«Αντισυνταγματική η ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ-μικρής ΔΕΗ»

 

Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

Επιχειρηματολογία για την αντισυνταγματικότητα της ιδωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ και της «μικρής» ΔΕΗ καταθέτει σε κείμενο της  η Πρωτοβουλία Πολιτών για την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ. Τα μέλη της Πρωτοβουλίας ανασύρουν από το νομικό «οπλοστάσιο» σειρά επιχειρημάτων και σημειώνουν ότι παρά τη διακηρυγμένη αντίθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην ιδιωτικοποίησή των δυο φορέων, οι «θεσμοί» επιμένουν και πιθανότατα αυτη θα συμπεριληφθεί ως όρος στην επικείμενη συμφωνία με τους δανειστές.

Ήδη έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ ενώ με το ν.4273/2014 αποφασίστηκε η δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας («μικρή» ΔΕΗ)  στην  οποία  εισφέρονται  ως «προίκα» σημαντικά στοιχεία του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ όπως, για παράδειγμα, πλήθος μονάδων ηλεκτροπαραγωγής ανά την Ελλάδα.

 Τόσο ο «Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας» (ΑΔΜΗΕ)  όσο και οι μεγάλες  ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες είναι αναντικατάστατες, σημειώνουν,  καθώς έχουν δαπανηθεί τεράστια ποσά για την κατασκευή τους, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του Ελληνικού λαού σε ηλεκτρικό ρεύμα και σε τιμές προσβάσιμες σε όλους τους πολίτες.

Στο κείμενο της Πρωτοβουλίας αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και της «μικρής ΔΕΗ» οδηγεί σε πλήρη ιδιωτικοποίηση του βασικού βραχίονα της ΔΕΗ ΑΕ, άρα :

  • Στην κατάργηση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας ως δημοσίου και κοινωφελούς αγαθού και στην μετατροπή της σε είδος εμπορεύσιμο και αγοραίο, κατά τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς.
  • Στην κατάργηση, συνεπώς, βασικής παραμέτρου του κοινωνικού κράτους δικαίου η οποία αφορά την παροχή σε όλους τους κατοίκους της χώρας του δημοσίου και κοινωφελούς αγαθού της ηλεκτρικής ενέργειας, διαμέσου μιας δημόσιας επιχείρησης που δρα μονοπωλιακά. Ενός αγαθού αναγκαίου, όπως σημειώνεται,  όχι μόνο για την αξιοπρεπή διαβίωση των μελών του πληθυσμού αλλά και για την απλή διαβίωση τους.
  • Στην κατάργηση, δηλαδή, των συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης ή και καν διαβίωσης για το τμήμα του πληθυσμού που δεν έχει τους οικονομικούς πόρους για πρόσβαση στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας κατά τους νόμους της ελεύθερης αγοράς,
  • Στην κατάργηση των ουσιωδών εγγυήσεων για την προστασία της ζωής, της υγείας και της σωματικής ακεραιότητας του πληθυσμού της χώρας.

«Φαίνεται, λοιπόν, καθαρά ότι η τυχόν ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και της μικρής ΔΕΗ κατ’ εφαρμογή αντισυνταγματικών διατάξεων νόμου, όπως αυτές που εισήχθησαν από την μνημονιακή κυβέρνηση της περιόδου 2012-2015, οδηγεί σε πλήρη συνταγματική εκτροπή στην Ελλάδα», τονίζουν οι συντάκτες του κειμένου κκ. Μπελαντής Δημήτρης, Ιατρίδου Μαριλένα, Θεοδωράτου Κατερίνα και Πορτάλιου Ελένη.                                                              

Επίσης, όπως υπογραμμίζουν τα μέλη της Πρωτοβουλίας, ισχύουν οι θέσεις των κινημάτων κατά του ΤΑΙΠΕΔ και όσα έχουν υποστηρίξει ριζοσπαστικοί νομικοί αλλά και το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας στην Ελλάδα. Ότι δηλαδή η ιδιωτικοποίηση βασικών δημοσίων αγαθών στερεί το κράτος από βασικά μέσα για την άσκηση της κυριαρχίας του και για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος. Οδηγεί δε σε ένα κράτος-αποικία στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης και των διαδικασιών διεθνοποίησης του κεφαλαίου και στα πλαίσια επιβολής του παγκόσμιου νεοφιλελευθερισμού.

 

 

 

                                                  

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here