Του Νίκου Τσούλια

 

Γραμματέας του Τομέα Παιδείας

 

του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

 

1η Μαΐου 1886 και τα εργατικά συνδικάτα των ΗΠΑ αποφασίζουν απεργιακές κινητοποιήσεις για 8ωρη εργασία, για καλύτερες συνθήκες εργασίας, για ανθρώπινη ζωή. Η συλλογική δράση, η οργάνωση των εργατών και των εργαζόμενων, το συνδικαλιστικό κίνημα γεννιούνται με ορμή για να αλλάξουν την κοινωνία, για να γράψουν ιστορία, τη δική τους ιστορία.

Στη χώρα μας, ο πρώτος εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς γίνεται το 1893, στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου του Σταύρου Καλλέργη. Έκτοτε οι αγώνες των εργαζομένων στην Ελλάδα και στον Κόσμο θα διαμορφώνουν την αποφασιστικότητα των λαών για χειραφέτηση, για σοσιαλιστική κοινωνία.

Η συλλογική δράση γίνεται αναβαθμός για την ολοκλήρωση της προσωπικότητας του ανθρώπου, για πολίτη αγωνιστή, για δικαιοσύνη, για αλληλεγγύη, για ισότητα, για προοδευτικές αλλαγές. Η Παιδεία, η μόρφωση, ο πολιτισμός για όλους τους νέους και τους πολίτες είναι σηματωροί για το εκπαιδευτικό κίνημα, για δημοκρατική πολιτική.

Οι σύγχρονες εξελίξεις και η βαρβαρότητα του καπιταλισμού δεν αφήνουν περιθώριο για νοοτροπίες ιδιώτευσης και παραίτησης. Η συμμετοχή στους κοινωνικούς αγώνες είναι Νόημα ζωής, ομορφιά του ανθρώπου!

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here