Προσβάσιμο δελτίο ειδήσεων στη δημόσια τηλεόραση: Γίνεται, κάντε το!

 

Tou ANΤΩΝΗ ΣΚΟΡΔΙΛΗ

“Συμπερίληψη των υπηρεσιών προσβασιμότητας σε ένα ενιαίο δελτίο για όλες και όλους από τη δημόσια τηλεόραση. Ταυτόχρονα όμως, είναι αναγκαία η διερεύνηση δυνατότητας μεταγραφής ομιλίας σε γραπτό κείμενο (speech to text) και στην Ελληνική γλώσσα, για τους μεταγλωσσικά κωφούς, βαρήκοους και κωφούς που επιλέγουν να μην χρησιμοποιούν την ΕΝΓ και η εφαρμογή της σε όλα τα ζωντανά προγράμματα”.

Η πιο πάνω πρόταση του ακτιβιστή σε θέματα αναπηρίας, ανθρώπου επί χρόνια των ΜΜΕ και υποψήφιου ευρωβουλευτή με τον ΣΥΡΙΖΑ κύριου Αντώνη Ρέλλα είναι το ζουμί όσων πράγματι μπορούν και πρέπει σε ορατό χρόνο να γίνουν ώστε το δελτίο ειδήσεων της δημόσιας τηλεόρασης να είναι προσβάσιμο στους κωφούς και στους βαρήκοους. Η πρόταση διατυπώθηκε προχθές Τρίτη 16 Απριλίου μετά από σχετική με θέματα προσβασιμότητας του ραδιοτηλεοπτικού μέσου παράσταση διαμαρτυρίας των οργανώσεων των κωφών.

Η υλοποίηση του πρώτου αν μη τι άλλο σκέλους της πρότασης πρέπει να είναι άμεση, εδώ και τώρα!. Οι εκλογές θα διαδέχονται η μια την άλλη τους επόμενους μήνες, το οποίο σημαίνει ότι η ισότιμη πρόσβαση στο περιεχόμενο του προεκλογικού δημόσιου λόγου εκ των πραγμάτων αποτελεί και ως τέτοιο εξ’ ορισμού θα αναδειχτεί – αν και εφόσον η (ρεαλιστική) κατατεθείσα πρόταση γίνει αρμοδίως αποδεκτή – σε μείζονος αξίας κριτήριο αναβάθμισης της ποιότητας της δημοκρατίας μας.

Κάντε το! Η ταλαιπωρημένη από χίλια μύρια δεινά (διαπλοκή, σκάνδαλα, ψέματα, ίντριγκες και λαϊκισμό) νεοελληνική δημοκρατία δεν έχει, διάολε, την πολυτέλεια να προσπερνάει αδιάφορα τόσο ξεκάθαρες δυνατότητες έμπρακτης – όχι στα λόγια – αναβάθμισης της ποιότητάς της.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here