κυβερνητικές επιλογές προσώπων σε ευαίσθητους τομείς της δημόσιας ζωής, όπως είναι αυτή του Λάμπη Ταγματάρχη για τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ αλλά και του πρώην εισαγγγελέα Δημ. Παπαγγελόπουλου στη θέση του υφυπουργού Δικαιοσύνης, για θέματα διαφάνειας!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. είναι λίγοι, άστοχοι, άσχετοι και εν τέλει με απίστευτη ένδεια στελεχών… στη μπαλίτσα, θα λέγαμε ότι δεν έχουν πάγκο! αλλά όχι μόνο πάγκο, ούτε μια ενδεκάδα της προκοπής δεν μπορούν να κατεβάσουν! και όλα αυτά 4 μήνες μετά τις εκλογές! Βαρουφάκη, τα βιβλία σου και μπρος, δεν σε θέλει ο λαός! αλλά ο λαός κάνει μπάνια και κοιμάται…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here