Πρόταση «βόμβα» Τσαβούσογλου για το Κυπριακό:Συνομοσπονδία ή λύση δύο κρατών-Διαφωνία Ακιντζί

Πρόταση- έκπληξη, αλλά συμβατή με τις τουρκικές επιδιώξεις στην ευρύτερη περιοχή,  φέρεται να έφερε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την επίσκεψή του στα Κατεχόμενα και τη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η τουρκοκυπριακή ιστοσελίδα «Gaktv», το βράδυ της Παρασκευής, η σημερινή συνάντηση διήρκεσε κάτι περισσότερο από δύο ώρες, ενώ στο τέλος της δεν πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου.

Ωστόσο, το εν λόγω ΜΜΕ, το οποίο πρόσκειται στο «προεδρικό» του ψευδοκράτους, τονίζει ότι δεν επιτεύχθηκε συμφωνία στην σημερινή συνάντηση.  Και αυτό, σύμφωνα πάντα με την τ/κ ιστοσελίδα, καθώς ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε τα εξής: «Οι Ελληνοκύπριοι δεν αποδέχονται την ομοσπονδία. Υπό αυτές τις συνθήκες, θα ήταν προτιμητέο ένα μοντέλο σαν την συνομοσπονδία ή την λύση δύο κρατών», ενώ ζήτησε στη συνέχεια την άποψη όλων των πλευρών για το εν λόγω ζήτημα.

Ο Μουσταφά Ακιντζί έδωσε στον Τσαβούσογλου την εξής απάντηση: «Εγώ δεν μεταβιβάζω μια πρόταση τέτοιου είδους στο τραπέζι (των συνομιλιών). Δεν τίθεται τέτοιου είδους ζήτημα».

Την ίδια στιγμή, το Ρεπουμοπλικανικό Τουρκικό Κόμμα και το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας δήλωσαν ότι μια τέτοια απόφαση μπορεί να ληφθεί μόνο στα κεντρικά κομματικά όργανα. Αντιθέτως, το Κόμμα Εθνικής Ενότητας, το Κόμμα Λαού και το Δημοκρατικό Κόμμα προσεγγίζουν θετικά την πρόταση της Άγκυρας. Την ίδια στιγμή, ο ηγέτης του Κόμματος Αναγέννησης δηλώνει: «Δεν επιθυμούμε να μας επιβάλλει η Τουρκία κάτι τέτοιο».

Με αυτόν τον τρόπο, η σύσκεψη ολοκληρώθηκε χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Έτσι, για την επανέναρξη των συνομιλιών η Κύπρος καλείται τώρα να αναμένει το τέλος των τουρκικών προεδρικών εκλογών, στις 24 Ιουνίου.

Η ίδια τουρκοκυπριακή ιστοσελίδα προσθέτει ότι στη σύσκεψη στο «προεδρικό» συζητήθηκε και το ενδεχόμενο αναβολής των «τοπικών εκλογών» στα κατεχόμενα για ένα χρόνο ώστε να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην «τοπική αυτοδιοίκηση». Τα κόμματα της «συγκυβέρνησης» υπέδειξαν ότι πρόκειται για «συνταγματική» μεταρρύθμιση και χρειάζονται και οι ψήφοι της αντιπολίτευσης, ζητώντας την παρέμβαση του Τούρκου ΥΠΕΞ. Ο πρόεδρος όμως του ΚΕΕ, Χουσείν Οζγκιουργκιούν φέρεται να δήλωσε ότι δεν θεωρεί σωστό να συζητηθεί αυτό το ζήτημα σε αυτή τη σύσκεψη και έτσι δεν έγινε ουσιαστική συζήτηση επί του θέματος.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here