Προβάδισμα του φιλοχουντικού κόμματος στις εκλογές της Ταϊλάνδης

Προβάδισμα του κόμματος που στηρίζει τον επικεφαλής της χούντας δείχνουν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Ταϊλάνδη, των πρώτων μετά το πραξικόπημα του 2014.

Με καταμετρημένο το 93% των ψήφων, το φιλοχουντικό κόμμα Palang Pracharat φαίνεται πως συγκεντρώνει περίπου 7,6 εκατομμύρια ψήφους και το Pheu Thai, που κυβερνούσε όταν έγινε το πραξικόπημα και συνδέεται με τον πρώην πρωθυπουργό Ταξίν Σιναουάτρα, περίπου 7,1 εκατ. Ψήφους. Περίπου 4,8 εκατ. ψήφους φαίνεται πως συγκεντρώνει ήδη το κόμμα Future Forward, ένα νέο κόμμα με μεγάλη απήχηση στους νέους ψηφοφόρους.

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δείχνουν ότι ο επικεφαλής του πραξικοπήματος και πρωθυπουργός της χώρας, Πραγιούτ Τσαν-ότσα, έχει την ευκαιρία να παραμείνει στην εξουσία και να σχηματίσει κυβέρνηση με τη βοήθεια της Γερουσίας, που ήδη βρίσκεται υπό τον έλεγχο της χούντας.

Στον απόηχο των πρώτων αποτελεσμάτων ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, του παλαιότερου στην Ταϊλάνδη, υπέβαλε την παραίτησή του.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί αυτή την ώρα είναι ότι ξεκίνησε να γίνεται trending στο Twitter το hashtag #PrayforThailand, με πολλούς να γράφουν ότι θα εγκαταλείψουν τη χώρα αν παραμείνει πρωθυπουργός ο Πραγιούτ Τσαν-ότσα.

Η εκλογική επιτροπή έκανε γνωστό ότι τα ανεπίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το απόγευμα της Δευτέρας.

Η Ταϊλάνδη κυβερνάται από τον στρατό από το 2014, όταν ο τότε αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Πραγιούτ ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here