Μάχη χαρακωμάτων της διαπλοκής-Προσκόμματα στο ν/σ με πρόσχημα το χρόνο

Με εντάσεις, αντεγκλήσεις και αποχωρήσεις βουλευτών(του Στ. Παναγούλη από τον ΣΥΡΙΖΑ!), ξεκίνησε στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής η συζήτηση για το νομοσχέδιο αδειοδότησης των καναλιών. Μετά από ψηφοφορία, αποφασίσθηκε με ψήφους 37 έναντι 29 να ολοκληρωθεί η συζήτηση το Σάββατο. Δεν έλειψαν όμως οι αντιπαραθέσεις και η προσπάθεια σύσσωμης σχεδόν της αντιπολίτευσης να αναγάγουν ένα διαδικαστικό ζήτημα όπως ο χρόνος συζήτησης του νομοσχεδίου, σε όχημα για την καταψήφισή του, δημιουργώντας διαρκώς προσκόμματα και ενστάσεις στη ουσία της συζήτησης και των προτεινόμενων μέτρων.

Είναι προφανές ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η μάχη οπισθοφυλακής και ο πόλεμος χαρακωμάτων της εγχώριας διαπλοκής που επιδιώκει να ακυρώσει πάση θυσία τις ρυθμίσεις και να τις προσβάλει με διάφορα επιχειρήματα, στα εθνικά και ευρωπαικά δικαστήρια.

Δεν είναι  άσχετο επίσης το γεγονός ότι τα ιδιωτικά κανάλια βρήκαν ευκαιρία από τα 25 χρόνια λειτουργίας χωρίς άδεια, για να διαφημίσουν με σποτ το έργο τους.

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

«Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων αποτελεί το απαραίτητο βήμα για τη ρύθμιση του καθεστώτος των ΜΜΕ. Μετά από 25 χρόνια, η θέσπιση διαφανών κανόνων λειτουργίας του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου συνιστούν μια δημοκρατική τομή που θα βάλει τέλος στο καθεστώς ασυδοσίας που επικρατούσε»,  επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η διαδικασία

«Να μην δημιουργηθεί προηγούμενο. Η Βουλή λειτουργεί τις περισσότερες φορές με βάση την αρχή της δεδηλωμένης. Αν ένα κόμμα ζητήσει επισταμένως ψηφοφορία, όπως έγινε τώρα, μπορεί να διεξαχθεί, αλλά δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί αποτελεσματικά η Βουλή», επεσήμανε σε παρέμβασή του ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

«Δεν χρειάζεται εδώ πέρα να αναπαράγουμε επιχειρήματα άλλων», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, απαντώντας στις διαμαρτυρίες της Ν.Δ. για τη σύμπτυξη του χρόνου συζήτησης του νομοσχεδίου, το οποίο θα συζητηθεί εντός πέντε ημερών, αλλά και στη δήλωση αποχώρησης του Στ. Παναγούλη από την διαδικασία. «Επειδή μόλις χθες το βράδυ στις 21:15 ειδοποιηθήκαμε ότι σήμερα το πρωί στις 10:00 στην Επιτροπή θα αρχίσει η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες, το οποίο αριθμεί 342 σελίδες, και επειδή εγώ δεν ανήκω σε έναν από τους δέκα σοφούς του ασφαλιστικού, εις ένδειξη διαμαρτυρίας, αποχωρώ από τη συζήτηση», είπε και αποχώρησε ο κ. Παναγούλης.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης εξήγησε ότι η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων ελήφθη επειδή την επόμενη εβδομάδα δεν θα υπάρχει νομοθετική λειτουργία λόγω και της αργίας της 28ης Οκτωβρίου, ενώ πρόσθεσε πως υπάρχει δέσμευση να μην ενταχθούν στο νομοσχέδιο άσχετες τροπολογίες. Ανέφερε ακόμη ότι η Ν.Δ. ζήτησε να μην ολοκληρωθεί η συζήτηση την Παρασκευή επειδή θα απουσίαζε η ηγεσία της στην Ισπανία για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Επίθεση Κανέλη

«Αδικούμε τους εαυτούς μας, δεν μπαίνω σε δίκη προθέσεων, αλλά θα αποδειχθεί στη διάρκεια της συζήτησης ότι η κυβέρνηση επιδιώκει και ευρύτερες συναινέσεις», είπε ο κ. Παππάς υπενθυμίζοντας ότι για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών «έχουν ανταλλαγεί και πολιτικά πυρά, καλώς νοούμενα και καλοδεχούμενα», από τον πρόεδρο της Ν.Δ..

Για τις αναφορές του υπουργού διαμαρτυρήθηκαν η βουλευτής του ΚΚΕ  Λιάνα Καννέλη, που έκανε λόγο για συναντήσεις του υπουργού με καναλάρχες αλλά και ο εισηγητής της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης.

«Έτσι θα συζητήσουμε; Ουδείς δικαούται να κάνει τον έκπληκτο. Οι συναντήσεις οι δικές μας δεν γίνονται εν κρυπτώ. Είναι στοιχειώδης υποχρέωσή μας να ακούμε τους φορείς» απάντησε ο κ. Παππάς και πρόσθεσε: «Μένει να αποδειχθεί αν η επίκληση ενός διαδικαστικού θέματος θα σταθεί αφορμή για να καταψηφιστεί το νομοσχέδιο».

Θέμα αντισυνταγματικότητας από τη ΝΔ

Ο κ. Αυγενάκης νωρίτερα είπε ότι η Ν.Δ. θέλει να θέσει θέμα αντισυνταγματικότητας και επεσήμανε ότι «δεν έχουμε καμία ημερομηνία που πρέπει να προλάβουμε». «Να ακολουθηθεί η κανονική διαδικασία. Δεν μπορεί να συμπιέζονται έτσι οι χρόνοι», υποστήριξε. «Αυτά δεν γίνονται ούτε στα παραμύθια», φώναξε ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Τζαβάρας λέγοντας ότι «επιφυλάσσεται ασφυκτική μεταχείριση στο νομοσχέδιο».

Πυρά της αντιπολίτευσης

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ  Θόδωρος Παπαθεοδώρου σημείωσε ότι «αδικείτε την δική σας πρωτοβουλία γιατί υπό τις συνθήκες αυτές η συναίνεση είναι πολύ δύσκολη. Είναι μείζον ζήτημα ποιότητας της δημοκρατίας και από την άλλη έρχονται ρυθμίσεις που θέλουν συζήτηση. Δημιουργούνται βάσιμες ή αβάσιμες υποψίες ότι εδώ πάμε να τελειώνουμε γρήγορα – δεν λέω ότι θέλετε να κρύψετε κάτι».

«Η κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει γιατί πηγαίνει με αυτές τις διαδικασίες. Δεν είναι επείγον. Είναι υπερεπείγον. Παίζουμε με τις λέξεις», υποστήριξε και ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, σημειώνοντας ότι «υπάρχουν άρθρα πέρα από αυτά που υπήρχαν στη διαβούλευση».

«Απουσιάζουν οι ρυθμίσεις για το ραδιόφωνο», είπε ο εισηγητής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράςπροσθέτοντας ότι «υπάρχουν άσχετες διατάξεις για πρατηριούχους, εστιάτορες». «Αυτό το «δεν είναι επείγον, απλώς συμπτύσσουμε τους χρόνους» είναι για τα παιδάκια», σημείωσε ο βουλευτής του Ποταμιού Ιάσωνας Φωτήλας.

«Το νομοσχέδιο αποτελεί σώρρευση νομοσχεδίων», είπε και ο Γιώργος Καρράς από την Ένωση Κεντρώων εκτιμώντας ότι «ο χρόνος δεν επαρκεί».

«Και η πολιτική και η επιστημονική ύλη του νομοσχεδίου είχαν κατατεθεί δημόσια. Απορώ πώς δεν ήξεραν οι βουλευτές όταν ο πρωθυπουργός το έχει ανακοινώσει δημόσια», απάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος. «Η αδυναμία πολιτικής θέσης τούς οδηγεί στο να αρνηθούν», είπε αναφερόμενος στο νομοσχέδιο και πρόσθεσε: «Έχω ακούσει τον πρόεδρο της ΝΔ να καλεί την κυβέρνηση να φέρει το νομοσχέδιο. Ανταποκρινόμενοι και στο αίτημα της αντιπολίτευσης, εκτός αν το αρνούνται αυτό, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε».

«Ο χρόνος επαρκεί. Μας ενδιαφέρει η ουσία του νομοσχεδίου και όχι η διαδικασία», τόνισε ο Βασίλης Κόκκαλης των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here