Πρώτο θέμα στο σημερινό Eurogroup η δόση του 1 δισ. – Θα εκταμιευθεί, είπε ο Μοσκοβισί

Η αποδέσμευση της δόσης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ 9από την ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος) θα είναι το πρώτο θέμα συζήτησης κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρουμανία.

Τα εν λόγω κεφάλαια, υπενθυμίζεται ότι δεν αποτελούν νέο δάνειο αλλά την επιστροφή των κερδών που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP) καθώς και την αναστολή της προσαύξησης του επιτοκίου της δεύτερης δανειακής σύμβασης.

Οι 19 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έλαβαν θετική εισήγηση από τους επιτελείς τους (EuroWorking Group) την περασμένη Τετάρτη. Η επικαιροποιημένη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει προβεί στις «απαραίτητες ενέργειες για την εκπλήρωση όλων των δεσμεύσεων που συνδέονται με την εκταμίευση της δόσης».

Εάν το σημερινό Eurogroup επικυρώσει τη θετική εισήγηση των δανειστών και του EWG, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες έγκρισης της εκταμίευσης, συμπεριλαμβανομένων των ψηφοφοριών που πρέπει να γίνουν επ΄ αυτού σε ορισμένα κοινοβούλια, όπως στο γερμανικό.

Η σημερινή συνεδρίαση ξεκινά στις 9 ώρα Ελλάδας και πραγματοποιείται στο Βουκουρέστι.

Προσερχόμενος σε αυτήν ο ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πιέρ Μοσκοβισί, εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει «μεγάλη πρόοδο» από την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup στην εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων.

Ο ίδιος είπε πως η Επιτροπή, στη βάση της επικαιροποιημένης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας θα εισηγηθεί θετικά στο Eurogroup να εγκρίνει την εκταμίευση του ενός δισ., το οποίο θα αποτελέσει «καλό σημάδι» για την ανάκαμψη της χώρας και την εμπιστοσύνη των αγορών.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here