Προσωρινή διακοπή των διαπραγματεύσεων-Ενημερώνεται ο Αλέξης Τσίπρας

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI (ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)

Συνεδριάζει αυτή την ώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Νωρίτερα το απόγευμα οι συζητήσεις με το «κουαρτέτο» διεκόπησαν για λίγο προκειμένου οι υπουργοί Τσακαλώτος και Σταθάκης να ενημερώσουν τον πρωθυπουργό για την πορεία των διαπραγματεύσεων και να κλείσουν όσα ζητήματα παραμένουν ακόμη ανοικτά.

Η συνάντηση των δυο πλευρών θα συνεχιστεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεργασίας με τον πρωθυπουργό.

Η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της έχουν θέσει ως στόχο μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 και αναμένουν ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί μεταξύ 2,1% και 2,3%, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο Έλληνα κυβερνητικό αξιωματούχο.

Είναι προφανές πλέον ότι στόχος των αλλεπάλληλων μαραθώνιων συναντήσεων είναι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις ώστε να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία το βράδυ της Δευτέρας ή το αργότερο την Τρίτη.

Στις διαπραγματεύσεις αυτές εξετάζονται και κλείνουν όλα τα ανοικτά ζητήματα και οι εκκρεμότητες που υπάρχουν.

  • Στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, φαίνεται ότι υπήρξε συμβιβασμός ώστε να προστατεύεται η πρώτη κατοικία  αλλά πιθανότατα με κάποιο όριο. Οι δανειστές φαίνεται να επιμένουν στη δυνατότητα εξαγοράς των προβληματικών δανείων από τα ειδικά α\»αρπακτικά» distress fund και στο οποίο δεν συμφωνεί η κυβέρνηση, η οποία εμμένει στη θέση της για Ειδικό δημόσιο Φορέα διαχείρισης με πρόβλεψη κουρέματος των δανείων.

Οι πιστωτές ζητούν να προβλεφθεί η δυνατότητα πώλησης των προβληματικών δανείων σε ειδικά funds. Ωστόσο, η κυβέρνηση επιμένει να αρνείται αυτή την επιλογή και προτείνει ρύθμιση, «κούρεμα» ή και διαγραφή των δανείων από ειδικό Φορέα Διαχείρισης, με τις προϋποθέσεις ένταξης στον φορέα να καθορίζονται στην πορεία.

Διαφορές εντοπίζονται ακόμη στην οργάνωση και το τρόπο λειτουργίας του νέου ΤΑΙΠΕΔ, στην απελευθέρωση της ενέργειας και ειδικά του φυσικού αερίου στο χρόνο αναστολής της μετενέργειας των συμβάσεων στα εργασιακά.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here