Πρώτο κουδούνι στα σχολεία εν μέσω πανδημίας και με χωρίς κυβερνητικό σχέδιο-Πολυμελή τμήματα-Ελλείψεις σε καθηγητές, καθαρίστριες, απολυμαντικά μέσα

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Σήμερα ξεκινά η σχολική χρονιά με 20.000 λιγότερους καθηγητές στα σχολεία και με με τους μαθητές, τους δάσκαλους, τους καθηγητές και τους γονείς, να καλούνται να αντεπεξέλθουν κάτω από πρωτόγνωρες, εξαιρετικά αντίξοες αλλά και επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία συνθήκες.

Συνθήκες που δεν διαμόρφωσε αυτή καθαυτή η πανδημία αλλά, κυρίως, η κυβερνητική πολιτική επιλογή να μην ληφθούν τα αυτονόητα πρόσθετα μέτρα για την εξασφάλιση της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών.

Η σχολική χρονιά, αρχίζει με τρία ηχηρά και άκρως επικίνδυνα κυβερνητικά “όχι”:

  • Όχι σε πρόσθετες αίθουσες διδασκαλίας
  • Όχι στον περιορισμό του αριθμού των μαθητών ανά αίθουσα
  • Όχι στην πρόσληψη εκπαιδευτικών

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις περισσότερες σχολικές αίθουσες στην Αττική ο αριθμός των μαθητών θα είναι από 20 έως και 27, εντός 30 τετραγωνικών μέτρων.

Και ακόμα ότι φέτος, αυτή την κρίσιμη σχολική χρονιά, τα σχολεία ανοίγουν με 20.000 λιγότερους εκπαιδευτικούς σε σχέση με πέρυσι.

Στη μπίλια της… ρουλέτας μάσκες και καθαριότητα

Στον “αέρα” βρίσκονται ακόμα και δυο από τα πιο κρίσιμες κινήσεις που κάθε Πολιτεία που σέβεται τον εαυτό της οφείλει να έχει εξασφαλίσει. Μάσκες κατάλληλες για όλα τα παιδιά και απόλυτη καθαριότητα στις σχολικές εγκαταστάσεις.

Μέχρι και αυτή τη στιγμή το εάν θα φτάσουν μέσω της ΚΕΔΕ και στο τελευταίο σχολείο της Επικράτειας μάσκες για όλα τα παιδιά είναι ένα στοίχημα, δείγμα της κυβερνητικής ραστώνης όλο το προηγούμενο διάστημα.

Ήδη, η πρώτη έκπτωση έγινε με την απόφαση να αποσταλλεί μια μάσκα για κάθε παιδί και όχι δυο, μετά τον εντοπισμό ακατάλληλων παρτίδων.

Η αντίληψη ότι ακόμα κι αν δεν φτάσουν μάσκες παντού, υπάρχουν οι γονείς που θα έχουν φροντίσει για τα παιδιά τους, δεν μπορεί να αποτελεί συγχωροχάρτι για τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Το άλλο μέγα θέμα είναι αυτό της καθαριότητας και εάν θα έχουν όλα, ανεξαιρέτως, τα σχολεία προσωπικό. Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, το προσωπικό καθαριότητας είναι του κάθε δήμου, που όμως, δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στην επιτακτική ανάγκη για σχολαστική καθαριότητα των αιθουσών σε κάθε διάλειμμα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here