Πρόταση νόμου για την αστική δίωξη κυβερνητικών στελεχών κατέθεσαν οι ΑΝΕΛ

ΦΩΤΟ:EUROKINISSI
Πρόταση νόμου με την οποία επιχειρείται να ξεπεραστεί ο σκόπελος των συνταγματικών περιορισμών που επιφυλάσσουν σύντομη παραγραφή για ποινικά αδικήματα μελών της κυβέρνησης  και να ανοίξει ο δρόμος για την αστική τους δίωξη  κατέθεσαν σήμερα Τετάρτη οι Ανεξάρτητοι Ελληνες .
Η νομοθετική παρέμβαση που εισηγούνται οι ΑΝΕΛ προβλέπει «μία ειδική, σύντομη, ασφαλής και δίκαιη διαδικασία διεκδίκησης και αναγκαστικής είσπραξης αστικών αποζημιώσεων από μέλη κυβέρνησης και υφυπουργούς όταν η ζημία του Δημοσίου προήλθε από δόλο».
Η ζημία ορίζεται ότι πρέπει να είναι ανώτερη των 100.000 ευρώ, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση για να φτάσει η υπόθεση στο δικαστήριο είναι να συγκροτηθεί Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή, η οποία θα παραδώσει πόρισμα μέσα σε 30 ημέρες και στη συνέχεια η Βουλή, με απόφαση που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151) αποφασίζει την άσκηση σχετικής αστικής δίωξης.
Η επιδίωξη είσπραξης της αποζημίωσης ανατίθεται με απόφαση της Βουλής σε Επιτροπή που θα  αποτελείται από τα τρία αρχαιότερα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.  Προβλέπεται μάλιστα και η προσωπική κράτηση ως μέσο αναγκαστικής εκτέλεσης της εκδοθείσας απόφασης. Η προσωπική κράτηση θα μπορεί να επιβάλλεται ακόμη κι αν ο εναγόμενος οφειλέτης είναι πάνω από 65 ετών, ενώ η εκδίκαση της διαφοράς από ενοχές προσώπων ειδικής ευθύνης θα γίνεται από Ειδικό Δικαστήριο.
Οπως εξήγησε ο  βουλευτής των ΑΝΕΛ Νίκος Μαυραγάνης με την ψήφισή της  πρότασης νόμου υπάρχει δυνατότητα υπέρβασης των περιορισμών του άρθρου 86 του Συντάγματος περί της ειδικής αποσβεστικής προθεσμίας η οποία έχει οδηγήσει στην παραγραφή πολλών αδικημάτων κυβερνητικών προσώπων, διότι όπως ο ίδιος εκτιμά, το συγκεκριμένο άρθρο αφορά την ποινική δίωξη κι όχι την αστική ευθύνη.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here