Οριστική λύση ζήτησε ο πρωθυπουργός από Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ

Αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες είχε σήμερα ο πρωθυπουργός με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, και τον Γάλλο πρόεδρο Φρ. Ολάντ καθώς και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. 

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός παρουσίασε στους τρεις ηγέτες την πρόταση της Ελλάδας για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, που θα δίνει οριστική λύση και όχι μετάθεση της αντιμετώπισης του προβλήματος.

O πρωθυπουργός, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση,  ενημέρωσε το Κυβερνητικό Συμβούλιο, που βρίσκεται σε εξέλιξη, για τις συνομιλίες του με τους Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ σήμερα το βράδυ αναχωρεί για τις Βρυξέλλες.

Aπό το ύφος και το γράμμα της ανακοίνωσης, προκύπτει ότι η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζεται μεν μια νέα εκδοχή των προτάσεων της, ώστε να γεφυρωθούν οι όποιες διαφορές απομένουν στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2015 και 2016,  ωστόσο επιμένει σ΄ένα βασικό πυλώνα της πολιτικής της γραμμής.

Ζητά δηλαδή από τους θεσμούς, ακόμη και την ύστατη ώρα, να υπάρξει μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία, η οποία δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα αντιμετωπίζοντας το κρίσιμο θέμα του χρέους.

Οριστική λύση, όχι παράταση

Αυτό που θέλει να αποφύγει πάση θυσία η κυβέρνηση είναι μια πρόταση-προσφορά των εταίρων για 3μηνη, εξάμηνη ή 9μηνη παράταση της δανειακής σύμβασης και του υφιστάμενου προγράμματος, το οποίο θα διαιώνιζε τον φαύλο κύκλο στον οποίο βρίσκεται τώρα , με συνεχή υφεσιακά μέρα και μεγάλες ανάγκες δανεισμού για να εξοφληθούν οι υπέρογκες υποχρεώσεις.

Σε αντάλλαγμα, η ελληνική πλευρά, φαίνεται ότι δέχεται να καλύψει τις απαιτήσεις των δανειστών όσον αφορά την κάλυψη των δημοσιονομικών κενών, με αυξημένα έσοδα από ΦΠΑ, επίσπευση της κατάργησης των πρόωρων συντάξεων και μείωση τουλάχιστον κατά 200 εκατ. ευρώ των αμυντικών δαπανών.

Πολλοί ωστόσο θέτουν το ερώτημα γιατί δεν γίνεται μια πολύ πιο γενναία περικοπή των αμυντικών δαπανών το 2106, ώστε να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Ιδίως όταν στην πρόταση αυτή, που πλήττει κυρίως τις πολεμικές βιομηχανίες των δανειστών, δεν φαίνεται να διαφωνούν οι θεσμοί.

Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συμμετέχει αύριο, Δευτέρα, σε συνάντηση που έχει συγκαλέσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Στη συνάντηση αυτή θα συμμετέχουν, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Ντ. Τουσκ, πριν πάρει μέρος στην άτυπη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης για την Ελλάδα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here