Πρόστιμο μαμούθ 4,3 δισ. στη Google από την Κομισιόν για μονοπώλιο και αθέμιτο ανταγωνισμό

Νέα πρόστιμα ύψους 4,3 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον Αμερικανικό κολοσσό Google για αθέμιτες πρακτικές στον τομέα των ψηφιακών υπηρεσιών καλώντας την εταιρεία εντ΄πος 3μήνου να αλλάξει τις μεθοδευσεις της ή, διαφορετικά, να χάνει το 5% του τζιρου της.

Τα πρόστιμα έπεσε επειδή η Google χρησιμοποιεί το λογισμικό Android (το οποίο χρησιμοποιείται από τα περισσότερα κινητά τηλέφωνα στον πλανήτη) για να προωθεί τις άλλες τις υπηρεσίες όπως το λογισμικό χαρτογράφησης Google Maps ή το λογισμικό έρευνας του διαδικτύου (browser) Google Chrome, περιορίζοντας έτσι τις δυνατότητες των ανταγωνιστών της και δημιουργώντας μια θέση εξουσίας έως μονοπώλιο  στην αγορά.

Η Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτ Βεστάγκερ από τη Δανία έχει και στο παρελθόν επιβάλει πρόστιμα τη Google σε δύο περιπτώσεις, τη μία φορά επειδή η μηχανή αναζήτησης της google προτιμά να προβάλλει τις δικές της υπηρεσίες αγορών και την άλλη φορά επειδή περιόριζε τις επιλογές των καταναλωτών στο διαδικτυακό εμπόριο.

Η Google αρνείται  τις  κατηγορίες.

Το ποσό αποτελεί το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβάλει ποτέ η ΕΕ, δίνοντας έτσι συνέχεια στη διαμάχη των Βρυξελλών με τους μεγάλους ψηφιακούς παίκτες της Silicon Valley, τη Google, την Apple και τη Microsoft.

 

Με το σημερινό πρόστιμο η Google καλείται να πληρώσει περίπου 6.7 δις ευρώ (περιλαμβανομένων των προηγούμενων προστίμων)

Η Επίτροπος Μαργκρέτ Βεστάγκερ δήλωσε πως η μεγαλύτερη κίνηση στο διαδίκτυο προέρχεται από τα smartphone, και πως η Επιτροπή βρίσκει παράνομες τρεις πρακτικές της Google τις οποίες επιβάλλει  στους κατασκευαστές συσκευών Android.

“Με αυτό τον τρόπο η Google χρησιμοποίησε το Android ως όχημα για να εδραιώσει την κυριαρχία της μηχανής αναζήτησης της, αυτές οι πρακτικές εμποδίζουν τον ανταγωνισμό και έχουν αρνηθεί στους ευρωπαίους καταναλωτές τα οφέλη που προέρχονται από αυτόν”, είπε η Επίτροπος.

Η Google φέρεται να επέβαλε στους κατασκευαστές, ως προϋπόθεση για την χορήγηση αδειών στο κατάστημα εφαρμογών της Google (στο Play Store), να προεγκαθιστούν την εφαρμογή  Google Search app και το πρόγραμμα περιήγησης (Chrome).

Επίσης πληρώνει ορισμένους μεγάλους κατασκευαστές και φορείς εκμετάλλευσης κινητών δικτύων, με την προϋπόθεση ότι προ-εγκατέστησαν αποκλειστικά την εφαρμογή Αναζήτησης Google στις συσκευές τους.

Απαγορεύει  τους κατασκευαστές (που επιθυμούν να προ-εγκαταστήσουν τις εφαρμογές Google) να πουλάνε έστω και ένα smartphone που έχει εναλλακτικές εκδόσεις του Android που δεν είχαν εγκριθεί από την Google (αποκαλούμενες “Android forks»).

Για την Επιτροπή το να κυριαρχεί μια εταιρεία στην αγορά δεν είναι αυτό καθαυτό παράνομο, ωστόσο, οι κυρίαρχες εταιρείες έχουν ιδιαίτερη ευθύνη να μην κάνουν κατάχρηση της ισχυρής θέσης τους στην αγορά περιορίζοντας τον ανταγωνισμό είτε στην αγορά όπου κατέχουν δεσπόζουσα θέση είτε σε ξεχωριστές αγορές.Η Google έχει τρία ξεχωριστά είδη πρακτικών, τα οποία είχαν ως στόχο να εδραιώσουν καταχρηστικά  τη δεσπόζουσα θέση της Google στη γενική αναζήτηση στο διαδίκτυο.

Με την εξαρχής εφαρμογή αναζήτησης Google με τα Android η Google έχει εξασφαλίσει ότι η εφαρμογή αναζήτησης της είναι προεγκατεστημένη σε όλες σχεδόν τις συσκευές Android που πωλούνται στην ΕΕ.

Οι εφαρμογές αναζήτησης αποτελούν το σημαντικότερο μέσω για ερωτήματα αναζήτησης σε κινητές συσκευές. Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η εν λόγω δεσμευτική συμπεριφορά είναι παράνομη από το 2011.

Παράλληλα, η  σύνδεση του Browser Google Chrome έχει ως αποτέλεσμα, η Google να εξασφαλίζει ότι το πρόγραμμα περιήγησης για κινητά είναι προεγκατεστημένο σε όλες σχεδόν τις συσκευές Android που πωλούνται στην ΕΕ. Τα Browser αποτελούν επίσης ένα σημαντικό σημείο εισόδου για αναζήτηση σε κινητές συσκευές. Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι αυτή η δεσμευτική συμπεριφορά είναι παράνομη από το 2012, ημερομηνία κατά την οποία η Google συμπεριέλαβε το πρόγραμμα περιήγησης Chrome στη δέσμη εφαρμογών της.

Σύμφωνα με την Επιτροπή η προεγκατάσταση μπορεί να δημιουργήσει προκαταλήψεις. Οι χρήστες που βρίσκουν εφαρμογές αναζήτησης και προγράμματα περιήγησης που είναι προεγκατεστημένα στις συσκευές τους είναι πιθανό να παραμείνουν σε αυτές τις εφαρμογές και να μην αναζητήσουν άλλες.

Για παράδειγμα, η Επιτροπή έχει βρει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η μηχανή αναζήτησης της Google χρησιμοποιείται συστηματικά περισσότερο σε συσκευές Android, όπου είναι προεγκατεστημένη, σε σχέση με τις συσκευές Windows Mobile, όπου οι χρήστες πρέπει να την κατεβάσουν.

Αυτό δείχνει επίσης ότι οι χρήστες δεν κατεβάζουν ανταγωνιστικές εφαρμογές αρκετά ώστε να αντισταθμίσουν το σημαντικό εμπορικό πλεονέκτημα που προέκυψε από την προεγκατάσταση.

Για παράδειγμα, το 2016:

Σε συσκευές Android (με την Αναζήτηση Google και το προεγκατεστημένο Chrome), περισσότερο από το 95% όλων των ερωτημάτων αναζήτησης πραγματοποιήθηκαν μέσω της Αναζήτησης Google.

Στις συσκευές Windows Mobile (εκεί η Αναζήτηση Google και το Chrome δεν έχουν προεγκατασταθεί), λιγότερο από το 25% όλων των ερωτημάτων αναζήτησης πραγματοποιήθηκαν μέσω της Αναζήτησης Google. Περισσότερο από το 75% των ερωτημάτων αναζήτησης έγιναν στη μηχανή αναζήτησης της Bing της Microsoft, η οποία είναι προεγκατεστημένη σε συσκευές Windows Mobile.

Συνεπώς, η πρακτική της Google μείωσε τα κίνητρα των κατασκευαστών να προεγκαταστήσουν ανταγωνιστικές εφαρμογές αναζήτησης και προγραμμάτων περιήγησης, καθώς και τα κίνητρα των χρηστών να κάνουν λήψη τέτοιων εφαρμογών. Αυτό μείωσε την ικανότητα των αντιπάλων να ανταγωνίζονται αποτελεσματικά με την Google.

Όσον αφορά στις παράνομες πληρωμές για την αποκλειστική προεγκατάσταση της αναζήτησης Google, η εταιρεία χορήγησε σημαντικά οικονομικά κίνητρα σε μερικούς από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές συσκευών καθώς και σε φορείς κινητής τηλεφωνίας, με την προϋπόθεση να προεγκαθιστούν αποκλειστικά την μηχανή αναζήτησης της Google σε ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο συσκευών Android. Αυτό βλάπτει τον ανταγωνισμό μειώνοντας σημαντικά τα κίνητρά τους για την προεγκατάσταση ανταγωνιστικών εφαρμογών αναζήτησης.

Η έρευνα της Επιτροπής έδειξε ότι μια ανταγωνιστική μηχανή αναζήτησης δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να ανταγωνιστεί τη Google. Αυτό συμβαίνει επειδή, ακόμη και αν η μηχανή αναζήτησης ανταγωνιστή είχε προεγκατασταθεί μόνο σε ορισμένες συσκευές, θα έπρεπε να αποζημιώσει τον κατασκευαστή της συσκευής ή τον φορέα εκμετάλλευσης κινητού δικτύου για απώλεια μεριδίου εσόδων από την Google σε όλες τις συσκευές.

Όσον αφορά στην παράνομη παρεμπόδιση της ανάπτυξης και της διανομής ανταγωνιστικών λειτουργικών συστημάτων Android, η Google αποτρέπει τους κατασκευαστές συσκευών από τη χρήση οποιασδήποτε εναλλακτικής έκδοσης του Android που δεν έχει εγκριθεί από την Google (τα λεγόμενα “Android forks”).

Για να έχουν οι κατασκευαστές πρόσβαση στη μηχανή αναζήτησης της Google και στο λογισμικό κατεβάσματος νέων application, Play Store, πρέπει να δεσμευθούν να μην αναπτύξουν ή να πουλήσουν ούτε μία  συσκευή που λειτουργεί με ανταγωνιστικό Android.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η συμπεριφορά αυτή ήταν καταχρηστική από το 2011, όταν η Google κατέστη η κυρίαρχη στην αγορά καταστημάτων εφαρμογών για το κινητό λειτουργικό σύστημα Android.

Αυτή η πρακτική μείωσε την πιθανότητα ανάπτυξης και πώλησης συσκευών που λειτουργούν με Android forks (ουσιαστικά άλλες εκδόσεις του Android). Για παράδειγμα, η Επιτροπή έχει βρει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η συμπεριφορά της Google εμπόδισε ορισμένους μεγάλους κατασκευαστές να αναπτύσσουν και να πωλούν συσκευές βασισμένες στο Android fork του Amazon που ονομάζεται «Fire OS».

Οι επιπτώσεις των παράνομων πρακτικών της Google

Η απόφαση της Επιτροπής καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτά τα τρία είδη κατάχρησης αποτελούν μέρος μιας συνολικής στρατηγικής από την Google να ενισχύσει την κυριαρχία της στη γενική αναζήτηση στο διαδίκτυο, σε μια εποχή που η σημασία του κινητού Διαδικτύου αυξάνεται σημαντικά.

Η Google εμπόδισε επίσης την ανάπτυξη άλλων εκδόσεων του Android, τα οποία θα μπορούσαν να παρέχουν μια πλατφόρμα για ανταγωνιστικές μηχανές αναζήτησης.

Η στρατηγική της Google εμπόδισε επίσης τις ανταγωνιστικές μηχανές αναζήτησης να συλλέγουν περισσότερα δεδομένα από τα smartphone, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων τοποθεσίας αναζήτησης και κινητής τηλεφωνίας, τα οποία βοήθησαν την Google να εδραιώσει την κυριαρχία της ως μηχανή αναζήτησης.

Επιπλέον, οι πρακτικές της Google βλάπτουν επίσης τον ανταγωνισμό και την περαιτέρω καινοτομία στον ευρύτερο κινητό χώρο, πέρα ​​από την αναζήτηση στο διαδίκτυο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εμπόδισαν άλλα προγράμματα περιήγησης για κινητά να ανταγωνίζονται αποτελεσματικά το προεγκατεστημένο πρόγραμμα περιήγησης Google Chrome.Τέλος, η Google παρεμπόδιζε την ανάπτυξη Android fork τα οποία θα μπορούσαν να προσφέρουν μια πλατφόρμα και για άλλους προγραμματιστές εφαρμογών

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here