Πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των κρατουμένων: Η Δικαιοσύνη παρανομεί

ΦΩΤΟ: ΕUROKINISSI

Να τηρήσει τις δεσμεύσεις του και να προστατεύσει τα δικαιώματα των κρατουμένων, τα οποία οι δικαστικές αρχές καταπατούν κατά κόρον ζητεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο, η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των κρατουμένων.

Στο στόχαστρο της Πρωτοβουλίας μπαίνει ο ειδικός εφέτης ανακριτής Ευτύχης Νικόπουλος  για τα δύο  «όχι» που είπε στα αιτήματα των κρατουμένων Νίκου Ρωμανού  να του χορηγηθεί εκπαιδευτική άδεια για να παρακολουθεί με ηλεκτρονικό βραχιολάκι τα μαθήματα στο ΤΕΙ και Εύης Στατήρη να αποφυλακιστεί.

Η Πρωτοβουλία ζητεί την απομάκρυνση του κ. Νικόπουλου από τη θέση του ειδικού εφέτη, με το επιχείρημα ότι παραβιάζει τον νόμο τον οποίο οφείλει να υπηρετεί. Παράλληλα, απαιτεί να εγκριθεί από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών το αυτονόητο και νόμιμο δικαίωμα του Ν. Ρωμανού να σπουδάσει, αλλά και η αποφυλάκιση της Εύης Στατήρη, συντρόφου του Γεράσιμου Τσάκαλου καταδικασμένου ως μέλους της ΣΠΦ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, ο κ. Νικόπουλος απέρριψε εκ νέου το αίτημα του Ν. Ρωμανού, δηλώνοντας πως δεν έχει εκδοθεί σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ). Όμως σύμφωνα με δήλωση του αρμόδιου υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Παρασκευόπουλου, η ΚΥΑ που ζήτησε ο κ. Νικόπουλος  αφορά την εξ αποστάσεως φοίτηση, ενώ ο Ν. Ρωμανός ζήτησε, σύμφωνα με το νόμο, την αυτοπρόσωπη παρακολούθηση των μαθημάτων και εργαστηρίων στη σχολή του. Κατόπιν όλων αυτών το υπουργείο δεσμεύτηκε ότι θα εκδώσει την ΚΥΑ, ενώ ζητά από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, στο οποίο προσέφυγε ο Ν. Ρωμανός, να εγκρίνει το αίτημά  του να σπουδάσει, όπως προβλέπει ο νόμος. Αν απορριφθεί και πάλι το αίτημα του Ν. Ρωμανού, τότε το υπουργείο θα καταθέσει τροπολογία, ώστε να παύσει η δικαστική αυθαιρεσία.

Λίγες μέρες αργότερα, ο κ. Νικόπουλος απέρριψε και το αίτημα αποφυλάκισης της Εύης Στατήρη, παρότι και πάλι από τη Βουλή έχει ψηφιστεί διάταξη που επιτρέπει την αποφυλάκισή της και ήταν ο λόγος που σταμάτησαν την απεργία πείνας μέλη της οργάνωσης Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς , ύστερα από 32 μέρες.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here