Το πρώτο βήμα έγινε, “τα δύσκολα είναι (πάντα) μπροστά”

 

Του ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΟΡΔΙΛΗ

“Αίρεται ο αποκλεισμός των ατόμων με αναπηρία από τις εισαγωγικές εξετάσεις στις ανώτερες δραματικές σχολές, καθώς καταργείται σχετική αναχρονιστική εγκύκλιος του Π.Δ. 370/1983.”

Τι σημαίνει η παραπάνω είδηση; Την απάντηση μας δίνουν δικαιωματικά αυτοί – ο λόγος για την Κίνηση Καλλιτεχνών με αναπηρία – που ήταν οι πρωταγωνιστές της στρατηγικής κλιμάκωσης τα δυο τελευταία χρόνια των διαχρονικών προσπαθειών ικανοποίησης ενός πάγιου αναπηρικού αιτήματος: “Είναι το πρώτο κρίσιμο βήμα πολλών που έπονται ώστε η ψηφισθείσα πλέον άρση του αποκλεισμού των ατόμων με αναπηρία από τη θεατρική εκπαίδευση να εφαρμοστεί και στην πράξη. Το οποίο μεταφράζεται σε δημιουργία των αναγκαίων υποδομών πρόσβασης στις κτιριακές εγκαταστάσεις των δραματικών σχολών, πρόσβαση του περιεχομένου σπουδών, προσαρμογή της θεατρικής εκπαίδευσης στην ανθρώπινη ποικιλομορφία”.

Για την ιστορία, επιβάλλεται να επισημάνουμε ότι η τελευταία διετία της στρατηγικής κλιμάκωσης των προσπαθειών ξεκίνησε από την τριπλή παράσταση διαμαρτυρίας των ακτιβιστών της Κίνησης καλλιτεχνών, ταυτόχρονα στις εισόδους του “Εθνικού”, του ΚΘΒΕ και του ΥΠΠΟ (3 Δεκεμβρίου 2014), κατόπιν της οποίας και ύστερα από πρωτοβουλία της βουλευτίνας και ηθοποιού Μ. Παπαδημητρίου το μείζον ζήτημα του αποκλεισμού των αναπήρων από τις θεατρικές σπουδές τέθηκε στη βουλή των Ελλήνων, με τη σχετική επερώτηση να υπογράφεται από 11 βουλευτές. Ακολούθησε σωρεία δράσεων και παρεμβάσεων της Κίνησης Καλλιτεχνών ώστε να κρατηθεί το timing ζωντανό και η διεκδίκηση να μην εκφυλιστεί, με νομοτελειακό αποτέλεσμα την πολύ ευχάριστη τελική εξέλιξη. Η οποία οριστικά σφραγίστηκε τη προχθεσινή 9η Φεβρουαρίου 2017.

Στην τελική φάση – όταν το θετικό αποτέλεσμα ήταν πλέον θέμα χρόνου – είδαν το φως της δημοσιότητας κάποιες ύστερες παρεμβάσεις/άρθρα υποστήριξης του εύλογου αιτήματος δια των οποίων επιδιώχτηκε η “εδραίωση του ήδη εδραιωμένου”.  Δεν μπορούν αλλιώς να χαρακτηριστούν παρά ως “καλοδεχούμενα”, δεδομένου ότι μετά το πέρας μιας κρίσιμης φάσης προσπαθειών λίγο γέλιο καλό πάντοτε κάνει. Πόσο μάλλον όταν, όπως εμφατικά οι αληθινοί πρωταγωνιστές της Κίνησης Καλλιτεχνών με αναπηρία επισημαίνουν, “τα ακόμα πιο δύσκολα είναι μπροστά”.

 

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. […] “Είναι το πρώτο κρίσιμο βήμα πολλών που έπονται ώστε η ψηφισθείσα πλέον άρση του αποκλεισμού των ατόμων με αναπηρία από τη θεατρική εκπαίδευση να εφαρμοστεί και στην πράξη. Το οποίο μεταφράζεται σε δημιουργία των αναγκαίων υποδομών πρόσβασης στις κτιριακές εγκαταστάσεις των δραματικών σχολών, πρόσβαση του περιεχομένου σπουδών, προσαρμογή της θεατρικής εκπαίδευσης στην ανθρώπινη ποικιλομορφία”. Read more… […]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here