Πρώτα άνθρωπος μετά επαγγελματίας

Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

ΦΩΤΟ: EPA (1η φωτο Filip Singer, 2η Yannis Kolesidis)

 

Στην Ελευθεροτυπία, όπου εργαζόμασταν αρκετοί από την Press Publica, θυμάμαι έναν συνάδελφο να χρησιμοποιεί συχνά τη φράση «είμαστε επαγγελματίες». Τη χρησιμοποιούσε συνήθως για να υποδείξει σε συναδέλφους με εύσχημο, διπλωματικό τρόπο να συμμορφωθούν με άνωθεν επιταγές, με τις οποίες διαφωνούσαν. Ο ίδιος είχε τοποθετηθεί σε θέση «κλειδί» και ο ρόλος του, επέβαλε, κατά την άποψή του, να κάνει υποδείξεις.

Το παρελθόν του, όμως, στο ρεπορτάζ,  ο υπόγειος ρόλος που έπαιξε στην κατρακύλα της εφημερίδας αλλά και η ίδια η «στόφα» του, του επέβαλαν να τις κάνει με έμμεσο, σχεδόν «ύπουλο» τρόπο.

Υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες συνάδελφοι της Ελευθεροτυπίας, αγνοώντας παρεμφερείς παραινέσεις, λειτούργησαν πρωτίστως ως άνθρωποι και μετά ως επαγγελματίες.

Δημ Μεσσίνης

Το να είναι κανείς πρώτα άνθρωπος και μετά επαγγελματίας, αποτελεί μια απαράβατη αρχή για αρκετούς: Πρώτα άνθρωπος, μετά δημοσιογράφος, φωτογράφος, ηθοποιός, γιατρός, υδραυλικός, διευθυντής ή κυλικειάρχης.

Ο Άρης Μεσσίνης, ο βραβευμένος και διεθνώς αναγνωρισμένος Έλληνας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού πρακτορείου (AFP), είναι η απόδειξη ότι το να ενστερνίζεσαι αυτή την αρχή δεν σημαίνει ότι σε «τρώνε λάχανο» στη γωνία οι πιο ξύπνιοι.  Μάλλον σημαίνει ότι αγαπάς τη δουλειά σου καθαρά και ξάστερα.  Χωρίς αστερίσκους αρρωστημένης ιδιοτέλειας. Αγαπάς όμως περισσότερο τη ζωή, τα παιδιά, τους ανθρώπους.

Ο Μεσσίνης δίδαξε ήθος. Κατά τη διάρκεια κάλυψης της άφιξης προσφύγων στη Μυτιλήνη κρέμασε τη μηχανή του στον ώμο για να βοηθήσει το μικρό παιδί να βγει στη στεριά. Συνηθισμένος σε πολεμικά μέτωπα και γνωρίζοντας καλά να ιεραρχεί αξίες, θυσίασε πολλά καλά πλάνα, για να βοηθήσει το πιτσιρίκι.

Στην πρώτη γραμμή του φωτορεπορτάζ. Στην πρώτη γραμμή της ανθρωπιάς…

 

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here