Προσλήψεις εξωτερικών φρουρών στις φυλακές εκτός ΑΣΕΠ-Τέλος οι αγροτικές φυλακές, αυστηρότερο καθεστώς αδειών σε κρατούμενους για τρομοκρατία

Σκληραίνει τη στάση του απέναντι στο σωφρονιστικό σύστημα της χώρας ο αρμόδιος υπουργός, εξαγγέλλοντας μεταξύ άλλων, «φωτογραφικές» διατάξεις για τις άδειες και τον χειρισμό κρατουμένων για εγκλήματα τρομοκρατίας.

Έτσι, στο νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις σωφρονιστικής νομοθεσίας» που παρουσίασε την Παρασκευή στο υπουργικό συμβούλιο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προβλέπεται, ανάμεσα σε όλα τα άλλα, και η απαγόρευση μεταγωγής καταδικασθέντων για τρομοκρατία σε αγροτικές φυλακές.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι προϋποθέσεις για μεταγωγή καταδίκων κρατούμενων στα Αγροτικά Καταστήματα Κράτησης και στην Κεντρική Αποθήκη Υλικού Φυλακών γίνονται αυστηρότερες, και ειδικότερα απαγορεύεται η μεταγωγή των καταδικασθέντων για εγκλήματα τρομοκρατίας. Επίσης, η χορήγηση άδειας κρατουμένων θα γίνεται υπό αυστηρότερες προϋποθέσεις.

Πρόκειται ουσιαστικά για φωτογραφική ρύθμιση καθώς καταδικασθείς για τρομοκρατία σε αγροτική φυλακή (Βόλου) είναι μόνον ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο οποίος άλλωστε, αν και δεν έχει στο μητρώο του ούτε μία πειθαρχική ποινή, εντούτοις, από τις αρχές του 2019 λαμβάνει συνεχώς απορριπτικές αποφάσεις στα αιτήματά του για άδεια.

Με το ίδιο νομοσχέδιο εισάγεται εξαίρεση από την αρμοδιότητα του Α.Σ.Ε.Π., αναφορικά με τη διαδικασία πρόσληψης υπαλλήλων του Προσωπικού Εξωτερικής Φρούρησης των Καταστημάτων Κράτησης, καθώς σοβαροί λόγοι δημοσίου συμφέροντος που αφορούν στην ασφάλεια των Καταστημάτων Κράτησης καθιστούν αναγκαία τη θεσμοθέτηση διαδικασιών που θα διασφαλίζουν την ταχεία κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων».

Επίσης επαναπροσδιορίζεται η διαδικασία εισαγωγής των κρατουμένων σε Θεραπευτικά Καταστήματα Κράτησης ή νοσηλευτικά ιδρύματα. Εφεξής, οι ασθενείς κρατούμενοι θα εισάγονται μόνο με εντολή του διευθυντή της οικείας θεραπευτικής, ή ψυχιατρικής μονάδας σε ειδικό θεραπευτικό Κατάστημα Κράτησης.

Τέλος αναβαθμίζεται το Σώμα Επιθεώρησης και Ελέγχου των Καταστημάτων Κράτησης στο πλαίσιο ενίσχυσης της διαφάνειας σε όλες τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα εντός των Καταστημάτων Κράτησης.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here