Πρώτη συνάντηση Αλ. Τσίπρα την ΠτΔ-«Ανεπαρκή τα κυβερνητικά μέτρα παρά τη βαθιά ύφεση»

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε την ανεπάρκεια των κυβερνητικών μέτρων για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων με την ΠτΔ να αναγνωρίζει πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια «σημαντική πρόκληση» καθώς «οι οικονομικές επιπτώσεις είναι πολύ σημαντικές για την απασχόληση»

Ο Αλέξης Τσίπρας αφού τόνισε πως «η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια δύσκολη συνθήκη» δεν έκρυψε το φόβο του ότι η κατάσταση «είναι λίγο δυσκολότερη από ό,τι σε άλλες χώρες του πλανήτη καθώς, ναι μεν ήταν συμμετρική η κρίση, ωστόσο δεν θα είναι συμμετρικές οι επιπτώσεις τόσο σε γεωγραφικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στις επιπτώσεις στο οικονομικό πεδίο, τις εργασιακές σχέσεις, τις κοινωνικές σχέσεις, τις ατομικές ελευθερίες, την λειτουργία των θεσμών και υπογράμμισε πως «οφείλουμε να τις εντοπίσουμε και να τις παλέψουμε».

Ο πρώην πρωθυπουργός εκτίμησε πως η ύφεση θα είναι βαθιά και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τα μέτρα προστασίας που έλαβε για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις λέγοντας ότι «είναι και ανεπαρκή και καθυστερημένα».

»Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κίνδυνο μονιμοποίησης κάποιων έκτακτων συνθηκών, η εκ περιτροπής εργασία, η de facto μείωση των μισθών, η καθιέρωση της τηλεργασίας, που διαμορφώνει μια δύσκολη συνθήκη για τους εργαζόμενους, καθώς δεν είναι εύκολο κανείς να μπορεί να ελέγξει τον χρόνο εργασίας τους, αν έχουν υπερωριακή απασχόληση ή όχι. Όλα αυτά διαμορφώνουν ένα πολύ σύνθετο περιβάλλον. Βεβαίως η χώρα μας έχει μάθει, και ο λαός μας, να αγωνίζεται», το λόγια του Αλ. Τσίπρα ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Περάσαμε σχεδόν τρεις πολύ δύσκολους μήνες, αλλά θέλω να ελπίζω ότι η κατάσταση τώρα δείχνει ότι αρχίζει να εξομαλύνεται. Οι Έλληνες πολίτες έδειξαν ιδιαίτερα σημαντική υπευθυνότητα και αυτό έχει αναγνωριστεί από όλους. Έτσι είχαμε και αυτά τα πολύ θετικά, μέσα στην πρωτοφανή πανδημία, αποτελέσματα» ήταν τα πρώτα λάγια της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Η ΠτΔ εξήρε τη στάση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που συνέβαλε «στην καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της κρίσης» και τόνισε πως τώρα βρισκόμαστε «μπροστά σε μια καινούργια σημαντική πρόκληση» διότι εκτός από τις κοινωνικές, οι οικονομικές επιπτώσεις είναι πολύ σημαντικές για την απασχόληση, για τους επαγγελματίες, τους επιχειρηματίες, τον τουρισμό. Και βεβαίως για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, που υπέστησαν αρκετό βάρος.

«Κατανοώ ότι υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις για την αντιμετώπιση αυτής της πρωτοφανούς κατάστασης. Άλλωστε οι διαφορετικές απόψεις είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας. Θέλω όμως να πιστεύω, και είμαι βέβαιη, ότι θα συνεχίσουμε όλοι με την ίδια υπευθυνότητα και διάθεση για συνεργασία, διότι ο στόχος είναι κοινός: η προκοπή και η ευημερία των Ελλήνων και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Θα πρέπει να βρεθούν οι τρόποι ώστε, πράγματι, πέρα από την οικονομία, τον τουρισμό και όλα τα προφανή μεγέθη, να ενισχυθούν οι ευάλωτες ομάδες ώστε να μπορέσουμε να έχουμε τις λιγότερες δυνατές απώλειες και θυσίες σε αυτήν τη φάση και να μπορέσουμε πάλι να ξεπεράσουμε, όπως το είπατε κι εσείς, αυτήν την κρίση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για το κοινωνικό σύνολο» ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας λίγο πριν το σύντομο διάλογο που είχε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά από τις κάμερες.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here