Πρωτοφανής απόφαση: Η αστυνομία απαγορεύει τις εκλογές της ΕΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ: Μητσοτάκης και Αυγενάκης καταλύουν δημοκρατικές ελευθερίες

Με μία φωτογραφική απόφαση της αστυνομίας η κυβέρνηση επιχειρεί να μπλοκάρει τις πολυσυζητημένες εκλογές στην Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ) που ήταν προγραμματισμένες για την Κυριακή.

Συγκεκριμένα, η ΕΛ.ΑΣ. αποφάσισε για λόγους ασφαλείας να απαγορεύσει τις συναθροίσεις στην περιοχή γύρω από το «Απόστολος Νικολαΐδης», με αποτέλεσμα την αναβολή των εκλογών της ΕΟΚ που ήταν προγραμματισμένες για την προσεχή Κυριακή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Λευτέρης Αυγενάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Λευτέρης Αυγενάκης / Σάλος από την απροκάλυπτη παρέμβασή του στη Δικαιοσύνη

Υπενθυμίζεται ότι μετά από ψηφοφορία που έγινε από τα μέλη της προσωρινής διοίκησης της ΕΟΚ, οι εκλογές της Ομοσπονδίας αποφασίστηκαν να διεξαχθούν στις 30 Μαΐου στην Λεωφόρο με φυσική παρουσία.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας αναφέρει:

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις: α) της παρ. 2 του άρθρου 11 και της παρ. 1 του άρθρου 25 του Συντάγματος, β) της περ. β΄ της παρ. 3 του αρ. 11 του Ν.4249/2014 «Αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση Υπηρεσιών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και ρύθμιση λοιπών θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και άλλες

Διατάξεις», γ) του αρ. 7 του Ν.4703/2020 «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και άλλες διατάξεις» και δ) του αρ. 8 του Π.Δ.73/2020 «Ρύθμιση δημοσίων υπαιθρίων συναθροίσεων».

2. Το υπ’ αριθ. πρωτ. 3017/1/11093-α΄ από 28/05/2021 έγγραφο της Υπηρεσίας μας προς την κα Πρόεδρο Πρωτοδικών Αθηνών και τον κ. Δήμαρχο Αθηνών.

Αποφασίζουμε

Την απαγόρευση κάθε υπαίθριας δημόσιας συνάθροισης από ώρες 06:00 έως 24:00 της Κυριακής

30 Μαΐου 2021 στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς: Λ. Αλεξάνδρας – Π. Κυριακού – Αναστασίου Τσόχα – Κόνιαρη. Η ανωτέρω απαγόρευση επιβάλλεται καθώς εγκυμονείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια και επαπειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής στην εν λόγω περιοχή, ενόψει:

α) διεξαγωγής της Γενικής Συνέλευσης και διενέργειας αρχαιρεσιών για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου από την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης και της συμμετοχής σ’ αυτήν εξακοσίων (600) συνέδρων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Γήπεδο »Απόστολος Νικολαΐδης¬. Επιπλέον, κατόπιν σχετικών πληροφοριών και αναρτήσεων στο διαδίκτυο υπάρχει σοβαρός κίνδυνος επεισοδίων κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, λόγω του κλίματος έντασης που επικρατεί μεταξύ των υποψηφίων και

β) συγκέντρωσης επί της οδού Παναθηναϊκού, έξω από τη Θύρα 13 του Γηπέδου «Απόστολος Νικολαΐδης» (όπου πρόκειται να διεξαχθεί η ως άνω Γενική Συνέλευση), περί των δύο χιλιάδων (2000) οργανωμένων οπαδών της ομάδας του Παναθηναϊκού στο πλαίσιο εορτασμού για την συμπλήρωση πενήντα (50) ετών από την συμμετοχή στο τελικό της διοργάνωσης του Κυπέλλου πρωταθλητριών Ευρώπης στο στάδιο Γουέμπλεϊ με αντίπαλο την ολλανδική ομάδα “Ajax”, καθώς σε κοντινή απόσταση με τον τόπο των ανωτέρω συναθροίσεων υπάρχουν σύλλογοι – λέσχες αντίπαλων ομάδων.

ΕΟΚ: Θα γίνουν κανονικά οι εκλογές

Άμεση ήταν η αντίδραση της Ομοσπονδίας, η οποία υπογραμμίζει ότι οι εκλογές θα γίνουν παρόλο την απαγόρευση της αστυνομίας. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά σε ιδιωτικό περιτοιχισμένο χώρο, ενώ κάλεσε όλα τα σωματεία να παρευρεθούν κανονικά τηρώντας το υγειονομικό πρωτόκολλο.

Η ανακοίνωση της ΕΟΚ:

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων και δημιουργίας σύγχυσης ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΟΥΜΕ και ΤΟΝΙΖΟΥΜΕ, σύμφωνα και με την από 28/5/2021 απόφαση της Δ/νσης Αστυνομίας Αθηνών, ότι η επικείμενη Γ.Σ. της 30/5/2021 «θα πραγματοποιηθεί στο Γήπεδο Απόστολος Νικολαΐδης» κανονικά σε ιδιωτικό περιτοιχισμένο χώρο.

Καλούμε τα σωματεία – μέλη να προσέλθουν κανονικά τηρώντας τις σχετικές οδηγίες και το υγειονομικό πρωτόκολλο.

ΣΥΡΙΖΑ: «Μητσοτάκης και Αυγενάκης καταλύουν δημοκρατικές ελευθερίες»

Έντονη ήταν η αντίδραση του τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, τονίζοντας ότι «η σημερινή αστυνομική απαγόρευση της Γενικής Συνέλευσης και των εκλογών της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ) αποτελεί αντιδημοκρατική, πραξικοπηματική μεθόδευση, που “φέρει” την υπογραφή του Μεγάρου Μαξίμου, προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη, με διεκπεραιωτή τον αποτυχημένο υφυπουργό Αθλητισμού Λ. Αυγενάκη».

«Αυτοί έχουν την κύρια ευθύνη για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών σχετικά με τις εκλογές της ΕΟΚ και για την πόλωση μεταξύ των υποψηφίων προέδρων. Οι ενέργειες του υφυπουργού Αθλητισμού  οδηγούν τη καλαθοσφαίριση, το άθλημα που έκανε υπερήφανους όλους τους Έλληνες, στο χείλος του γκρεμού» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:

«Ο κ. Αυγενάκης, αφού απέτυχε να ακυρώσει τις εκλογές με ωμή παρέμβαση στη δικαιοσύνη, αφού «θυμήθηκε» τον Covid-19, αλλά ο ΕΟΔΥ τον «άδειασε» και παρέβλεψε ότι οι περισσότερες κοινωνικές δραστηριότητες διεξάγονται πλέον με νέα δεδομένα, επιστράτευσε το «σενάριο» της δημόσιας τάξης για την απαγόρευση μιας Γενικής Συνέλευσης Αθλητικής Ομοσπονδίας, από τις αστυνομικές αρχές! Δεν θυμόμαστε παρόμοιο γεγονός στα χρόνια της μεταπολίτευσης, μετά την ανασύσταση της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Από τη πρώτη στιγμή, ο μοναδικός στόχος του ήταν να μην διεξαχθούν οι εκλογές στην ΕΟΚ, αν δεν επιλεγόταν ο «δικός» του τρόπος.

Φαίνεται πως το πολιτικό στραπάτσο του υφυπουργού στη συντριπτική πλειοψηφία των εκλογικών διαδικασιών των αθλητικών Ομοσπονδιών δεν τον συνέτισε και συνεχίζει τις επί δύο έτη «χυδαίες» παρεμβάσεις, με μοναδικό σκοπό την εγκαθίδρυση κομματικού κράτους στον αθλητισμό με εντολή του Πρωθυπουργού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τόσο κατά τη διάρκεια της δικής του διακυβέρνησης όσο και σήμερα ως αξιωματική αντιπολίτευση, δεν είχε και δεν έχει τη λογική της μικροκομματικής «χειραγώγησης» του αθλητισμού. Απεναντίας, πιστεύουμε ότι ο αθλητισμός πρέπει να είναι ελεύθερος από κομματικές παρεμβάσεις, να ρυθμίζει «τα του οίκου του» με δική του ευθύνη, με τήρηση των νόμων και στα πλαίσια των θεσπισμένων ορίων του «αυτοδιοίκητου», όπως προβλέπεται από το Δικαιϊκό μας σύστημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πράττοντας αυτό ως κυβέρνηση, συνεργάστηκε με όλες τις διοικήσεις των Ομοσπονδιών για την πρόοδο του αθλητισμού, χωρίς να επηρεάζεται από τα πολιτικά πιστεύω των ανθρώπων που τις απαρτίζουν.

Έτσι και στις πρόσφατες εκλογές των αθλητικών Ομοσπονδιών τα μέλη, οι φίλοι και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμμετείχαν ελεύθερα και εκλέχτηκαν σε διοικήσεις, υποστήριξαν υποψηφίους προέδρους με βάση τις αρχές του αθλητισμού και τις συλλογικές μας θέσεις γι’ αυτόν, αλλά χωρίς κομματική «χειραγώγηση» της άποψής τους. Με τον ίδιο τρόπο, όσον αφορά και στις εκλογές της ΕΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τήρησε «θεσμική» στάση συνομιλώντας και ανταλλάσσοντας απόψεις, αλλά χωρίς να δώσει «στήριξη» σε  κανέναν από τους τρεις υποψήφιους προέδρους, σεβόμενος την ελεύθερη βούληση των ανθρώπων του αθλητισμού. Οι φίλοι μας, τα μέλη μας και οι ψηφοφόροι ήταν ελεύθεροι εξ αρχής να κάνουν τις επιλογές τους.

Ενόψει των εκλογών της ΕΟΚ γίναμε μάρτυρες ενός κρεσέντου αυταρχισμού, καθώς και κομματικοποίησης, παρέμβασης συμφερόντων, επιδίωξης ελέγχου και χειραγώγησης της ιστορικής Ομοσπονδίας. Καταδικάζουμε όλες αυτές τις παρεμβάσεις που μας γυρίζουν σε άλλες εποχές και ζητάμε από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να αναλογισθούν τις επιπτώσεις στο «αύριο» της ελληνικής καλαθοσφαίρισης.

Καλούμε τον υφυπουργό Αθλητισμού να σεβαστεί τις Συνταγματικά κατοχυρωμένες δημοκρατικές ελευθερίες την ύστατη ώρα. Τον καλούμε ν’ αφήσει το αθλητικό κίνημα να βρει τον δρόμο του.

Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει κάθε παρέμβαση στο μπάσκετ.

Καλούμε όλους τους διεκδικητές του προεδρικού θώκου της ΕΟΚ να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και της ιστορικής τους ευθύνης, να βάλουν, με δική τους πρωτοβουλία, τέλος στον ορυμαγδό που δημιούργησε ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες, ώστε να σταματήσει ο κατήφορος, να μπει φρένο στον εξευτελισμό της ιστορικής Ομοσπονδίας.

Να μην επιτρέψουν στην «τοξικότητα» να κατακλύσει τη βάση του αθλήματος.

Να σώσουν το μπάσκετ  από την καταστροφή και να εργαστούν όλοι για την αναγέννησή του».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here