Το πρώτο τετ-α-τετ Μέρκελ-Μακρόν στο Βερολίνο για το μέλλον της ΕΕ και της Ευρωζώνης

Ως είθισται τα τελευταία χρόνια το πρώτο ταξίδι κάθε νέου Γάλλου προέδρου γίνεται στο Βερολίνο. Και ο Εμμανουέλ Μακρόν την επομένη της επίσημης ορκωμοσίας του και της ανάληψης των καθηκόντων του 8ου προέδρου της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας,  πήρε το αεροπλάνο και πήγε στη γερμανική πρωτεύουσα όπου έγινε δεκτός με θέρμη και στρατιωτικές τιμές.

Κάπως έτσι, με χαμόγελα και πολλές ελπίδες, άρχισε η πρώτη συνάντηση της  γερμανίδας καγκελαρίου  Άνγκελα Μέρκελ με τον άλλο ισχυρό εταίρο του γαλλογερμανικού άξονα.

Ο Μακρόν αναμένεται να συζητήσει με την επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης τις θέσεις του για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα της Ευρωζώνης. ωστόσο κάποιες από τις προτάσεις του, όπως η δημιουργία θέσης υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης, αντιμετωπίσθηκε αρνητικά από τον γερμανό υπουργό οικονομικών Β. Σόιμπλε, ο οποίος ωστόσο παραδέχθηκε ότι η Γερμανία έχει υπερβολικό εμπορικό πλεόνασμα και ότι πρέπει να γίνει κάποια μεταφορά πόρων εντός των χωρών της Ευρωζώνης.

Τόσο η κ. Μέρκελ, όσο και ο κ. Σόιμπλε, πάντως, είχαν εκφραστεί με θερμά λόγια για την υποψηφιότητα του Εμανουέλ Μακρόν, ειδικά μετά τη δημοσκοπική κατάρρευση του υποψηφίου της Κεντροδεξιάς για την προεδρία της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν, τον Ιανουάριο, ενώ τον στήριξαν ανοικτά στον δεύτερο γύρο, ενάντια στην ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν.

Ο κ. Μακρόν έγινε δεκτός στην καγκελαρία με στρατιωτικές τιμές.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here