Πρωτοβουλία Δένδια στις Βρυξέλλες για την ευρωπαϊκή πορεία Β. Μακεδονίας, Αλβανίας-Σε άλλη γραμμή οι Σαμαρικοί της ΝΔ

Αλλη μια απόδειξη της δημαγωγικής προεκλογικής πολιτικής του κ. Μητσοτάκη στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, αποτελεί η πρωτοβουλία του Ελληνα ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια στις Βρυξέλλες, υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας και ένταξης της Β. Μακεδονίας και της Αλβανίας. Πάνε εκείνες οι κραυγές των «μακεδονομάχων» ακόμη και της ΝΔ κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Τώρα όλοι συμφωνούν, ότι είναι μια συμφωνία-ευλογία για τη χώρα και την περιοχή και πρέπει να ολοκληρωθεί αμέσως. Και φυσικά βαθαίνει το χάσμα στο εσωτερικό της ΝΔ όπου ο Α. Σαμαράς και οι νεοδεξιά ομάδα του, ακολουθεί άλλη ρώτα στο θέμα, επενδύοντας πολιτικά στην πατριδοκαληπλεία, όπως έκανε και το 1992.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις πριν λίγες ημέρες, ο Α. Σαμαράς σε μια ηγετική του εμφάνιση στο 130 συνέδριο της ΝΔ, είχε ζητήσει να αναζητηθούν τρόποι αποδέσμευσης της Ελλάδας από την Συμφωνία των Πρεσπών, γιατί όπως ισχυρίσθηκε, κανείς δεν την θέλει, ούτε εδώ, ουτε στη γείτονα, ο΄τε στην Ευρώπη. Πρόκειται για επανάληψη της σκληρής γραμμής που τήρησε η Νδ ως αντιπολίτευση κατά την ψήφιση της σχετικής συμφωνία τη Βουλή, όπου η ακραία συντηρητική νεοδεξιά πτέρυγα της ΝΔ υπό τον κ. Σαμαρά και με τη συμβολή των κ. Γεωργιάδη και Βορίδη είχαν δώσει τον τόνο κατά της συμφωνία των Πρεσπών, ξεσηκώνοντας και τις αντιδράσεις των γραφικών αλλά και επικίνδυνων «μακεδονομάχων».

Προς πείσμα λοιπόν όλων αυτών και με βάση α πραγματικά συμφέροντα της χώρας,  ο κ. Δένδιας διοργάνωσε άτυπο πρωινό εργασίας των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναλαμβάνοντας έτσι πρωτοβουλία σε ό,τι αφορά την διεύρυνση των Δυτικών Βαλκανίων, στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προσκεκλημένοι είναι ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ, καθώς και ο ασκών χρέη υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας, Γκεντ Τσεκάϊ, ενώ στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν θετικά 20 ακόμη υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ.

Η μεγάλη προσέλευση είναι ενδεικτική του ενδιαφέροντος που υπάρχει για την διεύρυνση, αλλά και της αναγνώρισης του ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή, σημείωναν οι ίδιες πηγές. Από τους παρευρισκόμενους τονίστηκε ο θετικός χαρακτήρας της ελληνικής πρωτοβουλίας, καθώς είναι η πρώτη ουσιαστική συζήτηση που πραγματοποιείται από τον Οκτώβριο σχετικά με την διεύρυνση, ανέφεραν.

Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής εκ μέρους της ελληνικής διπλωματίας είναι να δοθεί η ευκαιρία για μια γόνιμη, με άτυπο χαρακτήρα, ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των εταίρων για το πώς θα πρέπει να προχωρήσει η συζήτηση σχετικά με την διεύρυνση, στον απόηχο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου αλλά και των γαλλικών προτάσεων αναφορικά με τη μεθοδολογία της διεύρυνσης.

Στους συμμετέχοντες συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Δανίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Σουηδίας, της Βουλγαρίας, της Πολωνίας, της Σλοβακίας, της Ρουμανίας, της Κροατίας, της Ιρλανδίας και της Σλοβενίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκπροσωπείται από τον αρμόδιο Επίτροπο Γειτονίας και Διεύρυνσης, Όλιβερ Βαρέλι, καθώς και από τη Γενική Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, Χέλγκα Σμιτ.

Όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές, η πρωτοβουλία εντάσσεται σε μια σειρά ενεργειών της ελληνικής διπλωματίας να στηρίξει εμπράκτως την διεύρυνση της ΕΕ στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, η ευρωπαϊκή προοπτική των οποίων είναι προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας, καθώς και προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ήδη από το 2003, όταν υιοθετήθηκε η ατζέντα της Θεσσαλονίκης.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here