Το πρωτοσέλιδο της Liberation για τον Τραμπ και η πρόταση Μακρόν

Μ΄ένα εντυπωσιακό πρωτοσέλιδο, ενδεικτικό των συνεπειών της απόφασης του αμερικανού προέδρου Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, κυκλοφόρησε η γαλλική εφημερίδα Liberation.  Δείχνει μια πετρελαιοκηλίδα να καλύπτει τη σελίδα υπό τον τίτλο «Αντία Αμερική΄.

Ενδιαφέρον όμως έχουν και οι ιδιαίτερα αιχμηρές δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμ. Μακρόν, ο οποίος μιλώντας και στα αγγλικά «για τους Αμερικανούς φίλους μας», όπως είπε, τόνισε με ειρωνικό ύφος:«Ας κάνουμε τον πλανήτη μας σπουδαίο ξανά» και κάλεσε όσους Αμερικανούς απογοητεύτηκαν από τον πρόεδρό τους να μεταναστεύσουν στη Γαλλία.

«Η κλιματική αλλαγή είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα της εποχής μας, επηρεάζει ήδη την καθημερινότητά μας κι αν δεν κάνουμε τίποτα τα παιδιά μας θα γνωρίσουν έναν κόσμο πολέμων, μετανάστευσης, έναν επικίνδυνο κόσμο», είπε στο μήνυμά του ο Μακρός και συνέχισε:

«Σέβομαι την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά πιστεύω ότι είναι λάθος και για τις ΗΠΑ και για τον πλανήτη μας».

«Θέλω να πω στις ΗΠΑ, οι φίλοι, πιστεύουν σε εσάς. Ο κόσμος πιστεύει σε εσάς. Ξέρω ότι είστε ένα σπουδαίο έθνος. Ξέρω την ιστορία σας, την κοινή μας ιστορία. Στους επιστήμονες, σε όσους απογοητεύτηκαν από την απόφαση του Αμερικανού προέδρου, τους λέω ότι εδώ στη Γαλλία θα βρουν μια δεύτερη πατρίδα. Ελάτε να δουλέψετε εδώ, να βρούμε λύσεις για τον πλανήτη μας, για το περιβάλλον μας. Σας διαβεβαιώ, η Γαλλία δεν θα εγκαταλείψει τον αγώνα», είπε ο Γάλλος πρόεδρος και κατέληξε:

«Όπου κι αν ζούμε, μοιραζόμαστε την ίδια ευθύνη: ας κάνουμε τον πλανήτη μας σπουδαίο ξανά».

Ο Εμανουέλ Μακρόν απέκλεισε κάθε επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας του Παρισιού και τόνισε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «διέπραξε ένα λάθος ως προς τα συμφέροντα της χώρας του, των πολιτών του, και ένα λάθος για το μέλλον του πλανήτη μας (…) Σας διαβεβαιώ ότι δεν θα επαναδιαπραγματευτούμε μία λιγότερο φιλόδοξη συμφωνία. Αυτό αποκλείεται. (…) Μην απατάσθε όσον αφορά το κλίμα – δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο (plan B) γιατί δεν υπάρχει εναλλακτικός πλανήτης (planet B)».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here