Πρώτος στόχος η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσα στο 2015

Προτεραιότητα για την Ελλάδα είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέχρι το τέλος του έτους, πιθανότατα μέσω ενός ειδικού ταμείου διάσωσης, όπως έγινε με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αυτά δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας.

Για το σκοπό αυτό άλλωστε η αντιπροσωπεία των επικεφαλής των 4 θεσμών επισκέφθηκε την Τράπεζα της Ελλάδος και είχε συνάντηση με τον Διοικητή της Τράπεζας Γ. Στουρνάρα.

Εάν η ανακεφαλαιοποίηση γίνει με αυτό τον τρόπο δεν υπάρχει κίνδυνος κουρέματος των  καταθέσεων. Το ποσό που θα απαιτηθεί θα περιληφθεί στο συνολικό δανεισμό από τον Ευρωπαικό Μηχανισμό Σταθερότητας(ESM) και θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος.

«Πρώτη μας προτεραιότητα είναι να αποφευχθεί το bail-in στις ελληνικές τράπεζες. Εάν η ανακεφαλαιοποίηση γίνει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, με αυτό τον τρόπο θα αποφευχθεί ένα bail-in» είπε ο αξιωματούχος, υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Οπως είναι γνωστό από τον Ιανουάριο του 2016 θα τεθεί σε ισχύ η οδηγία για την εξυγίανση των τραπεζών, που πρόσφατα ψηφίσθηκε ως προαπαιτούμενο της συμφωνίας. Η οδηγία αυτή προβλέπει μεταξύ άλλων τη συμμετοχή και των καταθετών στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζικών ιδρυμάτων.

«Το πιο πιθανό είναι ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει σαν την τελευταία, μέσω ενός ταμείου διάσωσης», δήλωσε ο αξιωματούχος καθως τυχόν ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απευθείας από τον ΕSM. θα καθιστούσε επίσης αναπόφευκτο το bail-in.

Ο κανονισμός του ESM προβλέπει ότι για απευθείας ανακεφαλαιοποίηση απαιτείται να γίνει 8% κούρεμα σε μετοχές, ομολογίες και καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ.

Για να προλάβουμε τις εξελίξεις επιταχύνονται όλες οι διαδικασίες ελέγχου. Ετσι τα stress test των ελληνικών τραπεζών θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο προκειμένου η ανακεφαλαιοποίησή τους να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του 2015.

Στο συμπέρασμα αυτό φαίνεται να συγκλίνει η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος με τους επικεφαλής των θεσμών, όπως διαπιστώθηκε στην πρώτη συνάντηση που είχαν σήμερα το απόγευμα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here